Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Danko: Azylanti nie sú tovar, nemožno ich prevážať hore-dole

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskej národnej strane (SNS) sa nepozdáva situácia týkajúca sa dočasného presunu žiadateľov o azyl z Rakúska na Slovensko. Rovnako protestuje proti vyhláseniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom prijatí ďalších žiadateľov o azyl v Rakúsku.

Fico to avizoval v rozhovore, ktorý zverejnil rakúsky spravodajský portál derStandard.at. V ňom sa vyjadroval k memorandu o dočasnom presune 500 žiadateľov z preplneného záchytného strediska v Traiskirchene pri Viedni do slovenského Gabčíkova. Ministri vnútra oboch štátov ho podpísali 21. júla. "Pokiaľ by bol tento mechanizmus považovaný za veľmi efektívny, sme ochotní ďalej pomáhať," povedal Fico v rozhovore. Slovensko môže byť podľa neho v takom prípade veľmi aktívne.

SNS upozorňuje na to, že predmetné memorandum je protiprávne. "Ministerstvo vnútra jeho znenie dodnes nezverejnilo. Verejnosť sa nedozvedela nič o bezpečnostných opatreniach v Gabčíkove, kam majú žiadateľov o azyl v Rakúsku umiestniť. Pre SNS je tiež nepochopiteľná hrubá ignorácia výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove," podčiarkol predseda Andrej Danko. V ňom sa obyvatelia Gabčíkova vyjadrili proti dočasnému zriadeniu tábora v obci pre azylantov z Rakúska.

Danko pripomenul, že proces udeľovania azylu je správne konanie, v ktorom žiadateľ podlieha jurisdikcii určitého štátu. "V histórii však nikdy neboli žiadatelia o azyl umiestňovaní mimo územia štátu, v ktorom toto správne konanie prebieha. Nemožno ich prevážať hore-dolu," dodal. Podľa neho je každý štát EÚ zodpovedný za ochranu svojich hraníc a za žiadateľov o azyl. Slovensko preto nemôže brať zodpovednosť za tých, ktorí žiadajú o povolenie žiť v inej krajine.

Je toho názoru, že v aktuálnej migračnej kríze sa dopláca na laxný prístup južných štátov pri ochrane hraníc únie, zlú koordináciu činností v zabránení hromadných plavieb migrantov, ako aj na slabý boj s organizovanými skupinami. SNS sa stotožňuje s názorom britského premiéra Davida Camerona, že je najvyšší čas začať vyhosťovať a posielať do domovských štátov všetkých tých, čo nemajú na území EÚ čo robiť, tých, čo zahadzujú doklady, ako aj tých, ktorí pod zámienkou azylu chcú len využiť sociálny systém štátu EÚ.

Viac o téme: SNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu