Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák: Kvóty dajú zelenú prevádzačom za peniaze doviezť všetkých, ktorých môžu

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kvóty na migrantov dávajú prevádzačom zelenú, doviezť do EÚ za peniaze všetkých, ktorých môžu. Kvóty preto neriešia problém a treba sa zamerať na riešenia v krajinách, z ktorých migranti odchádzajú. Uviedol to dnes minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní s bývalým americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť Michaelom Chertoffom.

"Akékoľvek kvóty nie sú o tom, či im chcete dať povolenie, alebo nechcete. Ale o tom, že dáte zelenú prevádzačom, aby doniesli všetkých, ktorých môžu za peniaze previesť do EÚ. To je nebezpečné," povedal dnes Kaliňák na tlačovej konferencii v rámci medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC, ktoré sa koná v bratislavskom hoteli Kempinski. Šéf rezortu vnútra upozornil, že Európa rezignovala na ochranu svojej južnej hranice a nerieši korene problému. "Musíme zakročiť tam, odkiaľ tá vlna prichádza. Lebo odchádzajú len tí, ktorí majú na to, aby zaplatili tých prevádzačov a tí chudobní tam zostávajú, tí nás už netrápia?“ zdôraznil Kaliňák.

Minister upozornil, že Európa nevie zvládnuť veľkú migračnú vlnu. Podľa jeho slov 40.000 migrantov, ktorých plánuje Európa prerozdeliť, je iba začiatok, čo potvrdzujú aj politici z iných krajín. "Kde plánujeme skončiť?" opýtal sa. Slovensko je podľa jeho slov na utečencov pripravené odvtedy, čo sme zažili vlnu migrantov približne pred 10 rokmi.

Kaliňák zároveň vyzval, aby sa Európa vyvarovala chýb z minulosti. "V minulosti si niektoré krajiny zľahčovali tú pozíciu, že státisícom nelegálnych migrantov jednoducho dali legálny pobyt, a tým pádom sa začali voľne pohybovať po Európe," vysvetlil. Migranti tak skončili v krajinách, ktoré boli najštedrejšie. Šéf rezortu vnútra zdôraznil, že Európa nedokáže zabrániť pohybu migrantov po krajinách, ak ich už raz prijme. "Je to falošná solidarita a neúprimná snaha," dodal na margo kvót.

Chertoff podporil slovenského ministra vnútra v tom, že je treba zamerať sa na jadro problému. Podľa jeho slov USA mali ten istý problém s migrantmi zo susedného Mexika. "Čím lepšia ekonomika tam je, tým menej Mexičanov prichádza do USA," vysvetlil Chertoff. Podľa bývalého amerického ministra to, čo dnes zažívame v EÚ, je kríza s globálnym dosahom a má to vplyv aj na Spojené štáty.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu