Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozícia západu je dostatočne silná, tvrdí Kaliňák

Senátor z Wyomingu John Barrasso, minister vnútra SR Robert Kaliňák, senátor Arizony John McCain a senátor z Arkansasu Tom Cotton
Senátor z Wyomingu John Barrasso, minister vnútra SR Robert Kaliňák, senátor Arizony John McCain a senátor z Arkansasu Tom Cotton (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aktuálna situácia na Ukrajine i pomoc pri ochrane hranice medzi Mexikom a USA boli dnes témami, o ktorých diskutoval minister vnútra Robert Kaliňák s americkými senátormi na čele s Johnom McCainom. Američania majú podľa Kaliňáka záujem najmä o systém georadarov, ktoré dokážu vyhľadať tunely v podzemí.

"Hľadá sa teraz možnosť, akým spôsobom implementovať tieto technológie aj na týchto hraniciach a ten proces momentálne prebieha," priblížil po skončení rokovania medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC Kaliňák. Podľa jeho slov mexicko-americká je v niektorých úsekoch veľmi ťažko kontrolovateľná a často tadiaľ prechádzajú pašeráci drog. "Mnohí členovia organizovaného zločinu využívajú staré kanalizačné a odvodňovacie cesty na to, aby ich prebudovávali na tunely," vysvetlil, s tým, že tu by mohla pomôcť slovenská technológia.

Kaliňák diskutoval s americkými senátormi aj o pomoci, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine. Išlo najmä reverzný tok plynu, vďaka ktorému podľa ministra Rusko nevyhralo energetickú vojnu s Ukrajinou.

Reč o vyzbrojovaní Ukrajiny podľa šéfa rezortu vnútra nebola. "Hovorili sme o všeobecných pozíciách, o tom, či má Rusko záujem nejakým spôsobom ísť po častiach, alebo ako sa tá politika bude vyvíjať," priblížil minister. Slovensko podľa Kaliňáka verí tomu, že situáciu na Ukrajine sa podarí stabilizovať. "Ukrajina potrebuje mier, potrebuje celistvosť, tá jednota Ukrajiny je pre nás všetkých najpodstatnejšia a za ňu sa treba aj postaviť," zakončil.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu