Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Aktivisti brániaci hrad boli sledovaní: Tajná služba dáva ruky preč, je to akcia policajtov

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Špehujú aktivistov brániacich pamiatky na hrade? Tajní od toho ruky dali preč, všetky stopy viedli k policajtom. Tí mali dostať špeciálne povolenie na parkovanie, aby sa dostali čo najbližšie k aktivistom. Čo tam robili?

Koncom mája sa pri parlamente konalo stretnutie iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ktorá chce prehodnotiť výstavbu garáží na severnej terase Bratislavského hradu. Pred stretnutím na vyhradenom mieste pred parlamentom zaparkovalo strieborné motorové vozidlo značky Volkswagen Golf, z ktorého mali vystúpiť dvaja mladí muži (25 až 30 roční). Tento podnet zavesil na facebookovú stránku Bratislavského hrad jeden z ľudí a včera na to upozornil na Facebooku aj Miroslav beblavý zo Siete.

Aktivisti brániaci hrad boli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Muži boli silnejšej postavy, nakrátko vystrihaní a jeden z nich si zobral so sebou malú taštičku na plece, ktorá sa bežne používa na nosenie videokamery. Pred odchodom z auta umiestnili za sklo auta povolenku, ktorá držiteľa oprávňuje porušiť takmer všetky zákazy vjazdu a parkovania, aké existujú. Povolenka je vydaná pre Úrad pre verejné obstarávanie. Následne sa pomalým krokom vydali na miesto, odkiaľ mali najlepší výhľad na akciu (dvaja muži na fotke na schodoch - jeden v červenej trigovici s taštičkou a druhý v čiernej bunde). Toho v čiernej bunde som videl aj na fotkách z kacie od iného užívateľa FB," napísal o nich muž na Facebooku.

Aktivisti brániaci hrad boli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Tajní aj parlament to odmietli

Povolenka bola pre evidenčné číslo BA245UA. Beblavý sa pýtal vedúcej ÚVO a tá mu potvrdila, že "auto úradu nepatrí, povolenie je sfalšované a celú vec rieši s príslušnými orgánmi Policajného zboru SR," napísal na Facebooku. My sme sa pýtali Slovenskej informačnej služby, parlamentu a ministerstva vnútra, či o tomto aute niečo vedia. Siska a parlament sa od toho dištancujú.

Aktivisti brániaci hrad boli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Naša spravodajská služba vylučuje akúkoľvek aktívnu účasť na Vami uvedenom zhromaždení občianskej iniciatívy združenia SOS Bratislavský hrad," informoval Topky hovorca Branislav Zvara. V rovnakom štýle reagovali aj z tlačového odboru NR SR. "Nenecháme sa vtiahnuť do konšpiračných teórií a fantasmagórií pána poslanca Beblavého, ktorý nemá nič iné na práci, ako vymýšľať si pseudokauzy."

Aktivisti brániaci hrad boli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Muži patrili k polícii

Ministerstvo vnútra nás však už odkázalo na prezídium policajného zboru. Po zadaní evidenčného čísla do internetového vyhľadávača sme však prišli na to, že značka patrí policajtom. Bratislavskí policajti to potvrdili. Auto patrí pod útvar Krajské riaditeľstvo a príslušní policajti tam vykonávali službu. Tá spočívala v odhaľovaní narušiteľov. "Osoby nachádzajúce sa vo Vami uvedenom čase v predmetnom vozidle plnili služobné úlohy, ktoré smerovali k prevereniu získaných informácií o možných narušiteľoch v tom čase pokojného priebehu verejného zhromaždenia s názvom „SOS Bratislavský hrad“," povedal nám Michal Szeiff z KR PZ v Bratislave.

Predmetná činnosť bola vykonávaná za účelom predchádzania, zamedzovania, odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti ako aj zisťovaniu jej páchateľov v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona. Bližšie informácie z dôvodu utajenia celej akcie nám však hovorca povedať nemohol. Či nakoniec policajti niekoho naozaj vypátrali alebo odhalili, nevedno.

Viac o téme: HradSledovanieBratislavaSOSTajní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu