Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ficovi sa nepáči nadbytok čerstvých právnikov: Náš trh ich nemá šancu zamestnať!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasné možnosti nadobudnutia právnického vzdelania na Slovensku spôsobujú to, že dosiahnutie tohto vzdelania stráca svoju výnimočnosť a exkluzivitu. V rámci okrúhleho stola, ktorý sa na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave konal na tému Budúcnosť právnického vzdelávania na Slovensku, to dnes uviedol premiér SR Robert Fico.

Predseda vlády v tejto súvislosti poukázal na aktuálne údaje o počtoch absolventov právnických fakúlt i počte nezamestnaných právnikov. "Minulý rok vyšlo z právnických fakúlt 3125 absolventov, ak z toho oddelíme bakalárov, bavíme sa o 1500 až 2000 právnikoch ročne, čo naša prax nemá šancu absorbovať," zdôraznil Fico. "Výsledok je potom taký, že máme v súčasnosti 1300 až 1400 nezamestnaných právnikov, pričom zväčša ide o právnikov vo veku 29 rokov," dodal Fico.

Tieto čísla podľa Fica svedčia o tom, že sa stráca "špeciálny druh vzdelania", ktoré bolo späté s vyštudovaním práva. Predseda vlády to však zároveň označil za logické vyústenie súčasnej situácie, v ktorej právnické vzdelanie poskytuje množstvo škôl, pričom v prípade viacerých možno podľa jeho názoru pochybovať o kvalite, ktorú poskytujú. "Možno hovoriť o exkluzivite, keď jedna pobočka súkromnej právnickej školy je schopná v sobotu vyskúšať jedného študenta a tento študent absolvuje tri skúšky za deň?" opýtal sa v tejto súvislosti Fico. 

Za dôležité pre budúcnosť právnického vzdelávania preto považuje to, aby sa preferovalo kvalitné vzdelávanie na menšom počte škôl. Fico v tejto súvislosti vyjadril podporu ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi pri preverovaní kvalitatívnych kritérií právnických fakúlt na Slovensku. "Pokiaľ sa preukáže, že potrebnú kvalitu v oblasti právnického vzdelávania nemôžu poskytnúť, nech sa im takáto možnosť odoberie," povedal Fico.

Kľúčovým riešením pre budúcnosť právnického vzdelávania je podľa Fica aj zmena financovania verejných vysokých škôl v odbore právo. Predseda vlády priznal, že v tejto oblasti sú zo všetkých študijných odborov príspevky štátu najmenšie. "Preto považujeme zvýšenie financovania vysokoškolského vzdelávania v odbore právo v krátkom časovom horizonte za nevyhnutné," zdôraznil Fico. Možnosťou je zvýšiť príspevky štátu, premiér sa však prihovára skôr za zachovanie súčasného objemu prostriedkov a zníženie počtu študentov. "To by znamenalo minúť tieto prostriedky efektívnejšie, možno vybaviť fakulty aj kvalitným materiálno-technickým vybavením, dať im možnosť zúčastňovať sa medzinárodných stáží a použiť tieto prostriedky aj pre lepšie ohodnotenie pedagógov," uviedol Fico.

Zvýšenie kvality právnického vzdelania vidí predseda vlády aj v zmene obsahu a filozofie výučby. Za jeden z veľkých problémov považuje to, že sa zotrváva pri memorovaní zákonov, bez analytickej podstaty. "Absolventi, ktorí získajú vzdelanie tým, že sa nabifľujú zákony, sú v praxi ťažko uplatniteľní, nemajú schopnosť ani potenciál riešiť právne prípady, pretože sa nemôžu oprieť o dôslednú znalosť práva a poznanie problému," vysvetlil. Prihovoril sa preto za to, aby sa vyučujúci venovali aj teórii a filozofii zákonov a aby sa aplikovateľnosť naštudovaných právnych formulácií preverovala pri simulácii riešenia praktických prípadov. 

Fico uviedol, že moderná výučba práva by mala reflektovať tiež europeizáciu, internacionalizáciu práva. Nabádal tiež k výraznému zvýšeniu publikačnej činnosti pedagógov. "Študent má nárok, aby mu prednášal učiteľ, ktorý ovláda to najnovšie vo svojom odbore, a skúsenosť potvrdzuje, že to dokáže učiteľ, ktorý je aktívnym vedcom," vysvetlil Fico. Vo výučbe navrhol takisto rozvíjať etickú stránku práva a venovať sa viac oblasti práva priemyselného vlastníctva.

Na podujatí, ktoré pod záštitou predsedu vlády SR organizovala Právnická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, sa zúčastnili dekani právnických fakúlt verejných vysokých škôl na Slovensku i zástupca Právnickej fakulty Univerzity Karlova (UK) v Prahe. Účastníci okrúhleho stola sa v pondelok (8.6.) a dnes venovali reforme študijných programov v odbore právo, inovatívnym metódam výučby, personálnej stabilizácii právnických fakúlt a financovaniu právnického vzdelania a právnej vedy.

Viac o téme: Robert FicoUniverzita Komenského v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu