Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajti nesúhlasia so zavedením tolerancie na alkohol pre cyklistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezídium Policajného zboru nesúhlasí so zavedením určitej tolerancie na alkohol pre cyklistov ani pre vodičov motorových vozidiel. Skupina poslancov parlamentu totiž navrhuje, aby cyklisti jazdiaci po cestičkách vyhradených pre cyklistov a po vyznačených cyklotrasách neboli sankcionovaní, ak množstvo alkoholu v ich organizme nepresiahne hodnotu 0,5 promile. TASR informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Skupina poslancov Miroslav Kadúc (OĽaNO), Juraj Droba (nezaradený), Gábor Gál (Most-Híd), Mikuláš Huba (nezaradený) a Ján Mičovský (OĽaNO) predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o cestnej premávke a zákon o priestupkoch.

Hlavným cieľom predkladaného návrhu zákona je zlepšenie podmienok pre cyklistov spôsobom, že sa pre nich vytvorí výnimka z pravidla nulovej tolerancie alkoholu vodičov, a to tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov, konštatujú poslanci okrem iného v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Návrh zákona teda podľa predkladateľov stanovuje takú hranicu pre množstvo požitého alkoholu, ktorá je vo viacerých európskych krajinách tolerovaná dokonca aj u vodičov motorových vozidiel. Hodnota 0,5 promile zodpovedá podľa nich zhruba trom malým 10° pivám.

Policajné prezídium však s návrhom nesúhlasí. „Odborníci z oblasti dopravnej psychológie, ako aj súdneho lekárstva poukazujú na negatívny vplyv aj malého množstva alkoholu na pohybovú koordináciu, rozsah pozornosti, na zúženie periférneho vnímania, schopnosť spracúvať podnety, a tým na celkovú schopnosť viesť bicykel,“ tvrdí Baloghová. Podľa nej je potrebné ďalej poznamenať, že v Slovenskej republike nie je dostatočne vybudovaná sieť ciest výlučne pre cyklistov a títo musia prechádzať aj po bežných komunikáciách. „Je potrebné dodať, že cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky,“ uzavrela Baloghová.

Viac o téme: AlkoholCyklistiTolerancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu