Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS: Daňové licencie zničili tisíce malých firiem, nové nevznikajú

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu na zrušenie daňových licencií. Upozorňuje, že podľa dostupných údajov zavedenie týchto licencií spôsobilo ukončenie činnosti približne 9000 firiem na Slovensku.

"Na jednej strane to možno považovať za prečistenie prostredia, no na druhej strane má tento krok aj oveľa širšie súvislosti. V prvom rade ide o nesystémový krok, ktorý nemá s deklarovanou podporou podnikateľského prostredia vôbec nič spoločné a jeho zavedenie je minimálne diskutabilné až diskriminačné," tvrdí v stanovisku predseda národniarov Andrej Danko. Hlavným cieľom vlády bolo podľa neho naplnenie štátnej pokladnice.

Daňové licencie sa môžu podľa Danka nepriamo odzrkadliť v záujme zahraničných investorov. "Je potrebné si uvedomiť, že toto opatrenie predstavuje nielen rušenie existujúcich spoločností, ale aj nezakladanie nových. V praxi to znamená, že človek, ktorý uvažoval o podnikaní týmto opatrením svoje záujmy prehodnotí, ak nie definitívne ukončí," domnieva sa.

Podľa SNS za posledných niekoľko rokov nebol prijatý žiaden významný zákon, ktorý by pomáhal slovenským podnikateľom. Opačných prípadov, kedy dochádza k zhoršovaniu podnikateľského prostredia, je naopak viacero. "Vláda SR by si mala v prvom rade uvedomiť, že slovenská ekonomika nie sú len veľké spoločnosti a finančné skupiny," dodal Danko, pričom vyzdvihol význam malých a stredných podnikov pre ekonomiku.

Pokles počtu firiem v dôsledku zavedenia daňových licencií nevníma minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ako riziko. Rezort podľa neho rušenie neaktívnych spoločností očakával. "Podnikatelia sa rozhodli, že nebudú platiť daňovú licenciu za firmu, ktorú majú umŕtvenú niekoľko rokov a visí im v obchodnom registri. Je tu obrovský počet mŕtvych, neaktívnych firiem, ktoré máme v Obchodnom registri, máme aj platiteľov DPH, ktorí sú akýmisi spiacimi agentmi a z pohľadu nás, ak bojujeme voči daňovým únikom, sú vlastne latentným rizikom," uviedol na margo účinku licencií minulý týždeň v televízii TA3.

Zároveň pripomenul, že daňové licencie fungujú ako záloha na minimálnu daňovú povinnosť, ktorú si podnikateľ môže ďalšie tri roky započítať, ak dosiahne zisk. "Ak tá firma dosiahne v ďalších troch rokoch kladnú daňovú povinnosť, nemusí ju už platiť, lebo ju má ako keby predplatenú," vysvetlil Kažimír. Poukázal tiež na aktuálne štatistiky, podľa ktorých sa medziročne výrazne zvýšila ziskovosť firiem. Podnikatelia si tak uvedomujú, že je lepšie vykázať zisk ako optimalizovať svoju daňovú povinnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu