Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SNS: Vláda nečinnosťou vytvára zo súčasnej mládeže stratenú generáciu

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasná vláda vytvára svojou nečinnosťou stratenú generáciu Slovákov, ktorá môže mať problémy s uplatnením sa na domácom alebo európskom trhu práce. V tlačovom vyhlásení to dnes konštatovala mimoparlamentná Slovenská národná strana.

SNS vyzvala, aby kabinet začal napĺňať Stratégiu Slovenskej republiky pre mládež na roky 2014-2020, ktorá bola prijatá vlani v apríli. Podľa predsedu strany Andreja Danka sa vytráca odbornosť u ľudí, čo majú z jeho pohľadu dokazovať ostatné merania kvality vzdelania a hodnotenie mladej pracovnej sily zo strany zamestnávateľov.

"Zmeny, ktoré vláda urobila pred rokom v rezorte školstva, nepriniesli nič nové. Príkladom trestuhodnej nečinnosti sú nefunkčné projekty národnej sústavy kvalifikácie a povolaní, ktoré z verejných zdrojov pohltili desiatky miliónov eur. Výsledkom je, že asi tretina čerstvých absolventov škôl smeruje na úrad práce," konštatoval Danko.

Podľa toho sa roztvárajú nožnice medzi potrebami trhu práce a študijnými odbormi. "Ročne chrlia tisícky absolventov bez perspektívy získať zamestnanie. Množstvo mladých odchádza do zahraničia, kde pracujú na postoch, ktoré nezodpovedajú ich kvalifikácii, vhodné uplatnenie vonku nachádzajú len tí najlepší. Ale tí na Slovensku potom chýbajú," pokračoval šéf národniarov.

Vláda by sa z pohľadu SNS mala venovať takým záväzkom z prijatej stratégie, ako sú napríklad aktívna podpora dobrovoľníctva, občianskeho aktivizmu, zefektívnenie centier voľného času či zlepšenie podmienok na mobilitu mladej generácie.

"Naopak, pod pokrievkou nedávnych personálnych rošád i zahmlenej racionalizácie verejnej inštitúcie IUVENTA, sa pripravuje tichá privatizácia lukratívnych pozemkov a budov v srdci Bratislavy, ktoré patrili a majú patriť mládeži. SNS vyzýva predsedu vlády, aby aspoň časť svojho záujmu venoval mladej generácii a posvietil si na ministrov, ktorí nečinnosťou ohrozujú budúce uplatnenie mladých Slovákov i Slovenska samotného," doplnil predseda SNS Andrej Danko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu