Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zodpovednosť pri voľbe predsedu NKÚ je na Smere, berieme ju na seba, vyjadril sa Fico

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Keďže nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nie je možné v parlamente zvoliť bez hlasov poslancov Smeru-SD, zodpovednosť je na vládnej strane. Povedal to dnes premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Rešpektujeme právo opozície navrhovať, ale nejde to bez hlasov Smeru-SD. Konečná zodpovednosť je teda na strane väčšiny a my ju berieme na seba," deklaroval Fico. Podľa jeho slov šéf NKÚ musí konať nestranne, nezávisle, objektívne, nesmie plniť žiadne politické pokyny a nemôže byť ešte pred zvolením do funkcie poverovaný nejakými úlohami. "Toto budeme zohľadňovať pri výbere kandidáta. Musí to byť človek, ktorý dôstojne plní úlohu piateho najvyššieho ústavného činiteľa," upozornil.

Podľa premiéra je veľká šanca, že 19. mája bude jeden z trojice kandidátov zvolený. "Všetci traja sú čisto opoziční, o tom vôbec netreba pochybovať. Voľba je ale tajná a asi by nebolo správne, aby sme teraz čokoľvek hovorili. Poslanci NR SR budú hlasovať podľa svojho vedomia, svedomia a presvedčenia. Verím, že sa zhodnú na jednom z kandidátov," dodal Fico.

Výbor NR SR pre financie a rozpočet dnes konštatoval, že Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová aj Karol Mitrík spĺňajú zákonné podmienky na to, aby mohli kandidovať na post predsedu NKÚ. Všetci traja kandidáti sa zhodujú, že o NKÚ by malo byť viac počuť. Chcú preto zmeniť komunikáciu nielen s úradmi, ale aj navonok. Hovorili tiež o lepšej kontrole narábania s verejnými zdrojmi. Nevyhli sa otázkam o nezávislosti. Všetci traja trvajú na tom, že sú nadstranícki.

Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa.

Kvasničku to stálo členstvo v klube KDH, Kuffu v klube OĽaNO tiež kritizovali, ale nevylúčili ho. Mitríka, bývalého šéfa SIS, preferuje šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, za čo ho kritizuje aj jeho posledný kolega v parlamente z SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu