Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko o kauze Váhostav: Štát by si mal priznať zlyhanie!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V prípade, že štát chce skupovať pohľadávky malých podnikateľov voči Váhostavu-SK, mal by si priznať, že v tomto prípade má vinu na celej situácii. V súvislosti s poslednými vládnymi návrhmi na vyplatenie týchto pohľadávok prostredníctvom odkupovania cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Šéf národniarov by takisto očakával, že štát vyvodí zodpovednosť voči šéfovi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) aj ministrovi dopravy. Danko v tejto súvislosti štátu vyčíta, že nekontroloval použitie peňazí, ktoré NDS posielala na účty Váhostavu-SK.

Predseda SNS poukázal na to, že diaľničiari doteraz ani smerom do budúcnosti nedeklarovali, že vo všeobecných podmienkach tendrov bude existovať podmienka, že dodávateľ musí zaplatiť subdodávateľom. Súčasťou ponuky ceny diela dodávateľa by mal byť podľa Danka aj sumár vytendrovaných ponúk subdodávateľov. "A musí byť garantované, že ak dodávateľ čo i len jedno euro použije na iný účel, ako má byť použité v cenovej ponuke, tak je to sprenevera," vysvetlil.

Poukázal na to, že pri hypotéke či pôžičke na rekonštrukciu si banky dôkladne preveria, či veriteľ použil peniaze v súlade s účelom poskytnutia pôžičky. "A keď toto robia banky pri desaťtisícových položkách, prečo to štát nerobí pri šialených sumách, ktoré NDS posiela na účty staviteľov diaľnic?" opýtal sa Danko.

Danko predpovedá predčasné voľby, Smeru odkazuje: Nebudeme vašou nevestou!

Súčasná situácia a hašterenie v parlamente vedie k znefunkčneniu Národnej rady (NR) SR, čo môže byť dôvodom na vyhlásenie predčasných parlamentných volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii SNS v Bratislave to uviedol líder národniarov Andrej Danko, ktorý zároveň vyvrátil úvahy o možných koaličných partnerstvách SNS v budúcej vláde.

Danko dnes opakovane vyzval členov zákonodarného zboru, aby prestali s hádaním sa v parlamente, ktoré je "nedôstojné, neslušné a urážajúce Slovákov i všetkých v tejto krajine". Priznal, že súčasný stav môže byť zámerne vyvolanou situáciou. "Myslím si, že je to sofistikovaná politická hra, ktorá sa rozbehla," povedal Danko. Ak by návrh Smeru-SD na odvolanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) prešiel a opozícia by naplnila svoje hrozby, že odvolá svojich členov z výborov NR SR, podľa Danka dôjde k znefunkčneniu zákonodarného zboru. "Na nejaké silené fungovanie parlamentu podľa mňa nebude mať Smer odvahu, takže potom prichádza do úvahy vyhlásenie predčasných volieb," povedal šéf národniarov.

Ak by k takémuto scenáru došlo, SNS to neprekvapí. "My sme pripravení na akýkoľvek vývoj, my svoju predvolebnú kampaň už vedieme," povedal. Odmietol automatické spájanie SNS s ktoroukoľvek politickou stranou. "Nečistil som SNS, nedával do toho svoje peniaze len preto, aby som niekomu slúžil," zdôraznil Danko. "SNS nie je garantovaný partner ani pre Smer, ani pre inú politickú stranu," dodal. Národniari chcú hľadať prienik a zhodu v strategických otázkach, ktoré sa týkajú spoločnosti i štátu.

Zopakoval i svoje slová zo štvrtka (16.4.), že súčasným hádaním sa v parlamente utekajú Slovensku skutočné strategické záležitosti. Pri riešení Váhostavu-SK by sa poslanci parlamentu nemali sporiť, kto je zodpovedný za chyby v minulosti. "To tým, ktorí majú vo Váhostave peniaze, nepomôžu," povedal Danko. Podľa neho je potrebné prijať konkrétne kroky i systémové riešenia, aby sa v budúcnosti situácia nezopakovala. "Podnikateľom, ktorí majú vo Váhostave pohľadávku by napríklad pomohlo, ak by si takto uviaznutú pohľadávku mohli odpísať," uviedol príklad šéf národniarov. Zasadzuje sa tiež o to, aby Národná diaľničná spoločnosť dbala o to, že z peňazí, ktoré zaplatí dodávateľovi, budú zaplatení jeho subdodávatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu