Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozadie vlastníkov Slovana a Váhostavu odhalené: Chobotnica schránok z Cypru a Kostariky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Slovan vlastnia hokejové veľmoci Cyprus, Nový Zéland či Kostarika. Navyše, komplikovaná a tajná vlastnícka štruktúra hokejového klubu sa výrazne podobá na vlastnícku štruktúru Váhostavu. Obidve firmy spája jedno meno - Juraj Široký, o ktorom sa hovorí ako o sponzorovi strany Smer.

Váhostav a HC Slovan spája komplikovaná štruktúra vlastníctva schránok a tieňových právnikov na Kostarike, Cypre či Novom Zélande. "Dve tretiny Slovana vlastnia rovnaké slovenské akciovky ako Váhostav, kde sa vlastníctvo ukrýva cez firmy a právnikov s adresami v takých hokejových veľmociach ako sú Cyprus, Nový Zéland a Kostarika," píše slovenská pobočka Transparency International na svojom blogu.

Kto vlastní hokejový Slovan
Zobraziť galériu (4)
Kto vlastní hokejový Slovan  (Zdroj: SITA, Facebook)

Spleť vlastníkov HC Slovan je taká komplikovaná a tajná, že sa len ťažko dá dopátrať, komu idú zisky z jeho podnikania. Za roky 2012 a 2013 zarobil Slovan 3 miliónoy eur a zaplatil daň len 15 eur. V Slovane je navyše prepojené aj vedenie. "Tak či tak, kľúčový vlastník je jasný –prezident klubu Juraj Široký. Výkonným viceprezidentom je jeho syn. Finančná riaditeľka klubu je Eva Chudícová sedí v dozorných radách so Širokým aj v matkách Váhostavu či Plastiky akciovkách Finasist a Druhá strategická," tvrdia slovenskí analytici.

Pozadie vlastníkov Slovana a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Štedrý sponzoring od štátnych firiem

Doležitý je aj fakt, že Slovan dostáva štedré dotácie od štátnych firiem. "Slovan štedro sponzorujú slovenské štátne firmy. Len od vstupu Slovana do KHL dostal klub od TIPOSu, Transpetrolu či Slovenskej pošty cez reklamné služby či predaj skyboxov minimálne 1,5 milióna eur."

Hokejový klub objasnil ako je to s jeho štedrým sponzoringom. "Slovan je jedným z mála hokejových klubov v Česku a na Slovensku, ktorý nedostáva žiadne dotácie z verejných zdrojov, teda z rozpočtu Bratislavy či kraja. Za pôsobenie v mestskej aréne platí mestu za nájom a ostatné služby okolo 700-tisíc eur ročne," zareagoval pre Topky marketingový riaditeľ Milan Vajda.

Pozadie vlastníkov Slovana a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hcslovan.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu