Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko potrebuje nové zbrane: Kaliňák spúšťa tender za 34 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dlho očakávaný tender na nákup pištolí pre políciu sa začína. Ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom ide obstarávať zásahové a služobné pištole pre ozbrojené zložky štátu.

"Konkrétne ide o príslušníkov policajného zboru, ozbrojených síl, zboru väzenskej a justičnej stráže a príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy a Colného úradu Ministerstva financií SR," píše sa v predbežnom oznámení, ktoré dnes zverejnili vo Vestníku verejného obstarávania. Hodnotu súťaže vyčíslili na 34 122 816 eur. Polícia už dlhšie čaká na plošné prezbrojenie, pištoľ chcú vymeniť každému policajtovi. Nové zbrane budú mať jednotný kaliber 9 mm Luger, väčšina policajtov totiž používa momentálne zbrane kalibru 9x18 mm Makarov, ktoré zaviedli do výkonu služby ešte v roku 1992. 

Na ministerstve vnútra uvažovali aj nad takou možnosťou, že by sa pri nákupe pištolí pre políciu pridali k ministerstvu obrany. Rezort ministra Martina Glváča môže totiž kupovať ručné zbrane od Českej zbrojovky Uherský Brod priamo na základe slovensko-českej dohody, ktorú ministri obrany podpísali vlani v lete. "Ministerstvo vnútra SR zvažovalo, že pristúpi k zmluve, ktorú má Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo obrany ČR. Verejné obstarávanie väčšieho počtu zbraní pre viaceré zložky môže (ale nemusí) vygenerovať nižšiu cenu, čo je podstata tohto verejného obstarávania," vysvetlil dôvody tendra riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Dodal, že v súťaži pôjde spolu o približne 45-tisíc zbraní. "Z toho približne 25-tisíc pre políciu, päťtisíc pre ZVJS a finančnú správu a 15-tisíc pre armádu," uviedol. 

Súťaž sa má skladať z dvoch častí. V prvej ide o zásahovú pištoľ. "Konštrukciou, vysokou životnosťou, spoľahlivosťou, príslušenstvom a ostatnými vlastnosťami musí zodpovedať potrebám príslušníkov vybraných útvarov Policajného zboru, Finančného riaditeľstva SR, Ozbrojených síl SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže," uvádza sa vo vestníku. V prípade zásahovej pištole majú byť rozhodujúcimi kritériami výberu nízka hmotnosť, čo najjednoduchšia obsluha, maximálna životnosť a spoľahlivosť. Rezort predpokladá, že takýchto pištolí kúpi 20-tisíc kusov. K zásahovej pištoli budú objednávať jedenásť druhov príslušenstva. Spolu má táto časť zákazky stáť 15,2 milióna eur. 

Druhá časť tendra sa týka služobnej pištole, ktorú budú objednávať v troch veľkostných prevedeniach - v triede štandard, kompakt a subkompakt. Služobná pištoľ je určená pre policajtov vo vybraných útvaroch, ďalej pre Finančné riaditeľstvo SR a tiež ako záložná výzbroj vojakov s cieľom unifikácie streliva. Služobných pištolí triedy štandard objednajú takmer 15-tisíc kusov. Pištolí triedy kompakt 7 700 kusov a subkompaktov má byť 4 100 kusov. Zákazka na služobné pištole s príslušenstvom má hodnotu takmer 18,9 milióna eur. 

Rezort vnútra časť svojich jednotiek už prezbrojuje, ide najmä o špeciálne policajné jednotky. Ministerstvo im začiatkom roka objednalo 430 nových samopalov značky B&T. Zbrane majú tiež kaliber 9 mm Luger, policajtom tak menia útočné pušky vzor 58 za štandardné policajné samopaly, ktoré majú menej zraňujúce náboje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu