Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Postup polície po masakre v Uherskom Brode bol správny, tvrdí český prokurátor

Streľba v Uherskom Brode
Streľba v Uherskom Brode (Zdroj: ČTK)

UHERSKÝ BROD – Strelec z moravského mesta Uherský Brod, ktorý v miestnej reštaurácii Družba zavraždil vo februári osem ľudí, nemal komplica a jeho motívom bola pravdepodobne situácia v osobnom živote, ako aj problémy so susedmi a úrady. Zásah polície proti nemu bol ale v poriadku, povedal dnes štátny zástupca (prokurátor) Roman Kafka, ktorého citovala spravodajská televízia ČT24.

Kontrola policajného prezídia ukázala, že chybu pri zákroku urobili operační dôstojníci, ktorí zásah nad rámec vlastných právomocí zdržali. Celkovo ale podľa doterajších záverov vyšetrovania policajti postupovali správne. Kafka potvrdil, že strelcovi v uhersko-brodskej reštaurácii nikto nepomáhal. "Doteraz sme ohľadom tragédie vypočuli 300 ľudí. Boli vykonané odborné posudky a teraz vypracúva znalkyňa v oblasti súdnej psychológie i profil útočníka," povedal Kafka. 

Výsluch manželky útočníka podľa neho veľmi pomohol pochopiť jeho psychický stav a rodinnú situáciu. Za útokom tak stojí nielen osobný život strelca, ale aj jeho vzťah so susedmi a úradmi. 
Ohľadom postupu polície v Uherskom Brode teraz vyšetruje polícia dvoch dôstojníkov integrovaného informačného strediska. 

"Vyšetrujeme, či došlo alebo nedošlo k spáchaniu disciplinárneho priestupku. Ide o komunikáciu a organizáciu. Je ale dôležité povedať, že ich možné pochybenie nemohlo mať vplyv na ohrozenie života v Družbe," uviedol náčelník polície v Zlínskom kraji Jaromír Tkadleček. Komunikácia medzi operátormi totiž prebiehala až po streľbe. Ak bude uznaná ich vina, hrozia im sankcie, napríklad v podobe písomného napomenutia, zníženia platu, odňatia medailí alebo odňatia hodnosti, napísala ČT24.

Zákrok polície sa totiž stal po streľbe terčom kritiky. Bolo jej vyčítané, že prvá policajná hliadka sa nepokúsila útočníka zneškodniť. Namiesto toho sa policajti pod paľbou útočníka stiahli, zavolali posily a čakali na zásahovú jednotku. Tá na miesto musela prísť až z Brna a cesta jej trvala približne hodinu. 

K masakre v Uhorskom Brode došlo 24. februára, keď 63-ročný miestny obyvateľ vošiel v čase obeda do reštaurácie Družba, kde zastrelil sedem mužov a jednu ženu a následne spáchal samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu