Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Minister hospodárstva si chce posvietiť na zlodejov: Vyhlasuje výzvu na nové osvetlenie!

Pavol Pavlis
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - A to doslova. Dnes totiž minister Pavlis zverejnil, že ministerstvo hospodárstva už o pár dní vyhlási novú výzvu pre mestá a obce na rekonštrukciu a modernizáciu verejného osvetlenia. Veľa obcí sa totiž už dlhodobo sťažuje, že nemajú peniaze na osvetlenie a v obciach im stúpa kriminalita. Minister im preto v prvej fáze vyčlenil na opravy svetiel päť miliónov eur, ale výzva ostane otvorená a ak bude záujem, peniaze sa navýšia.

„Veríme, že uspokojíme všetkých žiadateľov, ktorí predložia projekt,“ uviedol Pavlis. V minulosti takéto výzvy boli vyhlásené už dvakrát a mali u starostov miest a obcí pozitívny ohlas. Naposledy sa do nej v roku 2010 prihlásilo 400 obcí a 200 z nich peniaze aj dostalo. Obce budú môcť predkladať projekty do septembra a vyhodnocované budú priebežne. To znamená, že ak bude niekto rýchly a podá projekt už v máji, ešte v máji mu ho posúdia a pošlú naň aj peniaze.

Nemusí čakať až do septembra. Ministerstvo hospodárstva si od tejto výzvy sľubuje viacero pozitív. Minister hospodárstva, Pavol Pavlis: „V prvom rade musíme dodržať záväzky EÚ a znižovať náklady na energie. Takže očakávame energetickú efektívnosť. Osvetlenie samozrejme významne zlepší aj kvalitu života obyvateľov miest a obcí, lebo sa budú cítiť bezpečnejšie. Bezpečnejšia bude aj cestná premávka, pretože osvetlenie môže znížiť strety áut s chodcami. A posvietia si v obciach aj na kriminálnikov, pretože bude ľahšie odhaľovaná trestná činnosť.  Štatistiky PZ SR z minulého obdobia dokazujú, že tam, kde sa zrekonštruovalo v minulosti z týchto výziev osvetlenie, klesla kriminalita v priemere až o 53%.“

Peniaze ale budú môcť mestá a obce použiť iba na výmenu svietidiel, nie na opravu existujúcich stĺpov a trás. Tie si budú musieť v prípade potreby zafinancovať zo svojho. Ale štát im preplatí aj revíznu správu, rozvodné skrine a aj energetickú analýzu, ktorú budú potrebovať hneď na úvod a z nákladov na výmenu svietidiel im zaplatí 95%. A pomáhať im pri príprave projektov konzultáciami budú odborníci po celom Slovensku, ktorých MH SR zabezpečilo cez svoju agentúru SIEA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu