Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Odchádzajúci minister Pavlis: Žiadne kšefty som nedohadzoval, chcem sa vrátiť do parlamentu!

Pavol Pavlis
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Musel odísť kvôli medializovanej kauze na ministerstve. Dnes tvrdí, že za celou škandalizáciou stál jeden človek. Jeho meno sa vraj čoskoro dozvieme. Vráti sa potom všetkom do parlamentu? Prinášame vám rozhovor s odchádzajúcim ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom.

Minulý týždeň v utorok ste sa vzdali postu ministra hospodárstva. Kedy podáte demisiu?

Demisiu som doručil do kancelárie prezidenta už minulý týždeň. Ak vás zaujíma konkrétny deň, tak vo štvrtok, 23. apríla. De jure som teda ešte ministrom, dokedy je na rozhodnutí prezidenta SR.

Naozaj ste sa funkcie vzdali dobrovoľne alebo vás do tohto rozhodnutia „dotlačil“ premiér?

Urobil som tak dobrovoľne, po rozhovore s predsedom vlády.  Škandalizácia mojej osoby v istom denníku nerobila dobré meno ani strane, ktorá ma nominovala do funkcie, ani mne a najmä, mojim blízkym.

Prečo hovoríte o škandalizácii? Úlohou médií je predsa odhaľovanie káuz.

Dovolím si vás spresniť. Odhaľovanie káuz áno, ak ide naozaj o podložené kauzy. Ale v mojom prípade išlo o umelé spájanie poloprávd, nepresností a vytrhávanie faktov z kontextu s úmyslom vytvárania klamlivých tituliek a dovolím si tvrdiť, že aj s cieľom účelovej škandalizácie mojej osoby.

Účelovej? Kto by mohol mať záujem vás účelovo škandalizovať?

Verím, že je len otázkou času, kedy sa to dozviem. Aj meno človeka, ktorý za tým stál, aj dôvod, pre ktorý to robil.

Stále hovoríte o škandalizácii a účelových článkoch proti vám, ale faktom je, že váš švagor mal zákazky vo vašom rezorte.

Vidíte, ani vy ste si nedali tú námahu, aby ste si prečítali a naštudovali fakty. Tiež vám na vytvorenie názoru stačili dva články s polopravdami.  Položím jednu otázku, i keď ste tu na otázky vy. Videli ste čo i len jedinú zmluvu medzi firmou SITIS (upratovacia firma ministrovho švagra pozn. redakcie) a ministerstvom hospodárstva? Tvrdenia ako dostal môj švagor státisícové zákazky v mojom rezorte sú jedna absolútna lož. A ja sa musím voči nej radikálne ohradiť. Žiadne státisícové zákazky u mňa švagor nikdy nemal a ani nemá. Jediná spoločnosť, ktorá je spoločnosťou spadajúcou pod MH SR a mal v nej môj švagor zákazku, bol MH Invest. Sro-čka, ktorej zriaďovateľom je MH SR.

A to nie je podľa vás problém? Aj keby išlo aj o túto jedinú firmu, nevidíte tam konflikt záujmov?

Nie, nevidím. Viete aká to bola zákazka? Na 20 000 € na dva roky! To je 833 € mesačne a platnosť zmluvy vypršala ešte v roku 2014. Navyše, firma SITIS ju dostala na základe výsledku elektronickej aukcie, ktorá sa uskutočnila dňa 27.6.2012! Čiže jej výber bol realizovaný ešte za bývalého vedenia MH Invest, ktoré menoval minister hospodárstva Miškov, s tým že výsledok aukcie a zmluvu súčasné vedenie akceptovalo a podpísalo. Ukončená bola 30.4.2014 uplynutím dohodnutej doby, na ktorú bola uzatvorená, čiže ešte pred mojím nástupom do funkcie ministra! Naozaj sa vám toto zdá ako „dream  job“ , ktorý som „dohodil“ švagrovi údajne ja?

A čo tie ostatné zákazky? Bratislavská teplárenská, Poliklinika Tehelná... To nie je problém, tie tiež patria pod vás?

A ako ste prišli na to, že patria pod ministerstvo hospodárstva? Nepatria a nikdy nepatrili! Sú to akciové spoločnosti Fondu národného majetku (FNM), ktorý nikdy nepatril a nepatrí pod rezort hospodárstva. FNM bol zriadený zákonom a výročné správy a účtovnú závierku predkladá FNM Národnej rade SR. Nie MH SR. Ja ani nemenujem šéfa FNM, ale vláda. FNM nie je podriadenou, ani priamo riadenou organizáciou MH SR. Má špecifické postavenie zo zákona.

Áno, vláda menuje predsedu FNM, ale na návrh ministra hospodárstva.

Áno, ale toho som nenavrhoval ja, ale ešte minister Malatinský. A predloženie návrhu na menovanie predsedu FNM neznamená, že sa stáva podriadeným ministra. FNM má Výkonný výbor a Dozornú radu, ktorá na jeho fungovanie musí dozerať a kontrolovať ho a tú menuje NR SR. Akciové spoločnosti, ktoré patria pod FNM sú samostatné spoločnosti, ktoré podliehajú zákonom ako ktorákoľvek iná akciovka. Majú svoj manažment a zodpovednosť. Naozaj si myslíte, že by ich mohol riadiť minister a prikazovať im, s kým majú uzatvárať zmluvy?

Ale teoreticky ste tam mohli vybaviť švagrovi kšefty!

Vidím, že aj vy za tým chcete vidieť kšefty, tak sa na ne poďme pozrieť.

Poliklinika Tehelná: zmluva nebola s Poliklinikou Tehelná na sumu 103.200€ ako písal nemenovaný denník, ale na 30.960 € bez DPH a firma SITIS (ako som sa od švagra dozvedel) získala túto zákazku v riadnom verejnom obstarávaní.

BAT: SITIS  Bratislavskú teplárenskú už neupratuje, zmluvu s BATAS bola firma SITIS nútená v januári 2015 vypovedať dohodou, nakoľko bola pre SITIS nevýhodná a spôsobovala stratu.

Ale na to, že s firmou, ako tvrdíte nemáte nič spoločné máte o nej celkom podrobné informácie...

Keby vás škandalizovali, že dohadzujete kšefty vo svojom rezorte, nezaujímali by ste sa o fakty, aby ste sa obhájili a očistili svoje meno? Samozrejme, že som požiadal švagra, aby mi napísal skutočnosti! Nechcem odísť zo svojho postu ako kšeftár a vagabund, keď to nie je pravda!

Kam povedú vaše kroky po odchode z úradu? Vrátite sa do parlamentu?

Bol som v ostatných voľbách riadne zvolený za poslanca NR SR a mám nárok uplatňovať si svoj mandát.

Politológovia a analytici zastávajú názor, že by ste sa nemali vrátiť ani do parlamentu. Poslanec Jánoš sa vzdal aj mandátu.

Keď pozorne počúvate náš rozhovor a argumenty, stále si myslíte, že nemám morálne právo vrátiť sa do parlamentu? Ja si to nemyslím. Je mi akurát ľúto, že aj politológovia dávajú vyhlásenia bez toho, aby mali záujem overiť si fakty. Môj švagor vydal tlačovú správu, kde spresňuje ako firma získala zákazky a za koľko. Páni politológovia si to mali možnosť prečítať a vytvoriť si objektívny obraz. A až potom mali vynášať súdy. A so situáciou pána exposlanca Jánoša to nemá nič spoločné, to je celkom iný príbeh.

Na čo ste za 10 mesiacov svojho pôsobenia vo funkcii hrdý a čo čaká nového ministra?

Počas môjho pomerne krátkeho  pôsobenia boli na Slovensku vytvorené tisíce nových pracovných miest, presvedčili sme etablovaných investorov, aby rozširovali výrobu u nás a nešli do zahraničia a mnohí sa rozhodli alebo práve rozhodujú, že na Slovensku aj vďaka našim stretnutiam budú investovať. Rozpohybovali sme dostavbu Mochoviec a zvýšili sme tam  kontrolné mechanizmy. Vyhlásil som, že budeme Talianom dýchať na krk, a to sa aj deje. Pripravili sme viacero opatrení na zvýšenie a zrýchlenie čerpania eurofondov, pripravili sme niekoľko návrhov na zníženie byrokracie pre podnikateľov, upravili sme zákon o investičných stimuloch, iniciovali sme, aby sa trh s anabolikami dostal konečne pod kontrolu. Čo čaká nového ministra? Kontinuita v rozpracovaných projektoch a ostatné bude na ňom, aké si určí priority. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu