Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší minister Ficovej vlády končí: Kvôli strane, vlastnému menu a rodine!

Pavol Pavlis Zobraziť galériu (2)
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na rezorte hospodárstva končí ďalší minister. Ani nie po roku odvtedy, čo vo funkcii ministra hospodárstva nahradil Tomáša Malatinského, vo funkcii končí aj Pavol Pavlis.

Ako informovala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková, minister hospodárstva sa "v rámci politickej kultúry" rozhodol odstúpiť po utorňajšom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom.

"Minister hospodárstva prevzal na seba politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," dodala v tlačovom vyhlásení Žiaková.

Po odstúpení z funkcie sa Pavlis môže vrátiť do parlamentu

Odstupujúci minister hospodárstva Pavol Pavlis sa bude môcť po odchode z funkcie vrátiť do parlamentu. Pavlis totiž kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2012 za Smer-SD z 15. miesta na kandidátke. Jeho mandát však spočíva, pretože po voľbách sa stal štátnym tajomníkom. Po odstúpení z ministerskej funkcie sa do NR SR môže vrátiť. Za Pavlisa je v parlamente ako náhradník Antonín Cicoň. Ak sa teda Pavlis rozhodne, že si uplatní poslanecký mandát, Cicoň bude musieť odísť z parlamentu.

Zatiaľ nie je jasné, kto nahradí Pavla Pavlisa na poste ministra hospodárstva. V Smere-SD podľa informácií o tom budú rozhodovať v najbližších dňoch. Dnes potrebovali vyriešiť len odstúpenie Pavlisa za firmu SITIS, ktorá zabezpečovala upratovacie služby. Nie je však jasné, kedy Pavlis funkciu aj reálne opustí. Dnes oznámil len, že odstúpi. 

Pavlis je piatym ministrom vlády Roberta Fica, ktorý funkciu opúšťa. Minulý rok Fico vymenil ministra školstva Dušana Čaploviča a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, miesto ktorého nastúpil práve Pavlis. Na jeseň odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre kauzu nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. V tom istom čase z vlády odišiel aj Peter Pellegrini, ktorý sa stal predsedom NR SR po Pavlovi Paškovi. 

Opozícia už skúšala Pavlisa odvolať, ale 18. februára 2015 sa jej to v NR SR nepodarilo. Opozícia videla dva hlavné dôvody na odvolanie Pavlisa z funkcie. Prvým bol možný konflikt záujmov pre jeho pôsobenie vo firme Port Service, ktorá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM) a druhým schválenie investičnej pomoci pre Duslo Šaľa vo výške 58 mil. eur. Podľa očakávania za zotrvanie ministra v jeho ministerskom kresle hlasovalo všetkých 77 prítomných poslancov za stranu Smer-SD. Po vyše osemhodinovom rokovaní za odvolanie ministra hlasovalo 50 poslancov. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podali zástupcovia OĽaNO, KDH, SaS a NOVA pre zjavný konflikt záujmov, pretože Pavlis ako člen dozornej rady FNM figuroval v spoločnosti, ktorá je v spore so štátom.

Nič iné ako Pavlisovo odstúpenie sa nedalo čakať, tvrdia politológovia

Nevyhnutnosť a jediná možnosť riešenia, ktorého efekt v očiach verejnosti je otázny. Takto vnímajú dnešné rozhodnutie ministra hospodárstva Pavla Pavlisa rezignovať na svoju funkciu politológovia Pavol Marchevský a Juraj Marušiak.

"Bola to nevyhnutnosť, ktorá však neobnoví dôveru verejnosti," skonštatoval Marchevský a dodal, že aj u voličov Smeru-SD nastáva situácia, keď sa budú pýtať, "či Robert Fico nemá problém so svojím ministerským zborom a či vie ustriehnuť ich aktivity". Podľa Juraja Marušiaka sa v súčasnosti, keď podráždenie verejnosti aj v súvislosti s kauzou Váhostavu narastá, nebolo iného riešenia. "Ak je minister spájaný so škandálmi, aké boli medializované v prípade Pavlisa, malo by byť bežným štandardom, že z toho vyvodí takúto politickú zodpovednosť," povedal Marušiak.

Či v Pavlisovom odstúpení nezohralo úlohu aj priame odporúčanie predsedu vlády, sa Marušiak neodvážil odhadnúť. Vylúčiť sa to však nedá, ani pre Fica nie je súčasná situácia príjemná a to aj v kontexte faktu, že je necelý rok pred voľbami, v ktorých voliči budú posudzovať aj to, ako sa vládna strana dokázala vyrovnať so škandálmi, dodal Marušiak.

Pavlisov krok by mal podľa opozície inšpirovať aj Fica

Odstúpením ministra hospodárstva Pavla Pavlisa z funkcie by sa mal inšpirovať aj premiér Robert Fico, myslí si poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko. „Tento krok by mohol byť dobrou výzvou aj pre Roberta Fica,“ povedal dnes novinárom Galko.

Predseda KDH Ján Figeľ vyslovil presvedčenie, že Pavlis sa ani nemal stať ministrom. „Verím, že jeho rozhodnutie budú nasledovať viacerí členovia vlády,“ konštatoval Figeľ. Vzhľadom na viacero „delegovaných“ ministrov vo vláde Smeru podľa podpredsedu parlamentu vyznieva úsmevne Ficovo odhodlanie bojovať s korupciou. „Má ju priamo na úrade vlády, má ju priamo vo vláde a som presvedčený, že Pavlisov príbeh je lekciou pre občanov SR,“ dodal Figeľ. 

„Myslím, že už to všetkých unavuje každý deň čítať nejaký príbeh o kradnutí Ficovej vlády,“ povedal nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Rozkrádanie Slovenska vládou Smeru považuje predseda strany NOVA za zvrhlé a absurdné. „Tento stav sa musí skončiť, lebo skončíme ako Grécko,“ dodal Lipšic. 

Nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi pripomína Pavlisovo odstúpenie scénu z filmu Slunce, seno, erotika, v ktorej sa vraví - už sa to začalo. Podľa neho abdikácia ministra hospodárstva možno odštartovala tsunami zmien, ako ďalšiu logickú správu očakáva Hlina odstúpenie ministra dopravy Jána Počiatka. 

Odchod ministra hospodárstva Pavla Pavlisa nie je podľa SDKÚ-DS žiadnym hrdinstvom, ale politickou nevyhnutnosťou. „Odstúpenie Pavla Pavlisa z postu ministra bude len prázdnym gestom, ak rezort nezruší všetky zmluvy na upratovanie s firmou jeho švagra. Navyše by mala vrátiť všetky peniaze, ktoré jej štát alebo organizácie z Pavlisovho rezortu už zaplatili. Chcem upozorniť vládu Roberta Fica na to, že odchodom ministra Pavlisa pre zametanie jeho švagra v inštitúciách spadajúcich pod rezort hospodárstva nezametie kauzu Váhostav pod koberec,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa Freša je tragikomické, že trestom pre ministra Pavlisa za jeho odstúpenie bude opäť len poslanecký plat a ďalšie výhody. „Už sme si však zvykli, že strana Smer svojich ministrov po odchode z vlády odmeňuje lukratívnymi pozíciami. Príkladom je exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá po kauze piešťanského CT skončila „za trest“ na lukratívnom mieste v Bruseli,“ vyhlásil.

Pavlis končí po necelom roku odvtedy, ako vo funkcii ministra hospodárstva nahradil Tomáša Malatinského. Ako informovala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková, minister hospodárstva sa "v rámci politickej kultúry" rozhodol odstúpiť po dnešnom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom. 

Meno ministra Pavlisa sa v médiách objavovalo aj v súvislosti s firmou Port Service, pre ktorú čelil vo februári aj odvolávaniu v parlamente. Port Service, v ktorej pôsobil Pavlis v minulosti ako predseda predstavenstva, sa totiž pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 mil. eur so štátnym Fondom národného majetku SR. Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu.

Viacerí opoziční poslanci vyjadrili podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu. Pavlis tvrdil, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné. Vo firme pritom v minulosti pôsobil spoločne so súčasným ministrom financií ČR Andrejom Babišom.

Chronológia demisií ministrov vlády Roberta Fica

  • 2. júla 2014 - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský podal demisiu. Išlo o prvú zmenu v kabinete Roberta Fica (Smer-SD) od jeho nástupu do vlády v apríli 2012. Do kresla ministra hospodárstva zasadol v nasledujúci deň Pavol Pavlis.
  • 2. júla 2014 - Po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom sa rozhodol podať demisiu minister školstva Dušan Čaplovič. Novým šéfom rezortu školstva sa v nasledujúci deň stal Peter Pellegrini. 
  • 3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.
  • 25. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

Životopis Pavla Pavlisa

Životopis Pavla Pavlisa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gov.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu