Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Veľké priznanie vládneho poslanca Blahu v priamom prenose: Povedal to, čo sa len šepká!

Ľuboš Blaha v diskusii na TA3.
Ľuboš Blaha v diskusii na TA3. (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Finančné skupiny ovládajú štát. V priamom prenose to povedal poslanec vládnej strany Smer Ľuboš Blaha. Napriek tomu, že Smer dominuje v parlamente aj vo vláde, poslanec parlamentu sa nechal počuť, že opraty v rukách nedržia volení predstavitelia, ale bohatí ľudia v pozadí.

Diskusia sa odohrala minulú nedeľu na TA3. V čase obeda diskutovali zastupitelia politických strán o budúcnosti politickej scény. "Tu máte finančné skupiny, ktoré riadia tento štát," povedal Ľuboš Blaha v priamom prenose pred televíznymi divákmi a volal po transparentnosti nielen politiky, ale aj veľkého biznisu. V relácii debatoval s Jurajom Miškovom (SKOK!), Andrejom Dankom (SNS) a Petrom Belinským (KDH).

Podľa neho by sa malo preverovať majetkové pozadie veľkých finančných skupín. "Nejaký bežný poslanec, čo zarába 3 500 euro, samozrejme, má dať majetkové priznanie, ale ten kľúčový problém je v týchto veľkých bankách, v týchto veľkých finančných skupinám. Tam je ten problém oligarchizácie," nechal sa počuť ľavičiar Blaha. Zároveň vyzval veľké banky a finančné skupiny, aby preukázali pôvod majetku.

Blaha

Problém je v tom, že Smer je vo vláde už od roku 2006 a s jeden a polročnou prestávkou vlády Ivety Radičovej sociálni demokrati vládnu doteraz. Od parlamentných volieb v roku 2012 majú dokonca v parlamente pohodlnú väčšinu 83 poslancov. Vláda takisto nemusí robiť ústupky koaličným partnerom, keďže všetky ministerské rezorty má pod kontrolou iba Smer.

Stranícki kolegovia Blahove slová odmietajú. "Nesúhlasím, bola by to tragédia," povedal pre Topky Dušan Jarjabek. "Nezdá sa mi, že by v tomto štáte vládli len finančné skupiny, preto lebo stále platí pre niektorých ľudí, že keď stretnete niekoho a ten niekto má strašne veľa peňazí, predsa s ním nejdete na kávu, ak si o ňom myslíte, že je blbec. Ak toto bude platiť v tomto štáte aj naďalej, tak sa neobávam, že by tu vládli len finančné skupiny. Z toho vyplýva, že bude zle s každým štátom, keď budeme chodiť s blbcami na kávu," zareagoval pre nás ostrieľaný poslanec.

Ani ďalší smerák Marián Záhumenský nevidel poslanca v relácii, ale jeho tvrdenia ostro poprel. "Neviem, čo povedal pán Blaha, ale tento štát riadi vláda a nie finačné skupiny," odpovedal nám.

Strana sa ho zastala, kritizoval vraj vplyv finančných na ekonomiku, nie na vládu. "Výrok poslanca Blahu vytrhávate z kontextu, v diskusnej relácii jasne odznelo, že hovorí o vplyve bánk a finančných skupín na ekonomiku, nie na vládu SR. Finančné skupiny riadia firmy, banky, aj médiá. Túto rastúcu moc môže obmedziť jedine štát, preto v súlade s programom strany SMER – SD poslanec Blaha obhajoval silný štát," odpísala z tlačového oddelenia Ľubica Končalová. Smer má ešte rok na to, aby dokázal, že proti oligarchizácii politiky bojuje, následne mu to ľudia zrátajú v parlamentných voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu