Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd rozhodol o smerákovi Jánošovi: Takto ho budú stíhať, hrozí mu až pätnásť rokov v base!

Vladimír Jánoš v rukách polície Zobraziť galériu (4)
Vladimír Jánoš v rukách polície (Zdroj: TASR)

TRENČÍN - Bývalý poslanec Vladimír Jánoš ostáva na slobode, rozhodol o rom krajský súd v Trenčíne. Exposlanca obvinili zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Jánošovi hrozí až 15 rokov za mrežami!

Okresný súd v Prievidzi ho v utorok po štyroch dňoch v policajnej cele pustil na kauciu 20-tisíc eur. Prokuratúra žiadala väzobné stíhanie a odvolala sa. Krajský súd v Trenčíne dnes na verejnom zasadnutí sťažnosť prokuratúry zamietol. Podľa súdu vzhľadom na konanie Vladimíra Jánoša od začiatku stíhania nie sú dôvody k obavám, že by utiekol alebo ovplyvňoval vyšetrovanie a opatrenia náhradnej väzby sú dostačujúce.

Nemám kam ujsť

“Od prvopočiatku vypuknutia celej tejto kauzy, ktorej výsledkom bolo moje stíhanie, som so všetkými orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracoval. Bol som maximálne súčinný. K veciam som vždy pristupoval zodpovedne, nemám kam ujsť a kde sa skrývať. Všetky pokyny súdu a orgánov činných v trestnom konaní budem dodržiavať,” vyhlásil ešte pred rozhodnutím krajského súdu Vladimír Jánoš.

"Súd prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život, prijal peňažnú záruku vo výške 20.000 eur, ktorú zložila na účet súdu sestra obvineného a prijal záruku ponúknutú sestrou obvineného za ďalšie jeho správanie a za to, že sa na vyzvanie dostaví k policajtovi, prokurátorovi alebo na súd a že vždy vopred oznámi policajtovi, prokurátorovi alebo súdu vzdialenie sa z miesta pobytu," zdôvodnil rozhodnutie OS Prievidza hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Rozhodne Najvyšší súd

Jaromír Čižnár s rozhodnutím krajského súdu nesúhlasí a chystá sa podať dovolanie na Najvyšší súd. Ten by mal rozhodnúť v najbližších dňoch. „V tejto chvíli sa nebudem vyjadrovať k rozhodnutiu prvostupňového súdu, nakoľko som nebol oboznámený s dôvodmi rozhodnutia prepustenia obvineného na slobodu. I napriek tomu, s poukazom na dôkazy, ktoré boli doposiaľ zadovážené, trvám na tom, že dôvody väzby sú reálne dané, tak, ako boli uvedené v návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi na vzatie obvineného do väzby," vyhlásil ešte v utorok s tým, že na svojom tvrdení trvá. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár využije ďalšie prostriedky na revidovanie týchto rozhodnutí (súdov – OS PD, KS TN)," povedala Andrea Predajňová.

Hrozí mu až 15 rokov

Proti rozhodnutiu nie je možné sa odvolať. Exposlancovi hrozí sedem až pätnásť rokov. Vladimír Jánoš sa po medializácii kauzy s týraním manželky vzdal funkcie poslanca, od piatku bol na pokyn prokurátora umiestnený v policajnej cele. Okresný súd v Prievidzi bývalého člena ľudsko-právneho výboru parlamentu v utorok pustil na slobodu na kauciu 20-tisíc eur. Zakázal mu akokoľvek kontaktovať manželku aj dcéru a priblížiť sa k ním na menej ako päť metrov.

Súd rozhodol o smerákovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Prokurátor, ktorý žiadal väzobné stíhanie, podal sťažnosť. Kaucia a prísľub poslanca o vedení riadneho života podľa prokuratúry nestačí, keďže s útokmi pokračoval aj po odsťahovaní manželky a dcéry, nemá pod kontrolou svoje správanie. Zároveň stratil spoločenské postavenie, a tým pádom je pod stresom a okresný súd podcenil reálnu obavu z možného konania exposlanca. Proti rozhodnutiu okresného súdu protestoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý v utorkovom vyhlásení kritizoval pasivitu prievidzskej polície.

Obhajca Jánošovej ženy tvrdí, že je to výsmech

Podľa Ivana Katrinca, ktorý zastupuje Jánošovu ženu, rozhodnutie krajského súdu nemá nič spoločné s morálkou. „Je to absolútny výsmech a arogancia moci, čo dnes predviedli na krajskom súde,“ dodal Katrinec s tým, že predložia nové dôkazy o správaní obvineného a verí, že proces bude obnovený.

Manželka prehovorila

"Čo sa týka manžela, bojíme sa, samozrejme aj dcéra aj ja," povedala Iveta po rozhodnutí sudkyne o nevzatí do väzby jej manžela pre Tv Joj. "Strach máme a najmä mám ja strach o dcéru, jednoznačne. Lebo manžel je manipulátor a jednoducho už máme toho dosť," povedala so stiahnutým hlasom nešťastná manželka. Jánoša prepustila sudkyňa na slobodu po zložení 20-tisícovej kaucie. "Manžel si to zabezpečil po finančnej stránke," doplnila Iveta pre televíziu.

Vladimír Jánoš na súde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obhajca nepripúšťa mediálne tlaky

Obhajca Gabriel Olšovský uviedol, že Vladimír J. sa sám vzdal poslaneckého mandátu, situáciu o jeho zadržaní považuje za zvrátenú interpretáciu. Tiež prízvukoval, že dobrovoľne odovzdal svoje zbrane a súd požiadal, aby si nepripustil “mediálne tlaky”. 

V súvislosti s jeho prípadom obvinila polícia ďalších dvoch ľudí pre marenie spravodlivosti. Právnik Vladimíra J. a miestny lekár údajne zariadili falošné potvrdenie o tom, že nie je schopný vypovedať pred políciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu