Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rómovia sa postavili proti nespravodlivosti: Policajti ich vraj zranili, starostu nazvali Cigánom

Jaroslav Tokár, František Tanko a Alfonz Kaliáš Zobraziť galériu (11)
Jaroslav Tokár, František Tanko a Alfonz Kaliáš (Zdroj: SITA)

VRBNICA – Približne dvesto až tristo Rómov sa zhromaždilo pri obecnom úrade v obci Vrbnica, okres Michalovce, na protest proti zásahu polície počas včerajšej pátracej akcie 100. Ako dnes na tlačovej besede informoval rómsky starosta obce Jaroslav Tokár, pri brutálnom zásahu polície viacerí obyvatelia utrpeli zranenia.

„Medzi zranenými boli aj Rómovia, ktorý sú zamestnancami obce v rámci aktivačných prác. Stalo sa to v pracovnom čase. Ďalší postup zvážime po porade s právnikom,“ povedal Tokár. Ďalší boli zranení inde. 

Tlačová beseda Strany Rómskej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

„Polícia bez dovolenia vstúpila aj na môj dvor – bol to policajt so psom. Bol som vtedy v úrade a volala mi manželka, že bijú tunajších Rómov, tak som sa ponáhľal domov. Keď som žiadal vysvetlenie ako starosta obce, mladý policajt ma ponížil, keď povedal, že pre neho som len Cigán,“ povedal Tokár. Aj on zváži ďalší postup v zmysle zákona. Tokár doložil, že tunajší Rómovia nikdy nemali vážnejšie problémy s políciou, najmä s príslušníkmi z oddelenia z Trhovišťa, preto nechápe prečo polícia tak postupovala. Doložil, že podniknú potrebné kroky v zmysle zákona. 

Tlačová beseda Strany Rómskej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Na tlačovej besede sa zúčastnil aj predseda Strany Rómskej únie na Slovensku (SRUS) František Tanko, ktorý uviedol, že polícia nemala v prípade Vrbnice nijaký dôvod na brutálny zásah, čo je nespravodlivé. V tejto súvislosti sa chcú stretnúť s ministrom vnútra. Poukázal na to, že policajti nebijú príslušníkov iných menšín, iba Rómov 

Tlačová beseda Strany Rómskej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

„Dohodli sme sa, že 9. apríla organizujeme medzi trinástou a štrnástou hodinou verejný protest pred okresným riaditeľstvom polície v Michalovciach,“ povedal Tanko. Pozývajú na protest splnomocnenca Poláka, ministra vnútra i ombudsmanku. Doložil, že o prípade budú informovať aj zahraničné ľudskoprávne organizácie. Pokiaľ bude treba, obrátia sa so sťažnosťou aj na inštitúcie Európskej únie. 

Pollák chce dať preveriť policajný zásah vo Vrbnici

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák žiada, aby policajný zásah, ktorý sa vo štvrtok (2.4.) uskutočnil v obci Vrbnica v Michalovskom okrese, preverila Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR a Generálna prokuratúra, a to najmä z pohľadu jeho zákonnosti, legitimity a primeranosti. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity dnes preveruje informácie o policajnom zásahu z viacerých zdrojov.

Pollák bude okrem vyšetrenia primeranosti policajného zásahu žiadať aj policajnú správu o priebehu tejto akcie a bude iniciovať opätovné stretnutie s vedením Policajného zboru SR, ktorého témou bude prijatie opatrení, aby nevznikali pochybnosti o oprávnenosti alebo primeranosti použitia donucovacích prostriedkov. 

Splnomocnenec sa zasadzuje aj za zmenu legislatívy a zavedenie povinnosti pre policajtov používať pri zásahoch špeciálnych jednotiek kamerový systém, alebo vyhotoviť zvukový či obrazový záznam. 

"Ak sa bude používať videotechnika pri policajných zásahoch, nebudeme musieť polemizovať o tom, či zásah bol zákonný, či došlo k porušeniu práv, zlému zaobchádzaniu a ktorá strana pochybila. Videozáznamy by boli v prospech nielen občanov, ale aj policajtov," uviedol Pollák.

V sobotu (4.4.) o 11.00 h sa chce Pollák priamo v obci Vrbnica stretnúť s obyvateľmi miestnej rómskej komunity a starostom obce Jaroslavom Tokárom. Takisto sa v tento deň chystá stretnúť s okresným riaditeľom PZ SR v Michalovciach a Krajským riaditeľom Policajného zboru v Košiciach.

Policajti z Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach vykonali vo štvrtok (2.4.) celokrajskú pátraciu akciu s názvom 100. Uskutočnila sa vo všetkých okresoch Košického kraja a zúčastnilo sa na nej celkove 139 policajtov. Jednou z lokalít, v ktorej sa kontrola uskutočnila, bola aj obec Vrbnica v okrese Michalovce. Policajti tam hľadali osobu, po ktorej pátrali. Hľadanú osobu napokon v obci nenašli.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Juraja Leška prebehla policajná akcia normálne, bez použitia donucovacích prostriedkov. Starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár však uviedol, že policajti zbili asi 19 ľudí, pričom polovica z nich bola zranená a potrebovala ošetrenie v nemocnici. Košický policajný riaditeľ však tieto obvinenia odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu