Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko nepodporí ďalšiu finančnú pomoc pre Grécko, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je proti ďalšej finančnej pomoci pre Grécko. V rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) to povedal slovenský premiér Robert Fico. Predseda vlády vyhlásil, že bude proti snahám Atén o zmiernenie podmienok záchranného programu. Varoval, že Slovensko potenciálny odchod Grécka z eurozóny neznepokojuje, ak krajina odmietne plniť svoje sľuby a záväzky.

Podľa Fica by európski predstavitelia mali trvať na tvrdých podmienkach záchrany Grécka, aby peniaze, ktoré Atény už dostali, boli splatené. Upozornil, že podobné tvrdé opatrenia museli vydržať aj slovenskí občania.

"Toto je pre nás neprekročiteľná hranica. Nedokázali by sme verejnosti vysvetliť, prečo má chudobné Slovensko dávať peniaze Grécku," povedal Fico vo štvrtok (19.2.) v rozhovore pre FT. "Vysvetliť ľuďom, že musíme dať Grécku peniaze na mzdy a dôchodky? To je nemožné. Nemožné."

Slovenský premiér upozornil, že predchádzajúca grécka vláda sa s veriteľmi dohodla na podmienkach pomoci. Podľa neho nie je možné, aby nová vláda vyhlasovala, že tieto podmienky nebude plniť. "Nie je možné, aby na jednej strany požadovali napríklad odpis dlhu alebo predĺženie úverov a na strane druhej vyhlasovali, že ľudia budú mať energiu zdarma. Alebo bývanie. To sa nedá," doplnil Fico.

Podľa vlastných slov bude akceptovať len konkrétne sľuby gréckej vlády, ktoré zaručia, že bude konať tak, aby existovali garancie splatenia úverov, ktoré krajina doteraz dostala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu