Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH chce novelou obmedziť právomoci odchádzajúcich starostov a primátorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Starostovia a primátori, ktorí po komunálnych voľbách nebudú pokračovať vo svojich funkciách, by v období, kým úrad neprevezme nový šéf samosprávy, nemali mať právomoc uzatvárať nové zmluvy, udeľovať odmeny zamestnancom obce či predávať majetok obce. V novele zákona o obecnom zriadení, ktorý chcú predložiť na marcovej schôdzi parlamentu, to navrhuje KDH.

Poslanec NR SR a predkladateľ legislatívneho návrhu Marián Radošovský na dnešnej tlačovej konferencii kresťanských demokratov vysvetlil, že motívom novely je vymedzenie kompetencií odchádzajúcich starostov a primátorov. "Ich právomoc sa obmedzí na vykonávanie rozhodnutí, ktoré sa budú týkať len bežného chodu obce," skonštatoval Radošovský.

 "Všetko, čo musí šéf samosprávy vykonávať pre chod obce a bolo to predtým schválené orgánmi obce, bude povolené, naopak, nebude povolené prijímať opatrenia, ktoré presahujú funkčné obdobie odchádzajúceho starostu alebo primátora a môžu poškodiť hospodárenie obce," spresnil.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan uviedol, že impulzom k tomuto kroku boli situácie, ktoré sa v samosprávach miest a obcí odohrali aj po posledných komunálnych voľbách v novembri 2014. "V mnohých obciach a mestách dochádzalo práve v období medzi voľbami a odovzdaním úradu k plytvaniu verejnými zdrojmi," zdôraznil Abrhan, pričom pripomenul, že súčasná právna úprava predstavuje pre odchádzajúceho šéfa samosprávy iba povinnosť do 30 dní zvolať ustanovujúce zastupiteľstvo, na ktorom úrad preberá nový primátor či starosta.

Ako príklad "čudných vecí", ktoré sa udiali v samosprávach na konci roka, pripomenul súčasný viceprimátor Nových Zámkov Lukáš Štefánik situáciu po novembrových voľbách v tomto okresnom meste. Informoval, že odchádzajúci primátor Gejza Pischinger vyplatil 16 vybraným pracovníkom odmeny vo výške 178.00 eur, vyradil takisto výpočtovú a telekomunikačnú techniku vo výške 55.000 eur. "Keďže v niektorých prípadoch išlo o prebiehajúce európske projekty, mesto nielenže musí nakúpiť novú techniku, ale hrozí mu aj pokuta z EÚ," uviedol Štefánik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu