Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SNS: Zvyšovanie výdavkov v zdravotníctve musí byť kryté

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana vyzýva kompetentných, aby sa urýchlene začali zaoberať systematickým financovaním zdravotníctva v súčinnosti s poisťovňami.

"Prijímanie opatrení, ako napr. zvyšovanie platov lekárov, bez dostatočného finančného krytia týchto dodatočných výdavkov, bude situáciu v zdravotníckych zariadeniach len komplikovať," vyhlásil podpredseda SNS Štefan Zelník. "Ešte pred schvaľovaním zákona o štátnom rozpočte sme upozorňovali na to, že rozpočet pre zdravotníctvo je nedostatočný," zdôraznil. "Podľa oficiálnych dokumentov prerokúvaných na vláde zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu augusta 2014 len na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 105,6 milióna eur, ku koncu roka  2014 dlh len voči Sociálnej poisťovni dosiahol viac ako 120 miliónov eur, medziročný nárast je cca 34 miliónov eur. Celkový dlh je viac ako 400 miliónov eur," tvrdí Zelník. 

SNS podľa neho tiež upozorňovala na to, že od januára 2015 sa v dôsledku tretej etapy zvyšovania platov lekárov zvýšia výdavky v zdravotníckych zariadeniach. "V zákone o štátnom rozpočte sa vytvorila rezerva 50 miliónov eur pre prípad, že by zdroje schváleného rozpočtu nestačili," poznamenal. Z viacerých zdravotníckych zariadení sa podľa Zelníka ozývajú hlasy o redukcii alebo dokonca zatváraní niektorých oddelení. "Vyzývame ministerstvo zdravotníctva, aby urýchlene urobilo aktuálnu analýzu ekonomickej situácie," vyhlásil.

"Nie je totiž problém zatvoriť oddelenie či zastaviť prevádzku, treba si však uvedomiť, že výchova jedného špecialistu trvá minimálne osem rokov. Ak títo ľudia odídu napríklad do zahraničia, nebolo by možné niektoré činnosti obnoviť, čo by malo priamy dosah na dostupnosť zdravotnej starostlivosti. A trpieť bude opäť a opäť ten najnevinnejší – pacient," uzavrel Zelník. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu