Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súkromným lekárom sa zmeny v zdravotníctve nepáčia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela zákona k poplatkom, ktorú vo štvrtok schválili poslanci, je veľmi zlá, konštatuje Asociácia súkromných lekárov (ASL). Plánuje sa obrátiť na prezidenta, aby ju nepodpísal a vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Asociácia odkazuje na ustanovenie v legislatíve, ktoré hovorí, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti (PZS) nie je oprávnený požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť, ktorá sa plne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia.

Ako uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor, v praxi tak akýkoľvek zdravotný výkon na žiadosť pacienta nebude môcť lekár poskytnúť. "Ani v prípade, že to občan vyslovene žiada, a zdravotná poisťovňa na daný výkon zmluvu neuzatvorila. Ide napr. o ultrazvukové vyšetrenie u gynekológov, pretože mnohým gynekológom zdravotná poisťovňa ultrazvukové vyšetrenie neuhrádza," skonštatoval Pásztor. Nová úprava podľa neho bude obmedzovať najmä pacienta. 

Za zlé riešenie tiež považuje zrušenie prednostného ošetrenia. Ako tvrdí, pacienti tým prišli o službu, ktorú často využívali, lekári o príjem a štátny rozpočet o dane. 

ASL presadzuje jasné pravidlá pre priame úhrady tak, aby pacient mal jasno v tom, za čo má platiť, keďže to neuhrádza jeho zdravotná poisťovňa, aby lekár vedel, za čo môže žiadať úhradu a nevyberal aj bizarné poplatky, a aby kontrolné orgány vedeli, čo je v súlade so zákonmi a čo nie je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu