Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bastrnák navrhuje eurový poplatok u lekárov: Keď už treba platiť, tak všade rovnako

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BRATISLAVA - Regulácia poplatkov u lekárov tak, ako ju vo vládnom návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti navrhuje ministerstvo zdravotníctva (MZ), narazila v parlamentnej rozprave na kritiku opozičných poslancov.

Podľa poslanca Tibora Bastrnáka (Most-Híd) je potrebné urobiť poriadok v poplatkoch u lekárov, ale návrh ministerstva považuje za málo ambiciózny. Ako tvrdí, neprinesie dlhodobé riešenie problémov a v poplatkoch bude aj naďalej chaos. 

Bastrnák poukazuje na to, že dvaja lekári vedľa seba môžu za tie isté služby vyberať rôzne poplatky. Požaduje jednotný prístup. "Aby pacienti, keď už musia platiť za niečo, aby to bolo v Bratislave také isté ako napríklad v Košiciach," konštatoval Bastrnák. Podľa neho by malo ministerstvo určiť, koľko má za konkrétny výkon pacient maximálne uhradiť. Ďalšiu alternatívou by podľa neho bolo zavedenie jednorazového poplatku u lekára napríklad vo výške 1 euro. Bolo by to podľa neho jednoduchšie a ľahko kontrolovateľné a lekári by nemuseli mať registračné pokladnice. Nepredpokladá však, že takéto opatrenie by strana Smer-SD podporila, nakoľko to bola práve ona, kto zrušil aj takzvané Zajacove 20-korunáčky. Bastrnák požaduje preto vrátiť návrh na prepracovanie. 

Zaviesť strop poplatkov požaduje aj poslanec Ivan Uhliarik (KDH). Ministerstvo podľa neho nerieši neprimeranú záťaž pacientov, keďže nestanovilo maximálnu hranicu poplatkov. Sám navrhuje zavedenie limitov na poplatky, ako je to v prípade liekov. Ten spočíva v tom, že ak výška úhrady poistenca prekročí v kalendárnom štvrťroku stanovený limit, zdravotná poisťovňa mu to, čo bude nad touto hranicou, uhradí. V prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby by bol limit 30 eur a u dôchodcu 45 eur. Uhliarik poukazuje aj na to, že ak zákon prejde, pacient si nebude môcť zaplatiť za nadštandard. 

Poslanec Juraj Blanár (Smer- SD) považuje Uhliarikove návrhy za pokrytectvo. Ako tvrdí, keď bol Uhliarik ministrom, mohol to urobiť a neurobil. "Tento zákon, ktorý sem prichádza, má snahu urobiť poriadok v poplatkoch, ktoré ste vy zle zadefinovali," odkázal Blanár opozičným poslancom. 

Blanár predstúpil pred parlament s pozmeňujúcimi návrhmi. Cez jeden z nich chce poslanec zrušiť poplatok za prednostné vyšetrenie. Takýto inštitút podľa neho neexistuje široko-ďaleko a nemal by byť súčasťou poplatkov. Podľa Blanára nejde o nič iné, len o menežovanie pacienta. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu