Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico by mal v Kyjeve podporiť celistvosť Ukrajiny, povedal Fedor

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR a člen výboru pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (Sieť) považuje za dôležité udržať jednotnú pozíciou EÚ ku konfliktu na Ukrajine. Malo by to byť prioritou aj počas budúcotýždňovej návštevy Roberta Fica v Kyjeve.

"Slovenský predseda vlády by mal jasne podporiť územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny. Je to náš najväčší sused a stabilná, demokratická a slobodná Ukrajina by mala byť jedným z hlavných cieľov našej zahraničnej a bezpečnostnej politiky," povedal pre agentúru Martin Fedor.

V súvislosti s eskaláciou konfliktu v Doneckej a Luhanskej oblasti v posledných dňoch Martin Fedor zdôraznil, že aj Robert Fico by mal na návšteve v Kyjeve jasne odsúdiť útok separatistov na civilné obyvateľstvo v meste Mariupoľ, ktoré bolo doteraz mimo bojovej zóny. 

"Aj vysoký predstaviteľ OSN sa vyjadril, že v tomto prípade išlo vojnový zločin proti civilnému obyvateľstvu a porušovanie medzinárodného humanitárneho práva. Slovenská republika ako členský štát EÚ a NATO by v tomto mala zaujímať jasné a hodnotové postoje," vyhlásil Fedor, ktorý tiež zdôraznil, že aj slovenská vláda a diplomacia by mala apelovať na Ruskú federáciu, aby využila svoj vplyv a zabránila separatistom na východnej Ukrajine útočiť na civilné obyvateľstvo a porušovať línie dohodnutého prímeria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu