Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odvolávanie Počiatka nebolo ani zďaleka prvým: Koľkokrát sa už tento rok mobilizovala opozícia?

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Piatkové odvolávanie ministra dopravy Jána Počiatka bolo desiate v tomto roku.

 Opozičné strany totiž v roku 2014 desaťkrát vyzbierali aspoň 30 podpisov poslancov a požiadali o zvolanie mimoriadnych schôdzí parlamentu. Tri mimoriadne schôdze vládny Smer-SD zablokoval.

Dvakrát čelil návrhu na odvolanie premiér Robert Fico. V polovici februára ho opozícia chcela odvolať pre kauzu predaja emisií, ktoré predal pod cenu jeho prvý kabinet. Fico čelil odvolaniu aj preto, že začiatkom februára vládny Smer-SD zablokoval mimoriadnu schôdzu ku kauze emisných povoleniek. Pád vlády požadovali opozičné strany aj 8. novembra, kedy Ficovmu kabinetu vyčítali korupčný systém, ktorý Smer-SD zaviedol na Slovensku. 

Návrhu na odvolanie čelil koncom marca aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Opozícii sa nepáčilo dovolanie, ktoré podal minister v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka. Koncom októbra čelil vyslovovaniu nedôvery v parlamente minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Opozičné strany chceli Richtera zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU a tunelovaniu eurofondov. Ako posledného ministra v tomto roku odvolávali šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka. Opozícia mu vyčítala tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. 

Koncom januára si opoziční politici vyžiadali mimoriadne rokovanie národnej rady k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. Národná rada SR podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou. 

V závere septembra sa konala mimoriadna schôdza, na ktorej opozícia diskutovala o časti zákonov, ktoré vládny Smer-SD na začiatku septembrovej schôdze vyradil z programu. Smer-SD vyradenie zákonov odôvodnil blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Začiatkom novembra chcela opozícia rokovať o kontrole hospodárenia s finančnými prostriedkami v obchodnej spoločnosti MH Development, s.r.o. Vládna strana mimoriadne zasadnutie zablokovala. Smer-SD rovnako neumožnil rokovať o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý o niekoľko dní sám odstúpil z funkcie a vzdal sa aj poslaneckého mandátu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu