Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo novelu Zákona o rodine: Chcú posilniť ochranu detí

Ministerstvo spravodlivosti
Ministerstvo spravodlivosti

BRATISLAVA – Posilnenie ochrany detí a zvýraznenie významu stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Taký je hlavný cieľ novely Zákona o rodine, ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Materiál dnes predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Novelu, ktorá rozširuje súčasné základné zásady rodinného kódexu, predovšetkým s ohľadom na možnosti ochrany detí pred týraním, rezort pripravil spolu s ministerstvom práce. Informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

„Podľa nových ustanovení základných zásad, na ktorých je postavený zákon, sa zdôrazňuje význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa a výrazne sa posilňuje ochrana záujmu detí,“ uviedla Donevová.

Vysvetlila, že návrh reaguje na viaceré záväzky z programového vyhlásenia vlády v oblasti ochrany rodiny a detí. To sa odrazilo v novom znení základnej zásady zákona. Tá má byť po novom formulovaná: „Spoločnosť uznáva, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejším stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa.“

Ďalšou novou zásadou sa podľa Donevovej utvrdzuje skutočnosť, že obaja nositelia rodičovských práv a povinností sú rovnocenní a takisto sa špecifikuje, čo je potrebné zohľadňovať pri posudzovaní záujmu dieťaťa.

Novela reaguje tiež na záväzok z programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa zaviazala, aby sa v oblasti rodinnej politiky vyhýbalo umiestňovaniu detí do ústavnej starostlivosti, ktorá má byť vnímaná až ako najkrajnejšie riešenie. „Preto sa jednoznačnejšie stanovuje preferencia náhradnej osobnej starostlivosti pred pestúnskou starostlivosťou a pred ústavnou starostlivosťou,“ objasnila Donevová.

Súčasťou návrhu novely Zákona o rodine sú aj zmeny zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, Občianskeho súdneho poriadku a zákona o Policajnom zbore. Najdôležitejšie zmeny sa týkajú úpravy oprávnení zamestnancov orgánov sociálnoprávnej ochrany detí pri preverovaní podozrení z týrania detí, v záujme účinnejšieho predchádzania tragickým následkom, spresnila hovorkyňa MS SR.

„Súčasťou spresnenia oprávnení zamestnancov je aj zavedenie účinných mechanizmov zameraných na ochranu súkromia a rodinného života pred neodôvodnenými zásahmi zo strany úradov,“ doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu