Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hlasovanie po takmer 50 hodinách skončilo: O Ficovom a Paškovom osude je rozhodnuté!

Robert Fico sa na schôdzi dlho neohrial. Zobraziť galériu (52)
Robert Fico sa na schôdzi dlho neohrial. (Zdroj: sita, nrsr, tasr)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril v sobotu večer 42. schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Išlo už o tretí pokus v tomto volebnom období. Po viac ako dvojdňovom hlasovaní padol definitívny záver.

20:30 Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) nebude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci vládneho Smeru-SD totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chcela opozícia pokúsiť odvolať Pašku. Zasadnutie síce otvorili, ale keďže program neprešiel, trvalo len pár minút. Za hlasovalo 53 poslancov, proti 78. 

20:28 Schôdza za odvolanie predsedu NR SR Pavla Pašku sa začala, poslanci hovoria o trojdňovom európskom rokovacom rekorde. Prítomných je 131 poslancov.

Fico ostáva premiérom

19:40 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel ani tretí zámer v tomto volebnom období vysloviť mu nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

19:10 „Za šesť a pol roka vašej vlády ste zvýšili dlh na 22 miliárd eur. Dlh Slovenskej republiky ste zvýšili na o sto percent,“ zhodnotil „bačovanie“ politickej strany Smer Igor Matovič. „Od chudobných ľudí vyberáte dane, aby ste ich dali vašim zbohatlíkom, dodal. Tí, ktorí spôsobujú korupciu, sú podľa Matoviča vrahovia, pretože nútia ľudí siahnuť na život sebe alebo niekomu inému. Korupcia je DNA vašej politickej strany, ukončil Matovič s tým, že Robert Fico nemá morálne právo stáť na čele vlády.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NR SR)

19:00 Napätie v rokovacej sále hustne. Práve reční Igor Matovič, zasadnutie sa blíži k hlasovaniu.

17:20 UPJŠ sa bráni. Obstarávanie prístoja magnetickej rezonancie bolo podľa nej v súlade so zákonom. Hovorkyňa rezortu školstva Martina Slušná povedala, že verejné obstarávanie bolo plne v kompetencii UPJŠ. Ministerstvo školstva však požiada Úrad pre verejné obstarávanie o jeho kontrolu,  avizovala.

16:18 „Chcem sa poďakovať za spontánne faktické poznámky. Za svojimi verejnými vyhláseniami si stojím a trvám na nich,“ uviedol vo vystúpení Daniel Lipšic. Jeho vystúpenie bolo sprevádzané častými výpadkami spojenia live vysielania z NR SR.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NR SR)

16:05 Poslanci rokujú už tretí deň bezvýsledne.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

16:00 Pán Lipšic, ste ako zdochýnajúca kobyla, ktorá kope, povedal Antonín Cicoň zo Smeru-SD, ktorý podporil návrh vlastnej strany na ospravedlnenie Daniela Lipšica Pavlovi Paškovi.

Diskusia sa stáča na osobu Daniela Lipšica, ktorý obvinil Daniela Pašku
Zobraziť galériu (52)
Diskusia sa stáča na osobu Daniela Lipšica, ktorý obvinil Daniela Pašku  (Zdroj: NR SR)

15:40 Július Brocka (KDH) vyzval Pavla Pašku na odstúpenie: „Pán Paška, bolo to slabé. Čakal som, že po troch dňoch oznámite, že odstúpite zo svojej funkcie. Pán Paška, odstúpte. Urobíte radosť aj vašim poslancom, lebo ďalšia schôdzka už nebude. Korupčný systém s krytím Smeru ste spoluvytvárali aj vy a doplácajú naň chudobní ľudia na Slovensku.“ 

15:35 Poslanci sú nervózni a používajú čoraz hlasnejší tón. Vzájomné osočovanie sa mení na búrlivé horlenie za odvolanie Roberta Fica, ktorý podľa plamenných slov Igora Hraška (OĽaNO) nie je zodpovedný len za predražené CT - to je iba poslednou kvapkou v korupcii.

15:30 Prečo live prenos z NR SR padá? Odpoveď ponúkol na svojom facebookovom profile poslanec Jozef Viskupič.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: Facebook, )

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: Facebook)

 

15:20 Toto je veľmi nebezpečná hra a vy idete ešte ďalej za hranice. Pán Lipšic, ospravedlňte sa, pretože to pre vás bude veľmi drahé. Nebláznite, hráte vabank o celé Slovensko, vyzval Daniel Lipšica Dušan Jarjabek zo Smeru-SD.

Paška nazval dnešný stav obludným

Paška obvinil Daniela Lipšica z klamstva a šírenia zlosti. Vlastníctvo schránkových firiem odmietol. „Som v politike 15 rokov, 12 rokov v NR SR. Ale to, čo zažívam ostatné dva týždne, som predtým nezažil. Dva týždne som objektom hry, ktorej cieľom bolo vytvoriť zo mňa obraz skorumpovaného politika. Lídrom tejto hry bol pán Lipšic, ktorý zásoboval médiá dramatickými investigatívnymi objavmi na tlačových konferenciách,“ prehovoril Pavol Paška, ktorý dôrazne požiadal o ospravedlnenie za klamstvá, ktorými bol osočovaný.

Pavol Paška, predseda NR SR
Zobraziť galériu (52)
Pavol Paška, predseda NR SR  (Zdroj: NR SR)

15:00 „Smer je účelový systém, ktorý podporuje určité skupiny obyvateľstva s veľmi dobrým PR,“ vyjadril svoj názor poslanec Jozef Mikuš (SDKÚ-DS).

14:45 „Zvolili vás, ale nezvládli ste to. Vyzvali ste nás, aby sme spolu išli niečo robiť. Mohli by sme začať tým, že by pán predseda odstúpil, reagovala opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská na prejav Miroslava Číža.

14:30 Podpredseda Smeru-SD Miroslav Číž vo svojom príhovore zhrnul priebeh politickej kariéry Roberta Fica a vyzdvihol jeho pôsobenie vo funkcii predsedu strany a vlády. „V každých voľbách má doposiaľ Robert Fico potvrdenú svoju legitimitu“ a je dôležité, aby sme zhodnotili správne, upozornil Číž a vyzval o snahu k hľadaniu porozumenia. „Som presvedčený, že Slovensko potrebuje dobrú opozíciu a aj Smer potrebuje dobrú opozíciu,“ vyhlásil Číž.

14:10 Rokovanie NR SR prebieha už viac ako 44 hodín stále s nejasným výsledkom.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Penta podáva trestné oznámenie, zakladá Lipšic Enterprises 

Investičná skupina Penta zásadne odmieta akékoľvek majetkové či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd. so sídlom na Belize. 

„Ak by si poslanec Daniel Lipšic predtým, ako vystúpil na dnešnej tlačovej konferencii, zadal do vyhľadávača Google slovo Penta, zistil by, že firiem pod touto značkou sú desiatky až stovky, pričom pôsobia aj na Slovensku,“ uviedol Gabriel Tóth z Penta Investments.

Podľa Tótha v minulosti musela Penta niekoľkokrát, a to aj právne, riešiť pokusy o zneužitie svojej značky inými subjektmi, vrátane firiem, ktoré pôsobili na Slovensku.

Zástupcovia Penty podajú na Daniela Lipšica trestné oznámenie. Zároveň, s cieľom zdôrazniť absurditu jeho dnešnej konštrukcie, založí v najbližších týždňoch Penta v jurisdikcii Belize, na Mapp Street, Belize City, dve firmy, a to pod názvom – Nova Enterprises Ltd. a Lipšic Enterprises Ltd. „O založení týchto subjektov a o prepojení ich aktivít na spoločnosť Medical Group bude Penta následne informovať,“ dodal Tóth.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NR SR)

13:14 „Verím tomu, že ešte stihneme pre ľudí urobiť veľa,“ povedal Ľuboš Blaha zo Smeru-SD, ktorý sa postavil za vlastnú stranu. „Tento spor nemusel vyzerať tak, ako ste ho predviedli, ale mohol byť oveľa kultivovanejší. Nemôžete nás obviňovať z toho, že sme ako strana namočení do niečoho nekalého. Sme sociálni demokrati a sme na to hrdí. Verím tomu, že ľudia to aj ocenia v komunálnych voľbách,“ uviedol vo svojom vystúpení Blaha.

Na jeho slová bezprostredne reagoval Jozef Mihál (SaS) „Na čo boli dobré tieto rečičky? Ak sa považujete za slušného človeka, tak nekryte zlodejov, podvodníkov a organizované zločinecké skupiny. Dve dámy ste obetovali a teraz sa tu idete hrdinsky vystatovať!“

Daniel Lipšic vraj varil z vody, Paška daňové raje odmieta

Dnešná pompézne ohlasovaná tlačová konferencia Daniela Lipšica a spol. nepriniesla nič nové a bola už tradične len varením z vody." Vyhlásil to dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v reakcii na obvinenia zo strany opozície.

„O nedôveryhodnosti Lipšicových tvrdení svedčí aj fakt, že jeho neúspešná strana má dlhodobo podporu menej ako troch percent voličov. Skutočnosť, ktorú uviedol pán Lipšic, absolútne nemení nič na fakte, že som ukončil svoje podnikanie u predchodcu Medical Group už pred 13 rokmi, teda takmer rok predtým ako som sa vôbec stal po prvý raz poslancom NR SR," zdôraznil Paška.

Šéf parlamentu zopakoval a čestne vyhlásil, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v tzv. daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. „Kauza Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády, ktorej súčasťou bol aj pán Lipšic,“ dodal Paška.

Košice majú drahšie CT ako Piešťany

Tvrdia to predstavitelia KDH, podľa ktorých magnetická rezonancia s výkonom 1,5 Tesla od spoločnosti Siemens stála 3,054 milióna eur. „Nakupovalo sa ale cez sprostredkovateľa, firmu Pharma Group,“ upozornil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) s tým, že sprostredkovateľa, ktorý získal províziu, nepozná a nevie, kto za firmou stojí.

12:14 Daniel Lipšic otvorene vyzýva na „boj proti finančným skupinám, ktoré vyciciavajú naše zdravotníctvo.“

12:09 „Ja som rád, keď tento zbitý a zbedačený ľud zdvihne svoj chrbát,“ postavil sa proti Smeru poslanec Alojz Hlina.

12:08 „Slušní ľudia sú tu okrádaní,“ odsúdil korupciu a škandál v zdravotníctve aj Béla Bugár (Most-Híd).

11:50 V Národnej rade nie je práve plno, sála je poloprázdna a k slovu sa dostávajú iba niektorí poslanci.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NR SR)

11:40 „Mojej manželke som už v roku 2010 musel doniesť toaletný papier do nemocnice. A niekto sa tu bude vyškierať, že ako je to možné. Asi treba zájsť do nemocnice,“ reagoval na slová Pavla Freša Igor Hraško (OĽaNO), ktorý Smeru zároveň prisúdil zodpovednosť za nedôstojnú situáciu.

Medical Group a Penta Enterprises sídlia na Belize v rovnakej chalúpke 

Podľa slov Daniela Lipšica ide o kľúčový dôkaz, že údajná dohoda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka týkajúca sa zdravotníctva, ktorú vraj uzatvorili podľa spisu Gorila, stále platí. V Medical Group v minulosti ešte pred vstupom do politiky pôsobil predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Práve táto firma mala dodať predražené CT. 

„Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group na Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel,“ povedal Lipšic. 

Maďarič nechce, aby sa schránkové firmy zúčastňovali na tendroch

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) bude podporovať, aby sa schránkové firmy nemohli zúčastňovať na výberových konaniach. Na schránkové firmy v daňových rajoch reaguje aj opozícia, ktorá avizovala vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Chce ním zabezpečiť, aby víťazné firmy z tendrov museli zverejniť svojich vlastníkov. Právna norma by mala zabrániť tomu, aby sa tunelovali verejné financie cez schránkové firmy v daňových rajoch.

Penta odmietla spájanie Čisláka s investičnou skupinou

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý býva označovaný ako „človek z Penty“, podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha pre túto investičnú spoločnosť nepracoval a nie je na ňu napojený. „Gabriel Čislák nikdy pre Pentu a ani v jej portfóliových spoločnostiach nepracoval,“ informoval Tóth.

11:00 Pavol Frešo (SDKÚ-DS) vyzval opozičných poslancov, aby tlak vydržali, pretože na ich strane je pravda. „Verte mi, žiadna vláda na svete nedokáže obhajovať takýto amorálny obchod so zdravím,“ apeluje Frešo.

Opozícii po 40 hodinách chýba v sále Fico

Opozícia premiérovi neraz pripomenula, že jeho predchodkyňa Iveta Radičová sedela v rokovacej sále počas svojho odvolávania stále. „Je hodné premiéra, aby nedokázal stáť tvárou v tvár poslancom?“ pýtal sa Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). „Zdravotníctvo je rezort, na ktorom je najviac vidieť zneužitie moci a obohacovanie sa vedúce až do najvyšších kruhov strany Smer,“ poznamenal Kaník s tým, že ľudia v novembri '89 nebojovali za toto. 

10:45 „Premiér Fico vám už nemá čo povedať, preto sa 40 hodín skrýva pred vašimi očami,“ povedal Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS. „Podľa správy OECD platíme za zdravotnú starostlivosť dvakrát toľko ako Američania a trikrát toľko ako Francúzi. Je to nefér voči ľuďom, ktorí si celý život platia zdravotné poistenie a skladajú sa naň,“ pripomienkoval v prejave, upozorňujúc na schránkové firmy a chradnutie zdravia slovenských seniorov. „Toľkoto na sebe, na svojom zdraví, orať nenecháme!“ adresoval nespokojným ľuďom Frešo.

Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS
Zobraziť galériu (52)
Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS  (Zdroj: NR SR)

10:40 „Spochybnila sa elementárna dôvera ľudí. Na jednej strane si ľudia kupujú do nemocníc toaletné papiere a na druhej strane z nich unikajú obrovské peniaze,“ dodal poslanec Daniel Krajcer v kauze predraženého CT (SaS).

10:30 „Korupcia je rakovinou našej spoločnosti a predražené CT je vrcholom ľadovca,“ povedal Pavol Zajac (KDH).

10:05 Jozef Mihál (SaS) obvinil vládu Roberta Fica z mafiánkeho správania, uprednostňovania a následného bohatnutia „schránkových firiem“, z čoho vyplýva frustrácia. „A kráľ frustrátorov je Robert Fico, ktorý sa niekde zbabelo krčí v útrobách Národnej rady,“ ukončil svoj prejav s upozornením na neprítomnosť premiéra v sále na rokovaní.

10:05 Poslankyňa Jana Kiššová (SaS) nazvala vysúťaženie predraženého CT v zdravotníctve hnusom.

Smer sa hanbí za Ega

10:00 „Táto schôdza je psychoterapiou opozície,... ale chcem sa vyjadriť aj k jednému Egu – bolo to primitívne, vulgárne a agresívne vystúpenie. Jeho vystúpenie je aj našou hanbou,“ priznal minister kultúry SR Marek Maďarič za Smer. Maďarič sa ohradil aj voči vyjadreniam Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý obvinil Smer-SD, že je mafia. „Hovorí to človek, ktorý si nahráva ľudí, človek, ktorý dodnes kryje úplatkára,“ uviedol Maďarič. Odsúdil aj vystúpenie Ľubomíra Galka (SaS), ktorý hovoril o zneužívaní smrti ľudí.

Galko vyzval kandidátov Smeru, aby odstúpili z komunálnych volieb

Ak by premiér alebo ministri za Smer prišli do krčmy alebo baru na Orave alebo inde bez ochranky nadránom okolo tretej, lietali by podľa Ľubomíra Galka oknami. Želám si, aby Smer zažil v komunálnych voľbách kolosálny výprask za okrádanie ľudí a parazitovanie na ľudskom zdraví. Nech ho voliči potrestajú,“ povedal Galko v rozprave k odvolávaniu premiéra Roberta Fica. Každý kandidát strany Smer-SD by sa mal hanbiť a odstúpiť z komunálnych volieb za to, čo Smer-SD urobil slovenskému zdravotníctvu, myslí si poslanec za SaS Ľubomír Galko.

9:50 „Keď som včera pustil tej prítomnej mase ľudí video s Egom, položil som im otázku: Kto súhlasí, nech zdvihne ruku. Nikto ruku nezdvihol. Potom som sa spýtal, kto nesúhlasí. Nikto. Prečo? Lebo nedostali manuál, v ktorom by mali odpoveď na takéto otázky. Nechali svoje vlastné svedomie pred parlamentom. O osudoch ľudí na Slovensku rozhoduje stádo.“ komentoval dnes doobeda počas krátkeho vystúpenia Igor Matovič (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti) video s raperom Egom.

9:45 Na tomto ostrom videu s Egom sa včera večer „zabávali“ poslanci NR SR, keď ho v parlamente pustil Igor Matovič, predseda politického hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

9:35 „Čo keby ste radšej dávali pozor, kde je ten klamár, ktorý tu bol len na tri minúty a ktorý je našťastnou náhodou premiérom Slovenskej republiky?!“ prerušil výzvu k poslaneckým príhovorom Jozef Mihál (SaS).

09:05 „Na Slovensku funguje korupčný a klientelistický systém ovládaný stranou Smer-SD,“ obvinil vládu Roberta Fica Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). „Je potrebné sa proti tomu postaviť.“ 

Nikdy sa nestalo, že by bolo rokovanie v sobotu večer.“ Táto schôdza mala byť výsmechom a povinnou jazdou, ktorú ľudia prehliadnu, dodal Kaník. Je to podľa neho vládny systém, ktorý funguje na báze bábkového divadla.

Ľudovít Kaník, poslanec za SDKÚ-DS
Zobraziť galériu (52)
Ľudovít Kaník, poslanec za SDKÚ-DS  (Zdroj: mmserv2.nrsr.sk)

9:00 „120-tisíc eur sa dalo na nové CT – no akáže to je škoda?! Tá hodnota je vložená v tom prístroji!“ nadviazal na korupčnú kauzu a vystúpenie Jozefa Mihála Zoltán Daniš, poslanec Smeru-SD.

08:55 „Znova vystúpenie, pri ktorom som si myslel, že dostanete infarkt,“ komentoval svojimi úvodnými slovami vystúpenie Jozefa Mihála poslanec Anton Martvoň (Smer-SD).

8:50 Premiér Robert Fico sa v sále zastavil len na pár minút.

08:45 „Pán premiér, som veľmi rád, že ste tu, aspoň vám do očí môžem povedať, čo si o vás myslím. Pokrytec, zbabelec, klamár, to je premiér Slovenskej republiky!“  razantne predniesol Jozef Mihál predtým, ako Robert Fico opustil svoje kreslo. „Ukradnúť na Slovensku milión eur, to je bežná vec. Ale ukradnúť milión eur na úkor pacientov v schátralej nemocnice Piešťanoch, ktorej narastajú dlhy voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, to je vrchol a špinavosť najvyššieho stupňa a tí, ktorí sú za tým, by mali sedieť!“ uviedol podpredseda pre ekonomiku politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Jozef Mihál, podpredseda pre ekonomiku politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS).
Zobraziť galériu (52)
Jozef Mihál, podpredseda pre ekonomiku politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS).  (Zdroj: mmserv2.nrsr.sk)

08:20 „Každý rok uniká takmer 500 miliónov eur zo štátneho rozpočtu kvôli korupcii,“ upozornil Peter Pollák, poslanec OĽaNO. „Keby do korupcie tieto peniaze netiekli, tak by sa aj v rómskej problematike mohli urobiť zázraky,“ dodal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Peter Pollák upozornil na potrebu riešenia korupcie a rómskej problematiky
Zobraziť galériu (52)
Peter Pollák upozornil na potrebu riešenia korupcie a rómskej problematiky  (Zdroj: mmserv2.nrsr.sk)

08:15 „Robert Fico nemá ďalej legálne ani legitímne právo niečo vykonávať. Dali ste najavo, že je vám úplne jedno, či a koľko sa bude drancovať štátny rozpočet. Stále vychádzajú na povrch nové kauzy. Považujem za obludné, že vám je úplne jedno, čo tu vyjde na povrch,“ adresoval Miroslav Kadúc (OĽaNO) vo svojom rannom vystúpení poslancom Smeru–SD.

08:10 Podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko vo svojom rannom vystúpení okrem kritiky za nákup predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici vymenoval aj viaceré ďalšie kauzy vládneho Smeru-SD. Kritizoval premiéra za to, že v prípade CT prístroja konal až vtedy, keď sa to už „nedalo ustáť“ a odvolal „dve bezvýznamné figúrky“, teda ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú.

Nicholsonová čítala z Facebooku, Laššáková ju chcela zastaviť

Rokovanie národnej rady o odvolaní premiéra Roberta Fica pokračovalo rozpravou, v ktorej vystupili najmä opoziční poslanci. Lucia Nicholsonová (SaS) priznala, že sa v opozícii dohodli na čo najdlhších vystúpeniach. Sama sa rozhodla v rozprave čítať odkazy ľudí predsedovi vlády, ktoré jej napísali na sociálnej sieti Facebook. To sa nepáčilo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer-SD), ktorá ju vyzvala, aby nedehonestovala národnú radu a prestala. Poslankyňa to však odmietla s tým, že žiadny zákon jej to nezakazuje. Čítala napríklad aj správy ľudí, ktorí predsedovi vlády predpovedali, že skončí ako rumunský prezident Ceausescu.

06:30 Poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí zasa viac než hodinu vypočítaval množstvo káuz Ficovej vlády, na ktoré upozornili médiá. Stranu Smer pritom nazýval vládnym zlepencom. Samotný premiér v rokovacej sále nebol, i keď na chvíľu sa v pléne objavil.

Po Ficovi pôjde Paška!

Ďalšia mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR bude nasledovať hneď po tej aktuálnej. Rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) bolo zvolané 30 minút po skončení schôdze o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Pašku chce opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj. Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku.

06:00 Rokovanie po 37 hodinách pokračuje bez prestávky. Záujem o dianie v pléne je minimálny, v laviciach sedí zhruba desiatka poslancov. 

 

23:10 Náš ONLINE sa končí, s čerstvými informáciami sa prihlásime opäť zajtra. Ďakujeme vám za pozornosť.

23:05 Viliam Novotný dorečnil. Mimoriadna schôdza však stále pokračuje poznámkami ďalších poslancov.

23:00 "Smer po dva a pol roku ani nevie, kde je problém v zdravotníctve? Ale vie, len nechce ho priznať," uviedol Novotný, ktorý má už vyše hodinový prejav.

22:40 Minister financií Peter Kažimír sa vyjadril: "Pred*bali ste 290 miliónov z verejných zdrojov".

22:20 "Tunelovanie verejných zdrojov v zdravotníctve nominantmi strany Smer prebieha naprieč Slovenskom. Ide o organizované tunelovanie a Robert Fico to minimálne tuší a v mnohých prípadoch to podľa mňa aj vie. Týka sa to aj predsedu nášho parlamentu," povedal Novotný.

Poslanci už toho majú asi dosť, sála je takmer prázdna.
Zobraziť galériu (52)
Poslanci už toho majú asi dosť, sála je takmer prázdna.  (Zdroj: NRSR)

22:00 Podľa Novotného Smer nikdy nepriznal chybu a pri kauze predraženého CT premiér Fico promptne konal. "Bolo to pre mnohých prekvapením," uviedol s tým, že dôvody jeho rýchlej reakcie ešte objasní.

21:55 Ďalším rečníkom v rozprave je Viliam Novotný, podpredseda SDKÚ, ktorý sa ako lekár chce vo svojom príspevku venovať najmä zdravotníctvu a jeho tunelovaniu.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

21:52 Daniel Lipšic prišiel s oznámením, že jediné faktúry, ktoré trenčianska nemocnica platí načas, sú faktúry Medical Group SK. Zváži vraj aj v tomto prípade trestné oznámenie za zvýhodnenie veriteľa.

21:45 "Najhoršou kombináciou je mať peniaze a strach. Toho by som sa nechcel nikdy dožiť. Lepšou kombináciou je nemať peniaze a nemať strach. A úplne najlepšou kombináciou je mať peniaze a nemať strach. Pretože boli po a, legitímnou cestou zarobené a po b, poctivo zdanené," uviedol Jozef Kollár, ktorý stále stojí za rečníckym pultom. Premiér Robert Fico do sály nezavítal.

21:25 K slovu sa dostal nezaradený poslanec Jozef Kollár, ktorý sa domnieva, že ostatná parlamentná schôdza, prípadne tie ďalšie môžu byť klasickou rozbuškou, "ktorá z podkritických zmien urobí nadkritickú a môžeme sa dostať do veľmi závažného pohybu. Poviem to dvomi slovami: sociálne nepokoje".

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

21:20 Viera Tomanová sa dištancuje od Ega a vyhlásila, že je presvedčená, že v Smere je určite veľa ľudí, ktorí by túto funkciu zvládlo.

Lipšic: Fico klame, piešťanská nemocnica prišla o štvrťmilióna eur

Premiér Robert Fico klame, keď hovorí, že nemocnica v Piešťanoch neprišla v kauze nákupu predraženého CT prístroja ani o jeden cent, tvrdí nezaradený poslanec Daniel Lipšic. "Kauza CT začala v roku 2012, keď bolo vysúťažené nové CT za milión eur, keďže staré už nefungovalo. Tento tender bol za záhadných okolností zrušený úplne, na základe čoho musela nemocnica opraviť staré CT za 120-tisíc eur," vyhlásil Lipšic. Kým nefungovalo opravené CT, nemocnica podľa neho prišla o ďalších 100-tisíc eur, ktoré by inak získala na výkonoch, keby prístroj fungoval.

"Naviac správna rada nezákonne doplnená ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou odvolala vtedajšieho riaditeľa Róberta Mamrillu. Dnes je k dispozícii súdne rozhodnutie, že jeho odvolanie bolo nezákonné a nemocnica mu musí vyplatiť 30-tisíc eur," dodal Lipšic. "Šafáranie" nominantov Smeru v piešťanskej nemocnici tak podľa neho stálo spolu štvrťmilióna eur. Lipšic tiež tvrdí, že dlh nemocnice voči Sociálnej poisťovni narástol z nuly na pol milióna eur.

21:15 "Vedenie Smeru, to sú čistí mačisti," hovorí Alojz Hlina a dodáva, že Pavol Paška kým nebol v parlamente, tak sa možno niekde vyvaľoval a za seba nechal robiť dve ženy, ktoré nemali niekedy ani čas odskočiť si na záchod.

21:05 Po vyše 26 hodinách mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, venovanej snahe opozície odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD), vystúpili všetci poslanci prihlásení do rozpravy písomne. Následne sa ústne prihlásilo do diskusie 21 zákonodarcov, bude tak pravdepodobne trvať ešte dlhé hodiny. V kuloároch sa hovorilo, že opozícia chce diskusiu potiahnuť až do pondelka.

21:00 V parlamente reční Magda Vášaryová, ktorá sa chce pozrieť na vec kauzy CT viac z pohľadu ženy, keďže o svoje funkcie prišli práve Zuzana Zvolenská a Renáta Zmajkovičová. "Niektorí muži by mohli robiť problémy, ale tieto ženy problémy robiť nebudú, ale poslušne vykonajú to, čo sa im povie," uviedla Vášaryová s dôvetkom, že za svoju poslušnosť dostávajú asi "vuittonky".

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

20:55 Renáta Zmajkovičová zo Smeru, ktorá sa vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu a abdikovala aj z pozície predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice, odkázala, že vystupovať  nebude.

20:50 Poslanec Peter Osuský z SaS označil Fica za etalón pravdovravnosti. Takže aj kauza alkoholu je určite podľa neho pravdivá. "A ak on povie, že sme opojení, tak má pravdu. K tomu nám pomáhaj Pánboh," zakončil sarkasticky.

Fico prehovoril o alkohole v parlamente

Premiér Robert Fico za 22 rokov v politike nezažil to, čo podľa neho predvádza opozícia na aktuálnej mimoriadnej schôdzi. "Čo som nezažil, je miera urážok, osočovania a obviňovania zo závažnej trestnej činnosti bez toho, aby bol uvedený jeden jediný dôkaz. Toto som za 22 rokov politiky nevidel a nepočul, akých vulgarizmov a útokov sú schopní predstavitelia opozície," vyhlásil dnes predseda vlády pred novinármi. Podľa Fica je to len jasné divadlo pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Predseda vlády sa nazdáva, že niektorí opoziční poslanci sú dokonca pod vplyvom alkoholu.

Robert Fico počas rokovania
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: TASR)

20:25 V pléne na žiadosť Pavla Freša opäť púšťajú video, v ktorom Ego alias Michal Straka, vysvetľuje kúpu CT pre piešťanskú nemocnicu a vulgárne nadáva. "Odborník hovorí, že už tam je a nedá sa porovnať s iným," ironizuje Strakove slová Frešo.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

20:24 Invektívy pokračujú. Alojz Hlina všetkých ubezpečil, že nie je pod vplyvom alkoholu ani iných drog. Je "ochotný kedykoľvek strpieť výkon, ktorý to verifikuje".

20:22 Igor Matovič žíada, aby mu predsedajúci Pavol Paška neskákal do reči. Dušanovi Jarjabkovi zo Smeru odporučil miesto testov na alkohol a drogy psychologické testy.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

20:18 Jozef Mihál vystúpil s pripomienkou pomalého internetového pripojenia. Linka NR SR má silu 100 MB. Ďalej sa ohradil voči tomu, že narodenie jeho dcéry malo viesť k popíjaniu v parlamente.

20:15 Viliam Novotný opäť vytiahol tému dychovej skúšky. Parlament by mal vraj hlasovať, či zakúpi alkohol tester.
 

 

Schôdzi opäť predsedá Pavol Paška.
Zobraziť galériu (52)
Schôdzi opäť predsedá Pavol Paška.  (Zdroj: NRSR)

Pašku by vraj mala opozícia odvolávať hneď, ako skončí odvolávanie Fica

Jednu mimoriadnu schôdzu NR SR by mala vystriedať druhá. Len čo sa skončí odvolávanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) záverečným hlasovaním, malo by prísť na rad odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Nie je jasné, kedy sa presne odvolávanie Fica skončí, diskusia totiž stále trvá a jej koniec sa zatiaľ neblíži. Podľa kuloárov chce opozícia diskusiu ešte naťahovať.

O konaní ďalšej mimoriadnej schôdze informoval v pléne Daniel Lipšic (nezaradený), oficiálna informácia o zvolaní zasadnutia ešte neprišla. Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA. Predseda parlamentu má na zvolanie rokovania od podania sedem dní. Osud mimoriadneho rokovania k návrhu na odvolanie Pašku je nejasný, v hre je údajne aj expresné ukončenie zasadnutia tým, že plénum neschváli program.

Opozícia odvoláva Fica jeden deň, skončiť sa ešte nechystá

Opozícia odvoláva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) už 24 hodín. Stále nevystúpili všetci písomne prihlásení poslanci. Na svoj čas ešte čakajú traja, pôvodne boli prihlásení 23. Prvých takmer sedem hodín rečnili členovia vlády, opozícia sa dostala na rad až v noci.

Po tom, čo vystúpia všetci dosiaľ prihlásení, poslanci sa budú môcť hlásiť do diskusie ústne. Kedy sa rozprava skončí, je preto otázne. V kuloároch sa hovorí aj o tom, že opozícia chce diskusiu potiahnuť až do pondelka 10. novembra. Fico vyhlásil, že Smer-SD bude diskutovať aj tri dni v kuse, ak sa to zdá opozícii správne.

Slovo má Ľudovít Kaník.
Zobraziť galériu (52)
Slovo má Ľudovít Kaník.  (Zdroj: NRSR)

Smer bude o návrhu na odvolanie Fica rokovať aj tri dni v kuse

Vládny Smer-SD bude diskutovať o odvolávaní premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj tri dni v kuse, ak si opozícia myslí, že je to správne. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente samotný predseda vlády. Fica sa opozícia pokúša zbaviť funkcie pre údajné vytváranie korupčného prostredia.

Už pred schôdzou označil premiér zasadnutie za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

Fico: Za CT prístroj nebol vyplatený ani jeden cent, opozícia klame

Za CT prístroj, ktorý mala dostať piešťanská nemocnica, nebol dosiaľ vyplatený ani jeden jediný cent. Vyhlásil to dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý už druhý deň čelí v parlamente opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Opozícia chce premiéra zbaviť funkcie pre podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Opozícia podľa Fica klame, keď tvrdí, že pacienti, lekári a zdravotné sestry v piešťanskej nemocnici boli v prípade nákupu CT prístroja obratí o milión eur a že si ho niekto strčil do vrecka. "Je do neba volajúce klamstvo, keď to niekto tvrdí. Doteraz ani jeden jediný cent nebol vyplatený za CT prístroj. A ja si myslím, že ani nebude vyplatený," zdôraznil na tlačovej konferencii v parlamente Fico.

Pripomenul, že hneď ako sa dozvedel o podozrivom nákupe "cétečka", konal. Požiadal Zuzanu Zvolenskú, aby odstúpila z postu ministerky zdravotníctva, čo urobila, a tiež Renátu Zmajkovičovú z postov podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady piešťanskej nemocnice. Fico uviedol, že opozícia, keď bola vo vláde, v takýchto prípadoch nekonala.

18:10 Daniel Lipšic chce do miestnosti zabezpečiť dräger na testovanie alkoholu. Údajne padli zo strany koalície obavy, že niektorí poslanci opozície sú pod vplyvom. Lipšica to pobúrilo.

17:57 Schôdza pokračuje, za rečníckym pultom stojí Martin Chren. Technické problémy s live prenosom a funkčnosťou web stránky NR SR sa odstrániť nepodarilo.

17:36 Národná rada stále nie je uznášaniaschopná. Prítomných je iba 47 poslancov. Predsedajúca Jana Laššáková vyhlásila prestávku.

17:33 Jozef Viskupič z OĽaNO žiada zvolanie poslaneckého grémia pre technické problémy s on-line prenosom z parlamentu. Má sa tak stať po skončení všetkých procedurálnych návrhov.

Tak takýto internet nemá hocikto.
Zobraziť galériu (52)
Tak takýto internet nemá hocikto.  (Zdroj: FB)

17:30 V parlamente je momentálne prítomných 41 poslancov.

17:25 Opoziční poslanci sa sťažujú na nefunkčnosť on-line vysielania z NR SR. Výpadky sú podľa Smeru vraj spôsobené vysokou návštevnosťou servera. Iní zase požadujú, aby sa do parlamentu vrátil Robert Fico, ktorý sa od rána vôbec neukázal.

17:15 Kritiku na spôsob vyjadrovania bývalého člena dozornej rady piešťanskej nemocnice Michala Straku alias Ega spustila aj Lucia Nicholsonová či Viliam Novotný. Alojz Hlina prispel takýmto výrokom: "Na videu sme videli kreatúru vo vyťahanej mikine, ale v parlamente sedia kreatúry v oblekoch, a to je zarážajúce."

17:00 Ľubomír Galko z SaS sa po odvysialení videa rozhorčene vyjadril, že je mu zo smerákov na zvracanie. Reagoval tak na slová obhajoby zo strany Antona Martvoňa.

16:55 Igor Matovič pustil počas mimoriadnej schôdze poslancom vulgárne video s raperom Egom, ktorý sa vyjadril ku kauze CT. Líder OĽaNO obvinil koalíciu, že takto sa správajú jej nominanti. Druhé prehratie záznamu mu nebolo povolené.

Jurinová: Piešťanské CT nie je jediné, objavili sme ďalšie drancovanie ...

Bezprecedentné víkendové rokovanie parlamentu ukázalo, že Robert Fico a jeho spolustraníci nie sú schopní zaujať jasné postoje k zlyhaniam vlády. Ako upozorňuje podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO), to, že vláda rečnila šesť hodín, neznamená, že rečnila k veci. "Premiér zahltil poslucháčov ohováraním opozície, polopravdami a rétorickými zvratmi, no ako to už u neho býva dobrým zvykom, k predmetu sa takmer nevyjadril a nevysvetlil, ako je možné, že sa takýmto spôsobom a pod dohľadom jeho nominantov a jeho vlády drancujú nemocnice," vysvetlila.

V podobnom duchu rečnil aj Robert Kaliňák a ďalší členovia vlády. Minister vnútra sa počas vystúpenia neustále oháňal argumentom, že ešte k žiadnej škode nedošlo, pretože nemocnica nezaplatila za CT-prístroj ani korunu. "Takéto vyjadrenia považujem za scestné, pretože to, že nemocnica nezaplatila ani euro je len vďaka odvahe lekára a následnej vytrvalosti novinárov. Rozhodne to nie je zásluha vlády. "Zásluha" strany SMER je v tom, že pod jej dohľadom vôbec k tomuto obstarávaniu s takýmto výsledkom došlo," dodala Erika Jurinová.

"V registri zmlúv a vo Vestníku verejného obstarávania sme našli dôkazy o tom, že predražene nakupuje CT aj Univerzitná nemocnica Martin a tiež Fakultná nemocnica v Trenčíne. Som presvedčená, že nemocnica v Martine uzavrela zmluvu, podľa ktorej je CT-prístroj predražený minimálne o 700 tisíc eur," vraví podpredsedníčka NR SR a ku kúpe v nemocnici v Trenčíne sa pýta: "Prečo musí zadlžená nemocnica v Trenčíne platiť za CT-prístroj takmer 900 tisíc eur, ak špičková česká nemocnica platí za CT-prístroj 650 tisíc eur?"

Po prestávke pokračujú v rokovaní, Miškov dal Laššákovej kvet

Mimoriadna schôdza parlamentu k odvolaniu premiéra Roberta Fica po polhodinovej prestávke pokračuje. Poslanci tak nepretržite rokujú už približne 20 hodín. Do rozpravy sú písomne prihlásení ešte štyria zákonodarcovia, potom sa budú môcť poslanci do diskusie prihlásiť ústne.

Nezaradený poslanec Juraj Miškov konštatoval, že mu v národnej rade chýbajú živé kvety a keďže mu je niekedy zle z arogancie a vzájomného urážania sa, rozhodol sa podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer) darovať kvet.

Vyslúžil si za to potlesk niekoľkých poslancov, ktorí sedeli v parlamentných laviciach. Kvety do zákonodarného zboru priniesol aj Jozef Mihál (SaS). Rozhodol sa ich symbolicky venovať všetkým zdravotným sestrám, ktoré sa nedočkali zvýšenia platov. Za stav zdravotníctva je podľa neho zodpovedný práve Smer a premiér Robert Fico, ktorého chcú odvolať.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: NRSR)

13:15 Výsledok poslaneckého grémia: Predsedajúca Jana Laššáková vyhlásila prestávku do 14.00 h. Konečne aj v parlamente zavládol čas obeda.

12:55 V parlamente už takmer nikto nie je, poslanec Zajac žiadal o zvolanie poslaneckého grémia. Jana Laššáková zo Smeru, ktorá vedie schôdzu za Pavla Pašku, urobila krátku prestávku, aby sa poradila, čo ďalej. Napokon poslanecké grémium zvolala, prestávka pokračuje.

Politici si obľúbili príspevky na sociálnych sieťach.
Zobraziť galériu (52)
Politici si obľúbili príspevky na sociálnych sieťach.  (Zdroj: FB)

Poslanecké lavice zívajú prázdnotou. Schôdzu kvôli obedňajšej prestávke neprerušili.
Zobraziť galériu (52)
Poslanecké lavice zívajú prázdnotou. Schôdzu kvôli obedňajšej prestávke neprerušili.  (Zdroj: NRSR)

Premiéra Fica odvolávajú už 17 hodín

Mimoriadna schôdza parlamentu k odvolaniu premiéra Roberta Fica trvá už 17 hodín. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte sedem zákonodarcov, potom sa budú môcť poslanci do diskusie prihlásiť ústne.

Príspevok Lucie Nicholsonovej z SaS na Facebooku.
Zobraziť galériu (52)
Príspevok Lucie Nicholsonovej z SaS na Facebooku.  (Zdroj: FB)

Odvolávaniu bude čeliť aj Pavol Paška

Odvolávaniu v parlamente bude čeliť aj predseda národnej rady Pavol Paška. Opozičné strany dnes v noci podali do parlamentu návrh na Paškovo odvolanie, podpísalo ho 44 poslancov všetkých opozičných subjektov. Schôdzu musí predseda parlamentu zvolať do siedmich dní.

"Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v Piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška," uviedol dnes pred novinármi nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Predseda hnutia NOVA upozornil, že Paška zároveň nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov spoločností, ktoré predal v roku 2008. Paška podľa Lipšica rovnako v majetkovom priznaní nepriznal príjmy, ktoré mal zo zisku spoločnosti KOMED s.r.o., v ktorej je jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100 000 eur a v roku 2013 20 000 eur.

„Ústavný zákon o konflikte záujmov jednoznačne hovorí o tom, že verejný funkcionár musí v majetkovom priznaní uviesť všetky svoje príjmy, aj príjmy z iných činností. Pán Paška porušuje zákon a svoje príjmy zo súkromného podnikania nezverejňuje,“ dodal Lipšic.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: FB)

Fico je podľa opozície posadnutý jadrovou energiou

Premiér Robert Fico a jeho vláda sú podľa opozičných poslancov posadnutí jadrovou energiou. Ako na mimoriadnej schôdzi o odvolaní Fica z postu predsedu vlády vyhlásil nezaradený poslanec Mikuláš Huba, z premiérovej strany ide priamo o obsesiu. "Tretí a štvrtý blok Mochoviec už nie sú najaktuálnejšie projekty, vláda chce dokonca úplne nové bloky v Jaslovských Bohuniciach," povedal Huba. Podľa neho je však ďalší rozvoj atómovej energie na Slovensku zbytočný a navyše predstavuje pre krajinu výrazné nebezpečenstvo.

"Premiér je zamilovaný do jadra," povedal poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Podľa Kaníka Fico už ako poslanec za SDĽ propagoval na rôznych podujatiach rozvoj jadrových elektrární a robí to doteraz. Spotreba elektriny je pritom podľa neho na Slovensku ustálená, preto nové bloky nie sú potrebné. Novú energetickú koncepciu, podľa ktorej chce vláda vybudovať nové bloky v Jaslovských Bohuniciach, kritizoval aj Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). Projekt rovnako považuje za nepotrebný a finančne nerentabilný. "Dúfam, že táto elektráreň neuzrie svetlo sveta," povedal.

Za rečníckym pultom opäť stojí Igor Matovič, ktorý rozpráva o PPP projektoch.
Zobraziť galériu (52)
Za rečníckym pultom opäť stojí Igor Matovič, ktorý rozpráva o PPP projektoch.  (Zdroj: NRSR)

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: FB)

Fico na odvolávaní zasa chýbal

Premiér Robert Fico opäť chýbal v rokovacej sále parlamentu počas nočného zasadnutia k jeho odvolávaniu. Fico vystúpil v sobotu v úvode schôdze okolo 20:00, počkal na faktické poznámky, ktorými opoziční poslanci reagovali na jeho prejav, a zo sály pred 22:00 odišiel. V rokovacej sále sa na chvíľu ukázal až dnes ráno po 8:00.

Viacerí opoziční poslanci premiérovu neprítomnosť v sále kritizovali. Pripomínali, že expremiérka Iveta Radičová sedela v sále počas svojho odvolávania po celý čas. Musela si pritom vypočuť viacero tvrdých atakov, či už od zákonodarcov Smeru-SD alebo SNS. 

Mimoriadna schôdza k vysloveniu nedôvery Ficovi trvá už viac ako 14 hodín. Opozíciu Smer-SD nepustil za rečnícky pult šesť a pol hodiny, za ten čas, s výnimkou Igora Matoviča (OĽaNO), rečnili výhradne Fico a jeho ministri. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár ako prvý poslanec prihlásený v rozprave začal vystupovať až o jednej v noci. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte 10 zákonodarcov, potom sa budú môcť poslanci do diskusie nahlásiť ústne. 

Fico na mimoriadnej schôdzi k svojmu odvolávaniu chýbal aj minule, keď mu opozícia chcela vysloviť nedôveru pre privatizáciu SPP. Vtedy Fico po úvodnom slove vyzval poslancov a ministrov Smeru-SD, aby zo sály odišli a až do hlasovania sa v pléne neukázal ani on.

Aktuálny záber na poslanecké lavice.
Zobraziť galériu (52)
Aktuálny záber na poslanecké lavice.  (Zdroj: nrsr tv)

Opozícia odvoláva Fica už 12 hodín, stále nekončí

Národná rada SR rokuje o návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) už 12 hodín. Diskusia sa stále neblíži ku koncu, na vystúpenie čaká ešte 14 písomne prihlásených poslancov. Pôvodne ich bolo 23, ešte pred nimi rečnili členovia vlády.

V pléne sedí len hŕstka poslancov, takmer prázdne sú tak opozičné lavice, ako aj miesta vládnych poslancov. Reční Ján Mičovský z OĽaNO, ktorý zvykne vystupovať aj hodinu. Kritizuje správanie sa vládnej strany, ktoré vyplýva z výroku vyhrajte voľby, môžete všetko. Povedal ho nedávno predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Mičovský odsudzuje aj korupciu, volá po morálke, statočnosti, slušnosti.

Vystúpeniu Jána Mičovského predchádzal rozhorčený výstup nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý kritizoval Pašku a Smer-SD za správanie sa voči ženám. "Chúďa pani Laššáková, celú noc ju tu Paška nechá sedieť a on si niekde chrápe hore pupkom počas schôdze, ktorú si on zvolal na noc. Toto je hrdinstvo Smeru. Čo ak pani Laššáková potrebuje ísť na wécko?" rozčuľoval sa Hlina.

Laššáková mávla rukou na znak toho, že o nič nejde. "Ale áno, starám sa, ja sa o vás starám, lebo ja sa o ženy starám," rozkričal sa Hlina, ktorý Paškovi nevie odpustiť, že nevzal bremeno vedenia schôdze na seba a nechal v pléne ženu. Po kritike sa Paška zjavil v rokovacej sále.

Smeru-SD Hlina vyčíta aj odchod Zuzany Zvolenskej z postu ministerky zdravotníctva a Renáty Zmajkovičovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu a zotrvávanie iných vinníkov v kauze podozrivého nákupu CT v piešťanskej nemocnici. "Pošlú vždy ženy do prvej línie, 'hrdinova'," poznamenal.

Hlinovi nejde do hlavy, ako sa na Belize dozvedeli, že v Piešťanoch treba CT

Nezaradenému poslancovi Národnej rady SR Alojzovi Hlinovi nejde do hlavy, ako sa vlastníci firmy Medical Group na Belize dovedeli, že v Piešťanoch potrebujú "cétečko".

"Nejde mi to do hlavy. Belize, to je stredná Amerika. Ja si predstavujem, že v tej strednej Amerike sedia tí majitelia, otvoria si ja neviem čo a povedia si 'aha Piešťany'. To je úplne čarovné," povedal Hlina v parlamente počas diskusie k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Sociálnym demokratom odkázal, že chyba s údajne predraženým "cétečkom" ich vyjde draho.

Abrhan navrhuje ocenenie odvahy A. Suchánka a M. Kovačovičovej

Odvaha lekára Alana Suchánka a zdravotnej sestry Magdalény Kovačovičovej z piešťanskej nemocnice by mala byť ocenená parlamentom. Navrhol to dnes v pléne predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan v rozprave k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Práve Suchánek a Kovačičová upozorňovali rezort zdravotníctva aj premiéra na dianie v pieštanskej nemocnici, ktorá cez nominantov Smeru-SD zazmluvnila nákup predraženého CT prístroja. Abrhan ich chce pochváliť schválením uznesenia.

Poslanec zároveň povedal, že vláda jednej strany je najhoršia možnosť, ktorú máme, preto bude KDH hlasovať za odvolanie premiéra. "Smer-SD sa dostáva do formy, v akej bol za vlády s Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom. Smer-SD sa snaží všetko čo najrýchlejšie upratať pod koberec. Mám pre nich ale zlú správu. Táto kauza sa pod koberec zamiesť nedá," povedal na margo nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou, o ktorom rozhodovali nominanti vládnej strany. Abrhan zároveň sľúbil, že KDH bude robiť všetko pre čo najdôkladnejšie odhalenie faktov.

Bugár: Aj vďaka pretekom v opozícii sa z kauzy CT stane fraška

Predstavitelia strany Most-Híd sú presvedčení, že aj vďaka pretekom v radoch opozície sa stane z kauzy nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou fraška. V rozprave počas mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej čelí premiér Robert Fico (Smer-SD) opozičnému pokusu o odvolanie, to vyhlásil líder Mostu-Híd Béla Bugár.

"Na tejto schôdzi nedosiahneme nič a z pohľadu Smeru-SD bude prípad ukončený. Rokovanie by malo byť len o zdravotníctve. Opozícia by sa nemala sústrediť len na to, kto bude častejšie pred kamerami, ale na to, ako vyriešime katastrofálny stav v zdravotníctve. O tomto som ochotný rokovať aj v noci," upozornil Bugár. Jeho strana podpisy pod návrh na zvolanie tejto schôdze nepridala, kauzu chcela riešiť cez zdravotnícky výbor či formou poslaneckých prieskumov vo vybraných nemocniciach.

Na druhej strane sa Bugár predstaviteľov vládnej strany pýtal, ako je možné, že najvyšší ústavní činitelia riešili verejné obstarávania v okresnej nemocnici. "Čo tam hľadala podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová? (bola šéfkou dozornej rady v piešťanskej nemocnici, pozn.). Vyzerá to, že Smer-SD je len biznis podnik, ktorý sa za politickú stranu len vydáva," poznamenal.

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo upozornil, že opozícia je pod obrovským tlakom svojich voličov, ktorých stav zdravotníctva trápi. "Takto sa to aspoň nezametie pod koberec. Vidím v tvárach predstaviteľov Smeru-SD veľkú nervozitu," povedal.

Anton Martvoň (Smer-SD) sa domnieva, že Bugár svojim príspevkom potvrdil neodôvodnenosť návrhu na odvolanie premiéra a to, že nie je podložený faktami. Dušan Jarjabek (Smer-SD) Bugárovi odkázal, že bol pritom, keď sa v zdravotníctve za Rudolfa Zajaca robili nemravné veci. "Nemali ste výrady, keď sa z pacienta stal klient, nemali ste výhrady voči tzv. reformám. Keď ste v opozícii, hovoríte niečo úplne iné, ako keď ste v koalícii," dodal.

23:30 Náš ONLINE sa končí, informácie z nočného diania v parlamente vám prinesieme zajtra ráno.

23:15 Nezaradená poslankyňa Magda Vášaryová označila Kaliňáka za talent politického kabaretu, ktorý vie rozosmiať publikum, no chýba mu timing pri vystúpení a jeho hlavným nedostatkom ako ministra vnútra bolo to, že vôbec nespomenul zásadnú otázku, ktorá sa týkala predraženého nákupu CT.

23:05 Podľa Martina Chrena (nezávislý) nejde o problém jedného CT-čka, ale o to, že v zdravotníctve existuje "celý systém rozkrádania". Nezabudol ani pripomenúť, ako veľmi sa stihla nabaliť firma Medical Group.

22:55 S pripomienkami na Kaliňákov preslov už vystúpili aj Lucia Nicholsonová, Daniel Lipšic či Jozef Viskupič. Schôdzu opäť vedie Pavol Paška.

22:47 "Ako komediálna vsuvka to bolo výborné. (...) My chceme odvolať Roberta Fica, nie Ivetu Radičovú," reagoval na Kaliňákovo vystúpenie Igor Matovič.

22:43 K slovu sa dostal Ľudovít Kaník, podľa ktorého sa Smer snaží odviesť pozornosť od podstaty celej schôdze.

22:35 Kaliňák po 45 minútach prítomných ubezpečil, že o chvíľu bude končiť. Schôdzu vedie šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková. Predseda NRSR Pavol Paška je preč.

22:32 Ak teraz kritizujete zavedenie cestovania zadarmo a chcete prejaviť odvahu, chcem vidieť vaše billboardy, kde budete mať napísané: Zrušíme cestovanie pre študentov a dôchodcov zadarmo. Zadal Kaliňák opozícii ťažkú úlohu.

22:25 Kaliňákov prejav naberá na žoviálnosti, Ivanovi Uhliarikovi pripomenul prezývku Pentliarik, ďalšiemu poslancovi v sále poprial dobrú chuť. Dostalo sa mu odpovede, že už reční príliš dlho.

22:20 Robert Kaliňák má stále čo povedať. Nevyzerá to, že by chcel od pultu odísť. Občas odznejú slová, ktoré vyvolajú na tvárach poslancov zo Smeru úsmev. Ten je príslovečný aj pre ministra financií Petra Kažimíra.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: tv nrsr)

22:10 "Pokiaľ bude opozícia na 20 strán rozdelená... ani vy sami tomu neveríte, že by ste Slovensko mohli posunúť ďalej," poučil Kaliňák opozíciu, ktorú nazýva často používaným termínom zlepenec.

22:05 "Zásadnou vecou je, že chceme veci zlepšovať," tvrdí Kaliňák, ktorý reční už 22 minút. "Každého mrzí, keď sa chyba stane, ale nerobíme z toho divadlo," dodáva.

21:53 Robert Kaliňák si rypol do opozície. Chcú odvolávať premiéra a chýba takmer tretina. Pri pohľade do poslaneckých lavíc vidno, že sú momentálne obsadené iba poriedko.

21:41 "Za CT nebolo vyplatené ani jedno jediné euro, ani jeden jediný cent," dodal premiér a odišiel zo sály. Slovo má minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý Igorovi Matovičovi povedal, že celé toto odvolávanie je z jeho strany iba žart.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (52)
Robert Kaliňák  (Zdroj: tv nrsr)

21:40 Krátka Ficova reakcia: "Robíme všetko pre to, ... aby Slovensko bolo na tom čoraz lepšie". Podľa neho sa nevyhováral na kauzy minulej vlády, ale chcel poukázať na to, že morálne právo na takýto postup opozície nie je takmer žiadny.

21:30 K slovu sa dostal exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik z KDH, ktorý poukázal na predražený nákup CT v piešťanskej nemocnici.

21:20 Podľa Viliama Novotného z SDKÚ odvolal Fico bývalú ministerku zdravotníctva Zvolenskú iba preto, aby bol pokoj a nikto sa na nič nepýtal. "Zavádzate nie obchod ale hypermarket so zdravím," dodal na margo výberu 70 miliónov na daniach z poplatkov pri "bezplatnom" zdravotníctve.

21:13 S príspevkami vystúpili už aj Alojz Hlina, Anton Martvoň či Jozef Viskupič. Daniel Lipšic práve poukazuje na rozkrádanie v zdravotníctve, ktoré považuje za to najperfídnejšie, čo môže byť.

21:07 Luboš Blaha zo Smeru označil Matoviča a Hlinu za Laurela a Hardyho slovenskej opozície.

 

21:00 Igor Matovič vyhodil Ficovi na oči, že za celý čas svojho prejavu ani raz nespomenul osobu Pavla Pašku.

20:55 Martin Poliačik z SaS reagoval na zmienku Roberta Fica, že predkladatelia návrhu na odvolanie majú viac chodiť medzi ľudí a počúvať, čo hovoria. Jeho odpoveď premiérovi znela: "Už toho Fica konečne odvolajte, lebo my tu nevládzeme žiť". To vraj počuje od ľudí na ulici.

20:53 Poslanci začínajú prednášať faktické poznámky. Dokopy ich bude až 26.

20:52 Ficov prejav sa chýli ku koncu. Prosí členov svojej vlády, aby v nasledujúcej rozprave vyvrátili nezmysly opozície a zopakoval, že návrh na odvolanie považuje za absolútne neopodstatnený.

20:48 Premiér spomína úspechy, ktoré sa Slovensku podarilo dosiahnuť: pokles deficitu verejných financií či bezinflačné obdobie, ktoré má priniesť rast miezd. Do roku 2016 chcú mať nezamestnanosť na úrovni eurozóny.

 

20:40 Podľa Fica nemá opozícia nárok hodnotiť jej konanie, keďže sama sa zaslúžila o rozkrádanie štátneho majetku. "Ľudia povedia v marci 2016, či boli alebo neboli spokojní," poukázal premiér na to, kto rozhodne o ich účinkovaní vo vláde pri ďalších parlamentných voľbách.

20:30 "Vy nám nehovorte o odklone od demokracie," dodal Fico s tým, že toto bol iba zlomok prešľapov a káuz bývalej Radičovej vlády.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

20:25 Robert Fico pokračuje v chrlení afér, ktoré sa stali za pôsobenia iných vlád. Zoznam je naozaj obsiahly a je jasné, že premiér sa v tomto smere dobre pripravil. Neopomenul ani podozrivé nákupy traktorov v 15 obciach, kauzu Sasanka, nefunkčný daňový systém či zlaté padáky.

20:20 Svoje si od Fica práve vyslúžil aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, ktorému na oči vyhodil minimálne štyri prešľapy.

20:17 Premiér Fico vymenúva škandály Radičovej vlády, aby opozícii ukázal, že má tiež maslo na hlave. Nezabudol spomenúť ani Figeľov byt, či fotenie hlasovacích lístkov pri voľbe generálneho prokurátora.

20:15 "Keby sme nechceli s vami diskutovať, tak už len na základe týchto nehoráznych obvinení, sme mohli povedať... my vám na tomto divadle particovať nebudeme," hovorí Fico, ktorý sa pustil do Matovičových slov o vládnej korupcii a prirovnávaniu k mafii.

20:12 "Učte sa z politickej kultúry, ktorá bola vznesená zo strany Smer-SD," povedal Fico na margo odstúpenia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a vyvodenia zodpovednosti.

20:10 Takmer po každej Ficovej vete odznieva v parlamente potlesk z radov Smeru.

20:02 Za rečnícky pult sa postavil premiér Robert Fico, ktorý návrh na odvolanie považuje za divadlo opozície pred komunálnymi voľbami. "Je to nezmyselne namierený útok," dodal.

20:00 Poslanec Alojz Hlina prišiel s procedurálnym návrhom na odloženie príhovoru Roberta Fica po odvysielaní dokumentu na STV2 s názvom "Dejiny, zbohom súdruhovia", za čo si od niektorých vyslúžil potlesk aj salvu smiechu.

 

19:55 "Korupčné správanie ste povýšili na štátnu doktrínu a robenie vašej politiky. Predstavujete bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku," dodal Matovič na záver svojho preslovu a spomenul aj známy výrok Pavla Pašku v parlamente: "Vyhraj voľby a môžeš všetko."

Robert Fico počas Matovičovho výstupu.
Zobraziť galériu (52)
Robert Fico počas Matovičovho výstupu.  (Zdroj: SITA)

19:50 Líder OĽaNO sa dostal aj k téme firmy Medical Group, za ktorou má stáť predseda parlamentu Pavol Paška a ku kauze predraženého CT pre piešťanskú nemocnicu. "Ste korupciou opradený z každej jednej strany," povedal Ficovi Matovič.

19:45 Igor Matovič vymenoval štyri prípady, ktoré podľa neho neboli zadarmo: R1, Mochovce, SPP a slnečné elektrárne. "Ožobráčili ste Slovenskú republiku a jej občanov o 11,5 miliardy," adresoval slová Robertovi Ficovi s tým, že tak prihodil kšefty svojim známym.

Igor Matovič uvádza dôvody na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi
Zobraziť galériu (52)
Igor Matovič uvádza dôvody na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi  (Zdroj: NRSR)

Tentoraz sa opozícia pokúša zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. Smer-SD sa chystá aktívne diskutovať, aj keď schôdza podľa Fica nič neprinesie. Pred parlamentom sa schádzajú ľudia, ktorým prekáža korupcia a volajú po Ficovom páde.

Opozícia tvrdí, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali v piatok 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Obe strany napriek tomu mienia hlasovať za odvolanie Fica.

Večerná mimoriadna schôdza v
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia na odvolanie premiéra nemá dosť hlasov, dá sa preto predpokladať, že Fico tento pokus s podporou svojich poslancov ustojí. Sociálni demokrati sa už vo výboroch vyjadrili proti odvolaniu predsedu vlády.

Fico čelí pokusu o odvolanie v tomto volebnom období už po tretí raz. Predtým sa ho pokúšala opozícia zbaviť funkcie za prípady SPP a predaja emisií. Aktuálnu mimoriadnu schôdzu premiér označil za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. "Prístup 'čím horšie, tým lepšie' ale Smer-SD nikdy neuprednostňoval," zdôraznil. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

Večerná mimoriadna schôdza v
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: SITA)

Šéf exekutívy zdôraznil, že Smer-SD je jediná strana vo vláde, a teda má obrovskú agendu. "Pri takejto obrovskej agende sa vyskytnú aj pochybenia, chyby sa stávajú aj v iných krajinách EÚ. Ale pri pochybeniach reagujeme absolútne razantne a politická zodpovednosť bude aj naďalej vyvodzovaná," deklaroval.

Pred parlamentom sa zišli desiatky ľudí, hovoria o rozkrádaní štátu

Niekoľko desiatok ľudí sa dnes večer zišlo pred budovou Národnej rady SR. Zorganizovali sa prostredníctvom sociálnej siete s cieľom podporiť návrh na odvolanie predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), ako aj vyjadriť nesúhlas s rozkrádaním štátu.

Mnohí z nich držia v rukách sviečky, ktoré majú symbolizovať svetielko nádeje. Dnešný večer si vybrali preto, lebo v parlamente sa začína mimoriadna schôdza iniciovaná opozíciou s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi.

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hlasovanie po takmer 50
Zobraziť galériu (52)
 (Zdroj: FB)

Ústavnoprávny výbor nesúhlasí s návrhom na odvolanie R. Fica

Ústavnoprávny parlamentný výbor nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Roberta Fica, ktorého chce opozícia dnes zbaviť funkcie pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Proti odvolaniu vo výbore hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, opozícia bola za odvolanie.

Opozícia tvrdí, že Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

Anton Martvoň zo Smeru-SD nevidí v návrhu na odvolanie Fica žiadny relevantný dôvod. "Tie odôvodnenia sú asi také silné ako trikrát vylúhovaný čaj," poznamenal. Dnešné mimoriadne rokovanie je podľa neho len zabíjaním času. Poznamenal, že vláda proti korupcii bojuje, čo dokazujú viaceré jej kroky. 

Opozícia vyčíta Smeru-SD aj nočné rokovanie. "Nie je to v poriadku. Neprekáža mi, že je to víkend, ale ten večerný termín áno," povedal Miroslav Kadúc z OĽaNO. Rokovať sa má podľa neho cez deň, aby verejnosť mohla poslancov riadne kontrolovať. 

Martvoň zdôraznil, že parlament zasadá neustále. "Keď nám vyčítajú, že rokujeme len 100 dní v roku a berieme vysoký plat, vtedy je argument, že pracujeme neustále, v poriadku. Navyše, 40 percent ľudí pracuje v sobotu, dokonca večer v sobotu. A to vám nevadí?" reagoval.

Niektorí poslanci Smeru-SD zároveň uviedli, že večer môže verejnosť kontrolovať parlament lepšie ako cez deň. Sú totiž podľa sociálnych demokratov doma a môžu rokovanie sledovať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu