Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Osuský by na mieste prezidenta vymenil J. Čižnára za J. Čentéša

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Peter Osuský z SaS by na mieste prezidenta Andreja Kisku vymenil generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára za Jozefa Čentéša.

"Zavolal by som pána Čižnára, poďakoval mu za všetko, čo doteraz urobil, a vrátil by som do úradu pána Čentéša. To by mal byť spôsob, ako by sa mala kauza Čentéš vyriešiť," povedal Osuský.

Čentéš má podľa neho právo byť generálnym prokurátorom, keďže bol právoplatne zvolený ako prvý a Ústavný súd SR potvrdil, že ho mal vtedajší prezident Ivan Gašparovič vymenovať. Keďže tak neurobil, porušil jeho práva.

"Pán Čentéš bol právoplatne zvolený ako prvý. Aj pán Čižnár bol právoplatne zvolený, ale platí, že ten, ktorý bol prvý, má prednosť pred tým, ktorý bol zvolený po protiprávnom nevymenovaní," vysvetlil svoj postoj Osuský.

Pavol Hrušovský z KDH nechce špekulovať o možných riešeniach. Návrat stavu pred vymenovanie Jaromíra Čižnára považuje za hypotetické riešenie. Nazdáva sa, že to nie je možné. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí napriek rozhodnutiu Ústavného súdu SR v otázke generálneho prokurátora cestu späť.

Senát Ústavného súdu SR zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Čentéšovi I. senát ÚS SR pod vedením Ladislava Orosza zároveň priznal finančné odškodnenie v sume 60.000 eur.

Napriek tomu, že Národná rada SR v roku 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať. Čentéš na súde namietal porušenie svojich základných práv, najmä na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu