Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico prezradil, kto nahradí Zvolenskú a zastal sa Pašku: Čo o ňom hovoria, sú nezmysly!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PÚCHOV - Dočasne povereným ministrom zdravotníctva by sa mohol stať podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy spoločnosti Continental v Púchove. Zároveň uviedol, že vyvodil dostatočné dôsledky z kauzy predraženej kúpy CT prístroja v piešťanskej nemocnici a predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi radí, aby zažaloval opozíciu za výroky o jeho prepojení s tendrom.

“Len včera sme prijali rozhodnutie o tom, že požiadame pani Zvolenskú o vyvodenie politickej zodpovednosti. Budeme sa tejto otázke venovať dnes večer. Pravdepodobne na krátky čas poverím niektorého z členov vlády riadením tohto rezortu,” uviedol Fico s tým, že by to mohol byť na niekoľko dní podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. “Pokiaľ ide o nového ministra alebo ministerku, bolo by predčasné, aby som o mene hovoril. Tento návrh predložím prezidentovi, len neviem, či tu je. Ak je tu na Slovensku, budem ho informovať,” doplnil Fico a vylúčil, že by novým ministrom mal byť košický primátor Richard Raši. "Máme o pár dní komunálne voľby, kde kandiduje. Takúto dvojtvárnosť by asi ťažko vedel vysvetliť." 

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Spojitosť Pašku s tendrom Fico odmieta. “Požiadal som dve osoby, aby vyvodili politickú zodpovednosť za to, že neukontrolovali ľudí, ktorí prijali určité rozhodnutia v správnej rade. Nie som tu na to, aby som neustále reagoval na velikánov typu pána Lipšica. Neviem, čo chce a vymýšľa si a bude veľmi správne, ak predseda parlamentu použije všetky právne kroky a dobre ho zažaluje. To, čo hovorí opozícia vo vzťahu k pánovi Paškovi, sú úplné nezmysly a nebudem živiť a kŕmiť opozíciu tým, že budem odpovedať na ich rôzne výzvy. Čo bolo treba urobiť, sa urobilo,” dodal Fico.

Paška chce žalovať opozičných poslancov

Predseda NR SR Pavol Paška sa dôrazne ohradzuje proti medializovaným obvineniam a tvrdeniam, a po právnej analýze zváži právne kroky. "So spomínanou firmou (Medical Group SK - poznámka SITA) nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil pred trinástimi rokmi,“ povedal Paška s tým, že to bolo vo februári roku 2002, teda takmer rok predtým, ako sa vôbec po prvý raz stal poslancom NR SR. „Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra,“ dodal. Podľa Pašku je jasné, prečo sa opozícia v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam. Stanovisko Pašku tlmočil agentúre SITA jeho hovorca Pavol Chovanec.

 

Zvolenská: O ničom som nevedela!

Odchádzajúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) podľa svojich slov nevedela, čo sa presne deje v piešťanskej nemocnici. "Nominanti Ministerstva zdravotníctva SR v správnej rade ma riadne neinformovali o postupoch," uviedla dnes vo svojom vyhlásení. Dnešným dňom preto odvolala všetkých členov správnej rady nominovaných ministerstvom.
      "Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý má ako jediný možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad," povedala Zvolenská. Skonštatovala, že nevie preto dnes povedať, či postup bol, alebo nebol zvolený správne.
      Z. Zvolenská zároveň pripomenula, že nemocnice vo forme neziskových spoločností nie sú organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Nevzťahuje sa tak na nich jej príkaz o predchádzajúcom súhlase na začatie verejného obstarávania a ani na ich kontrolu .
   

Prokurator vydal pokyn prešetriť biznis

Tender na CT prístroj v piešťanskej nemocnici by mali preskúmať polícia a prokuratúra. „Na základe odvysielaného príspevku v TV Markíza 30. októbra 2014 vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Krajský prokurátor v Trnave dostal v tejto súvislosti písomný pokyn, pričom dohľad vo veci bude vykonávať generálna prokuratúra.

Opozícia sa zatiaľ nedohodla na odvolávaní Pašku 

Opozícia sa zatiaľ nezhodla, či podá návrh na odvolávanie Pavla Pašku z postu predsedu NR SR. Jeho odvolanie chcú iniciovať poslanci za hnutie NOVA, SaS a OĽaNO. Ako uviedol dnes na tlačovej besede predseda NOVA Daniel Lipšic, zatiaľ sa však k nim nechcú pridať ostatné opozičné strany. „Kolegovia z Ľudovej platformy nám oznámili, že nechcú odvolávať Pašku. Včera bol ich názor, že netreba odvolávať ministerku Zuzanu Zvolenskú. Zjavne ich udalosti predbehli a možno ich predbehnú znovu. Budeme ich presviedčať. Dnes robiť len mimoriadne výbory pri tak viditeľnej korupcii, ktorá sa týka zdravotníctva, je zakrývanie si očí. Je dôležité hovoriť o týchto kšeftoch v parlamente,“ vyhlásil Lipšic.

Preto trojica strán NOVA, SaS a OĽaNO začali zberať podpisy poslancov NR SR na odvolávanie Pašku, pretože podľa Lipšica skutočným beneficientom týchto kšeftov v zdravotníctve je Paška. Podľa Lipšica totiž odvolanie Zuzany Zvolenskej a Renáty Zmajkovičovej, ktoré pôsobia skôr ako nastrčené figúrky, je nedostatočné. Kšeft sa totiž netýka len piešťanskej nemocnice, kde pôsobila Zmajkovičová, ale aj Martina a Trenčína.

To, či podporia návrh na odvolanie šéfa parlamentu poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný nevedel povedať. To isté pritom platí aj pre poslancov za KDH a Most-Híd. “Sme pripravení diskutovať aj o návrhu na odvolanie,” povedal Novotný.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu