Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Figeľ útočí na Smer: Nemá skutočný záujem znižovať korupciu

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza výrazne predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici je jasným dôkazom korupčného konania, ktoré v celej verejnej sfére pripravuje ľudí o stovky miliónov eur ročne. Nákup len jedného prístroja znamená škodu pre piešťanskú nemocnicu na úrovni jedného milióna eur, čo by stačilo na pokrytie vyšších platov zdravotných sestier v piešťanskej nemocnici na dlhšie obdobie.

Premiér Robert Fico zareagoval rýchlo len zdanlivo. Nič iné mu totiž nezostávalo. Počas uplynulých dvoch rokov zdravotníci z piešťanskej nemocnice písomne upozorňovali na šafárenie nominantov SMERu vo vedení nemocnice samotného premiéra Fica. Po celé obdobie na ich apely Úrad vlády neodpovedal. Robert Fico má vo vláde delegovaných členov, voči ktorým dokáže konať len ak je ich pôsobenie neobhájiteľné. Veď len pred necelým týždňom obhajoval kroky ministra Richtera, ktorý v pozícii generálneho sekretára strany Smer odporúčal starostom konkrétnu firmu na čerpanie eurofondov. Pričom práve prideľovanie eurofondov je sprevádzané rozsiahlou korupciou a klientelizmom.

Nárast korupcie je cena za vládu jednej strany, ktorá neakceptuje účinnú kontrolu moci. SMER po voľbách obsadil ÚVO, Generálnu prokuratúru a vedenie NKÚ. Slovensko prichádza o stovky miliónov, čo vláda kompenzuje priamym a nepriamym zvyšovaním daní. Už v júni 2012 KDH navrhlo premiérovi ako jedno z opatrení na zníženie výdavkov verejnej sféry zavedenie tzv. benchmarkingu vo verejnom obstarávaní. Znamenalo by to určenie rozsahu ceny, za ktorú môže byť daná položka tovarov alebo služieb obstaraná. Potom by sa nemohlo stať, že nemocnice nakúpia prístroje trikrát drahšie ako v susednej Českej republike.

Ušetrilo by sa tak niekoľko stoviek miliónov eur ročne pre ľudí. Dnes si tieto financie delia firmy blízke politickej moci na províziách. Slovensko potrebuje zodpovedné nakladanie s verejnými financiami. Ani jedno euro nepatrí vláde, ale všetky občanom. KDH odmieta na jednej strane populistické „vlaky zadarmo, na druhej strane zvyšovanie daní podnikateľom a okrádanie ľudí cez verejné obstarávanie. To je zásadný rozdiel medzi prístupom KDH a vládnucim SMERom, ktorý zrejme považuje verejné zdroje za svoje dispozičné peniaze. Ak by pre Roberta Fica bol boj s korupciou naozaj prioritou, tak by v jeho vláde nesedela viac ako polovica súčasných ministrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu