Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál okolo piešťanskej nemocnice vrcholí: Končí Zvolenská a Zmajkovičová, Paška zareagoval!

Renáta Zmajkovičová (vľavo) a Zuzana Zvolenská Zobraziť galériu (4)
Renáta Zmajkovičová (vľavo) a Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva končí! Prijala výzvu premiéra Roberta Fica, aby odstúpila z kresla ministerky. Odvolala aj členov správnej rady piešťanskej nemocnice. Takisto Fico požiadal Renátu Zmajkovičovú, aby sa vzdala podpredsedníctva v Národnej rade. Tá následne tiež zložila funkciu. Zvolenskej sa stal osudným predražený tender v piešťanskej nemocnici!

Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odchádza z postu ministerky zdravotníctva!

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka strany Smer- SD) sa vzdáva svojej funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico. Predseda vlády o tom informoval včera na brífingu. Fico ju k tomuto kroku vyzval po medializovaných informáciách o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Zvolenská odstupuje

"Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," povedal Fico.

"Ministerka zdravotníctva toto akceptovala, vzdáva sa funkcie ministerky zdravotníctva SR," dodal Fico.

Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla včera v stanovisku Zvolenská. Ako dodala, ku včerajšiemu dňu odvolala všetkých členov správnej rady, nominovaných za MZ SR.

Renáta Zmajkovičová končí v NRSR aj v nemocnici

Poslankyňa NR SR za Smer-SD Renáta Zmajkovičová sa včera vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu a abdikovala aj z pozície predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice v súvislosti s kauzou nákupu drahšieho CT prístroja v tejto nemocnici.

Renáta Zmajkovičová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zmajkovičová tvrdí, že ako predsedníčka dozornej rady nevstupuje do rozhodovacieho procesu nemocnice. „Mojím osobným záujmom je, aby sa všetky skutočnosti nestranne prešetrili, či všetky úkony a rozhodovacie procesy boli v súlade so zákonom. Preto som sa rozhodla odstúpiť z funkcie predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice,“ uviedla.

Funkcia podpredsedníčky NR SR nemá podľa nej žiadny súvis s funkciou predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice. „Možno neobvyklé na Slovensku, rozhodla som sa odstúpiť z funkcie podpredsedníčky NR SR, pretože moje pôsobenie v politike nie je o funkciách, ale o presadzovaní hodnôt,“ vyhlásila.

Paška sa bráni

"So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil takmer pred trinástimi rokmi. Bolo to v roku 2002, ešte predtým, ako som sa vôbec stal poslancom NR SR. Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra.

Ak sa pozrieme na tváre interpretov dnešnej opozičnej tlačovej konferencie v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, je jasné, prečo sa uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam," vyhlásil Paška. Predseda NR SR po právnej analýze zváži aj právne kroky.

Kauza CT v piešťanskej nemocnici

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu napokon nedošlo. Po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Chce si ho však preveriť. Na porovnanie CT v Havlíčkovom Brode stálo len 540 tisíc eur, čo by vyšlo trikrát drahšie!

SAS si pýta aj hlavu Pavla Pašku

SaS medzi odstupujúcimi funkcionármi Smeru-SD chýba predseda parlamentu Pavol Paška. Odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej bolo po odhalení škandálu okolo predraženého nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici podľa liberálov jediným možným politickým krokom. „Tvárou v tvár jasnému straníckemu klientelizmu i návrhu na odvolanie ministerky, ktorý dnes iniciovali strany SaS, NOVA a OĽaNO, musel Robert Fico pristúpiť k zmene, ktorú mal vykonať už dávno,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Strana SaS považuje v rámci politickej kultúry za úplne samozrejmé, že ministerka Zvolenská i predsedníčka dozornej rady nemocnice, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová vyvodia zo svojho zlyhania politickú zodpovednosť. Nepochopiteľné je len to, že medzi odvolanými chýba predseda parlamentu Pavol Paška, niekdajší člen predstavenstva spoločnosti, ktorá má predražený prístroj dodať. „Vyvodenie zodpovednosti a politická očista mala jednoznačne zahrnúť aj nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva Pavla Pašku, bez ktorého sa podľa mnohých v zdravotníctve ani lístok nepohne,“ dodal predseda liberálov.

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon je rád, že Zvolenská prijala jeho včerajšiu rannú výzvu, aby odstúpila. „Napriek tomuto kroku však budeme trvať na vyšetrení prípadu Výborom pre zdravotníctvo NR SR. Most-Híd, aj ja osobne sme presvedčení, že politickú zodpovednosť má aj Renáta Zmajkovičová, ako predsedníčka dozornej rady nemocnice v Piešťanoch,“ dodal.

Politológ Baránek: Za kauzou musí byť niekto iný!

Za kauzou nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici musí byť podľa analytika Jána Baránka niekto iný, ako sú ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová. Ako povedal Baránek dnes pre agentúru SITA, ony dve to nemohli samé spískať, musí tam byť niekto ďalší. „Neboli do toho zainteresované len ony dve. Pri takých sumách je viac osôb, ktoré participujú. Zaujíma ma teda, či odhalíme, kto je autor klientelizmu a či bude niesť zodpovednosť,“ vyhlásil Baránek.

Podľa analytika treba zistiť a prípadne potvrdiť možné prepojenie na predsedu NR SR Pavla Pašku. Zaujíma ho však aj to, čo bude s peniazmi. „Aspoň časť preplatených peňazí by sa mohla zosobniť, pretože argument, že rozdiel v cene je pre spôsob platby, je nezmyselný. Nevidel som taký lízing, kde by sa predražil produkt trojnásobne,“ dodal.

Lipšic chce odvolať Pašku 

Obstaranie CT prístroja v piešťanskej nemocnici je podľa predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica biznis predsedu NR SR Pavla Pašku. Ako včera povedal Lipšic, Paška firmu, ktorá CT dodala a v ktorej kedysi pôsobil ako konateľ, dodnes ovláda. „Renáta Zmajkovičová a Zuzana Zvolenská pôsobia v kauze len ako biele kone. Hlavný zodpovedný je Paška, nie tie dve,“ vyhlásil Lipšic. Preto chce osloviť opozičných poslancov, aby iniciovali schôdzu NR SR na odvolávanie Pašku. „Paška je big boss v Smere, preto si na neho nikto netrúfa,“ dodal Lipšic.

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová dnes po výzve Fica rezignovali.

Analytik HPI: Odvolanie ministerky Zvolenskej prichádza príliš neskoro 

Odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smer-SD) z funkcie je podľa politológa, ako aj zdravotníckeho analytika iba znakom toho, že sa zvolebnieva. Zvolenská mala podľa nich odísť už skôr a jej činnosť v rezorte bola vlažná, myslia si.

„Odvolanie ministerky prichádza príliš neskoro, výsledky jej práce neprichádzajú už dlho. Ak by ju chcel premiér Robert Fico (Smer-SD) odvolať pre jej nečinnosť, bolo by to správne. Výzva na odvolanie pre predražený CT prístroj v piešťanskej nemocnici je len zástupný dôvod,“ povedal senior analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay. Tvrdí, že predseda vlády týmto krokom ukázal, že chce pred blížiacimi sa voľbami vymeniť nepopulárnych ministrov. 

„Fico si týmto krokom eliminoval časť svojich kritikov. Teraz chce ukázať, že mu možno dôverovať a že si vie vyvodiť dôsledky voči vlastným. Týmto neoficiálne začal predvolebnú kampaň do parlamentných volieb,“ myslí si politológ Ján Baránek. Podľa neho bude zaujímavé sledovať ďalší priebeh kauzy, pretože návrh na odstúpenie Zvolenskej z funkcie ministerky a Renáty Zmajkovičovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu sa mu zdá málo. „Toto je príklad čistého klientelizmu a ľudia to vidia,“ dodal.

Podľa Szalaya aj Baránka Zvolenská toho vo funkcii veľa neurobila. Szalay označil jej činnosť vo funkcii za vlažnú. Poukázal na nevydarený projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne či odložený projekt elektronického zdravotníctva e-Health.

Opozícia chce prešetriť celú kauzu

"Nechcú, aby táto téma rezonovala, čo je dôležité povedať, že premiér vyvodil politickú zodpovednosť... Nič sa ale nemení na tom, že budeme požadovať dôsledné vyšetrenie celej tejto kauzy," uviedol Novotný. Prípad označil za nehorázne narábanie s verejnými zdrojmi v zdravotníctve. "Mám dôvodné podozrenie, že piešťanská nemocnica je len to, čo sa prevalilo."

Krok predsedu vlády bol nevyhnutný, lebo podozrivý tender na CT prístroj je taká rukolapná krádež, že sa už nedala vysvetliť. Pre TASR to povedal predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Podľa neho "v obchode" ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová pôsobili len ako figúrky.

"Hlavným beneficientom celého obchodu je predseda Národnej rady Pavol Paška. Jeho firma z toho profitovala a pani Zvolenská a Zmajkovičová len zrejme vykonávali vopred dohodnutý obchod. Ony v tomto nie sú tie hlavné zainteresované," myslí si Lipšic, podľa ktorého je firma, v ktorej Paška roky pôsobil, ním stále ovládaná. "Budem dnes alebo v utorok (4.11.) s kolegami v opozícii hovoriť ohľadom iniciovania mimoriadnej schôdze na odvolanie Pavla Pašku," uviedol Lipšic.

Odchod Zvolenskej bol po odhalení škandálu okolo predraženého nákupu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici podľa liberálov jediným možným politickým krokom. "Tvárou v tvár jasnému straníckemu klientelizmu i návrhu na odvolanie ministerky, ktorý dnes iniciovali strany SaS, NOVA a OĽaNO, musel Robert Fico pristúpiť k zmene, ktorú mal vykonať už dávno," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Liberálom však medzi odchádzajúcimi chýba predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), niekdajší člen predstavenstva spoločnosti, ktorá má predražený prístroj dodať. "Vyvodenie zodpovednosti a politická očista mala jednoznačne zahrnúť aj nekorunovaného kráľa slovenského zdravotníctva Pavla Pašku, bez ktorého sa podľa mnohých v zdravotníctve ani lístok nepohne," uviedol Sulík.

Paška však poprel, že by mal so spomínanou firmou niečo spoločné. Svoje podnikateľské aktivity tam mal ako minoritný akcionár ukončiť takmer pred 13 rokmi. "Ak sa pozrieme na tváre interpretov dnešnej opozičnej tlačovej konferencie v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, je jasné, prečo sa uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam," reagoval Paška.

Na vyšetrení kauzy parlamentným výborom pre zdravotníctvo trvá aj Zsolt Simon. "Som rád, že pani Zvolenská prijala moju dnešnú rannú výzvu, aby odstúpila. Napriek tomuto kroku, ale budeme trvať na vyšetrení prípadu."

"Ukazuje sa, že pán premiér začína byť pred komunálnymi voľbami citlivý na verejnú mienku a preto vyzval tieto účastníčky tohto diania v nemocnici, aby sa vzdali svojich funkcií," reagoval na udalosti šéf klubu KDH Pavol Abrhan. "Dúfam, že aj v budúcnosti bude takto isto principiálne postupovať voči svojim členom, ktorí pochybia," dodal.

Kto je Zuzana Zvolenská

Zuzana Zvolenská sa narodila 27. januára 1972 v Bratislave. Po ukončení štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave začala v roku 1995 svoju profesijnú kariéru v Univerzálnej bankovej poisťovni, a.s. V zdravotníctve pôsobí od roku 2002, kedy nastúpila na Generálne riaditeľstvo Spoločnej zdravotnej poisťovne.

V júni 2005 sa stala vedúcou oddelenia zmluvných vzťahov a od februára 2006 bola poverená aj riadením odboru zdravotných činností. V roku 2006 sa stala námestníčkou generálneho riaditeľa pre nákup zdravotnej starostlivosti a členkou predstavenstva Spoločnej zdravotnej poisťovne. Valné zhromaždenie ju 25. septembra 2006 zvolilo za predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku Spoločnej zdravotnej poisťovne, a.s.

V roku 2008 pôsobila ako generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s. Od októbra 2010 bola členkou predstavenstva poisťovne Dôvera, a. s., a od februára 2011 poradkyňou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Zuzanu Zvolenskú do funkcie ministerky zdravotníctva 4. apríla 2012. Nie je členkou Smeru-SD, bola tieňovou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny strany Smer-SD.

Reakcie

 
 
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu