Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Všetko, čo musíte vedieť o vlakoch zadarmo: Počiatek o preplnených vozňoch a kto to zaplatí!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládla včera odklepla vlaky zadarmo. Budú sa týkať najmä študentov a dôchodcov. Už o pár dní sa to stane skutočnosťou, preto sme zisťovali všetky podrobnosti, ktoré by ste o tom mali vedieť. Minister Počiatek ubezpečuje, že všetko bude pripravené a žiadne komplikácie nehrozia. Pozrite si všetko, čo potrebujete o tejto novinke vedieť, aby ste neboli zaskočení.

Kto bude cestovať zadarmo?

1. Deti do 15 rokov.
2. Študenti denného štúdia do 26 rokov.
3. Ľudia poberajúci dôchodok a osoby, ktoré majú viac ako 62 rokov.

Opatrenie sa dotkne približne 2 a pol milióna Slovákov.

Ako si vybaviť preukaz pre bezplatné cestovanie?

Vlakové stanice pripravia pokladnice vyčlenené pre registráciu a vydávanie bezplatných lístkov.

Zľavy sa dajú vybaviť telefonicky aj cez internet.

Deti do 6 rokov

Nemusia mať cestovný lístok ani preukaz

Deti od 6 do 15 rokov

Predložia cestovný pas alebo rodný list s fotkou. Následne im vydajú zľavový preukaz.

Študenti do 26 rokov

Predložia čipovú kartu zo školy a dostanú zľavový preukaz. Študenti, ktorí nemajú čipové karty, predložia žiadanku zo školy a fotku pomocou ktorej získajú preukaz.

Ľudia do 62 rokov

Predložia preukaz totožnosti, fotku a dôkaz o výplate dôchodkových dávok. Následne získajú zľavový preukaz.

Dôchodcovia nad 62 rokov

Predložia občiansky preukaz a dostanú zľavový preukaz pomocou ktorého budú cestovať zadarmo.

Budú vlaky stíhať?

Na hromadný nápor sa musia železničiari dobre pripraviť. Hroziť môžu preplnené vlaky či meškania. No ministerstvo sa na situáciu zodpovedne pripravuje a odmieta nezrovnalosti.

"V súvislosti s predstavenými zmenami predpokladáme výraznejší záujem cestujúcich, a preto je súčasťou opatrení aj pridávanie nových spojov. Od nového grafikonu (14. decembra) pridávame 103 nových vlakov, ktoré po slovenských koľajniciach prejdú každý rok 1,5 milióna vlakokilometrov. Ide o najvýznamnejšie posilnenie vlakovej dopravy za posledných desať rokov. Časť z týchto vlakov bude samozrejme premávať už od 17. Novembra (najmä v špičkách)," odkazujú z ministerstva.

Bude všetko pripravené už 17. novembra?

Ministerstvo dopravy všetkých ubezpečuje, že všetko bude pripravené.

Posilnia spoje, nový cestovný poriadok!

Po železničných koľajniciach na Slovensku bude od 14. decembra tohto roku jazdiť o 103 vlakov viac. Tie za rok prejdú 1,5 milióna vlakových kilometrov. Podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu ide o najvýraznejšie zvýšenie počtu vlakov za posledných desať rokov.

Posilnená bude diaľková doprava medzi Bratislavou a Košicami aj Zvolenom a takisto sa zvýši i počet rýchlikov medzi regionálnymi centrami. Rovnako intenzívne sa bude podľa jeho slov posilňovať aj prímestská doprava.

Železnice už predstavili nový cestovný poriadok, ktorý bude platiť od 14. decembra. Pozrite si ho kompletný tu.

Výnimka sú IC vlaky

Vybrané skupiny ľudí budú môcť cestovať vlakmi zadarmo vo vozňoch 2. triedy. Ide o vlaky, ktoré objednáva ministerstvo dopravy na základe zmlúv o dopravných službách vo verejnom záujme. Ministerstvo má v súčasnosti takéto zmluvy so štátnou Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) a súkromným dopravcom RegioJet (len na prepravu na trati Bratislava - Komárno). Opatrenie sa nevzťahuje na IC a iné vlaky, ktoré dopravcovia prevádzkujú na vlastné náklady bez podpory štátu.

A čo zľavy pre pracujúcich?

Vláda plánuje aj zvýšenie zľavy pre dochádzajúcich do práce vlakmi z 30 % na 50 %. Toto by malo platiť až od 1. januára 2015. No podrobnosti nie sú zatiaľ známe, o všetkom nás budú včas informovať. "O akýchkoľvek ďalších zmenách budeme včas informovať," povedali nám. Všetky informácie si vyhľadáte na tejto stránke.

Kto to všetko zaplatí?

Podľa ministerstva si tieto novinky v osobnej železničnej doprave vyžiadajú náklady minimálne 13 miliónov eur. S tými už počíta rozpočet na budúci rok, ktorý schválila vláda minulý týždeň. Prípadné ďalšie prostriedky zabezpečí rezort dopravy v rámci svojej kapitoly.

"Minimálne náklady na toto opatrenie sú už v tomto momente kryté v rozpočtovej kapitole rezortu dorpavy. Ide o súčasť približne 250-miliónového balíka, ktorý MF získalo predovšetkým lepším výberom daní a bojom proti daňovým podvodom," vysvelil Počiatkov rezort.

Nebudú cestujúci na mimovlakovej doprave znevýhodnení?

Vlaky zadarmo vyvolali vlnu nespokojnosti najmä u tých, ktorých sa to až tak netýka. Vraj budú doplácať na študentov a dôchodcov. Odborníci kritizujú vládu za nesystémový a populistický krok.

"Pravidlá platia pre všetkých rovnako. Cestovať zadarmo môže každé dieťa, študent či dôchodca (podľa určených kritérií), ktorý sa rozhodne nasadnúť na štátom dotovaný vlak. Cenotvorbu a výšku zliav v autobusoch majú v kompetencii samosprávne kraje. Dnes je výška zliav v autobusoch odlišná nielen oproti vlakom, ale aj napríklad medzi jednotlivými krajmi Slovenska. Každý VÚC sa môže rozhodnúť, zľavy v akej výške a akým skupinám bude poskytovať. Štát do tohto procesu nezasahuje," povedali nám z ministerstva.

Plánuje ministerstvo zvýhodniť aj cestujúcich autobusovou dopravou?

Dnes sa často stáva, že jedným smerom v rovnakom čase vyráža vlak aj autobus, pričom si navzájom konkurujú a pritom sú oba dotované z peňaženiek občanov.

"Ministerstvo neobjednáva autobusovú dopravu vo verejnom záujme, preto sme takéto niečo ani nemohli zaviesť. Každý VÚC sa môže rozhodnúť, zľavy v akej výške a akým skupinám bude poskytovať. Štát do tohto procesu nezasahuje. V tejto súvislosti vedieme komplikované rokovania s jednotlivými VÚC už niekoľko rokov, a samozrejme v nich budeme pokračovať. Cieľom je nastaviť systém tak, aby bol čo najvýhodnejší pre cestujúcu verejnosť," ubezpečuje ministerstvo.

Vlaky nám požičajú Česi!

Naši susedia z Česka práve vyraďujú dvadsať vozňov rady B a dvadsať vagónov rady Bdt. Už s nimi nepočítajú a preto oslovili s ponukou našich železničiarov. Tí im zatiaľ neodpovedalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu