Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta zverejnil výšku sociálnych dávok rodiny za mesiac: Minister mu vynadal!

Starosta mesta Dubí Petr Pípal
Starosta mesta Dubí Petr Pípal (Zdroj: Foto: Facebook)

DUBÍ – Starosta českého mesta Dubí Petr Pípal (53) upozornil na zneužívanie dávok. Zverejnil príjem rómskej rodiny, ktorá na sociálnych dávkach mesačne poberala neuveriteľných 92 tisíc českých korún (3328 eur). Keď sa to dozvedel český minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek, vynadal mu.

Starostov dobrý úmysel, byť voči občanom otvorený, mu spôsobil poriadne nepríjemnosti. "Upozorňoval som hlavne na benevolentný sociálny systém. Hneď po tom, čo to vyšlo, mi volal minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek, hajtmanka Ústeckého kraja Jana Vaňhová, ale aj policajti," povedal starosta pre Blesk.cz. Doplnil, že ho požiadali, aby sa viac k tejto veci nevyjadroval.   

Tento prípad sa týkal dvoch zlúčených rodín. Mladí aj starí si do mesta Dubí nasťahovali štyroch príbuzných, ktorí sú nemohúci, zo Slovenska. Na nich si vybavili opatrovnícky príspevok, ktorý predstavoval 12 tisíc českých korún (434 eur) na jedného. K tomu sa prirátali ďalšie príspevky na dopravu, či bývanie. "Keď sa to zrátalo, tak to dalo tých 92 tisíc mesačne," skonštatoval starosta. 

Rodina už v meste nebýva. Pípal sa domnieva, že po januárovej úprave už nebude dochádzať k zneužívaniu dávok. Obyvatelia mesta však tvrdia, že sa sťažilo len vybavovanie papierov, k peniazom je stále možné dostať sa.

Český minister Drábek poprel, že by starostovi vynadal. "Rozhodne som nebol kontaktovaný nikým, kto by so mnou chcel riešiť konkrétny prípad tak vysokých čiastok na sociálnych a zdravotných dávkach jednej rodiny. Samozrejme, ministerstvo môže prešetriť, ako je možné, že by jedna rodina brala tak vysokú sumu ... ", povedal pre český denník a pripomenul, že poberatelia dávok môžu byť povolaní na sociálnu službu. Ak chcú peniaze od štátu, musia ju prijať.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu