Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska: Chcem, aby naše školy produkovali aj zamestnávateľov ochotných riskovať

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najdôležitejšou úlohou pre zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku je vrátenie dôvery ľudí v štát.

Uviedol to prezident SR Andrej Kiska na konferencii Slovenskej asociácie podnikových finančníkov (SAF), ktorá sa dnes koná v Bratislave. Napriek množstvu pozitívnych zmien a reforiem má Slovensko podľa neho v oblasti základnej dôvery vo fungovanie štátu a jeho inštitúcií stále čo doháňať. "Schvaľovanie zákonov, v ktorých sa už prestávajú orientovať aj ich autori, vymýšľanie absurdne vysokých pokút, zákazov, príkazov, často záujmovými skupinami motivovaných regulácií, chýbajúca právna istota sú prejavmi jedného a toho istého problému – nekvalitných verejných inštitúcií," zdôvodnil Kiska.

Za jeden z najzávažnejších problémov označil prezident nefunkčnosť súdov a nízku vymožiteľnosť práva. "Preto je mojou snahou predovšetkým zlepšiť proces výberu sudcov, posilňovať transparentnosť a kvalitu ich rozhodovania," priblížil. Hlava štátu ocenila plnenie záväzku vlády znižovať deficit verejných financií. "Je lepšie, keď sa zvyšujú dane a znižuje deficit, ako keď sa zvyšujú aj dane aj deficit, čoho sme v minulosti boli svedkami," poznamenal Kiska. Dôsledkom daňovej a rozpočtovej politiky vlády však podľa neho je, že Slovensko stráca visačku krajiny lákajúcej na nízke dane. "Dôležité je, čím to dokážeme nahradiť," dodal.

Veľký význam prikladá Kiska aj reforme vzdelávania. "Potrebujeme, aby naše školy neprodukovali len ľudí zamestnateľných, ale aj takých, ktorí dokážu byť sami zamestnávatelia, ktorí dokážu podnikať a budú ochotní zobrať na seba risk," zdôraznil.

Prezident poukázal tiež na neschopnosť Slovenska zmysluplne čerpať a vyčerpať pridelené európske peniaze. Príčinu vidí v korupcii, prehnanej byrokratizácii procesu či neúmernej administratívnej náročnosti, ako aj neefektívnom až absurdnom vynakladaní eurofondov na zbytočnosti a bezúčelnosti. "Očakávam preto, že aj avizované zmeny v súvislosti s čerpaním eurofondov povedú nielen k lepšej kontrole, ale aj k zmysluplnejším projektom," uzavrel Kiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu