Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ: Smerácke istoty dostávajú len vyvolení, Fico problémy Slovenska nerieši

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

POPRAD – Slovensko je podľa predsedu KDH Jána Figeľa v tomto období skúšané situáciou, ktorá tu dlho nebola - vládou jednej strany bez účinnej kontroly, ale tiež populizmom a zadlžovaním ľudí, rastom vplyvu oligarchie, ohrozovaním nezávislosti médií

Ako Figeľ povedal v príhovore na 22. sneme KDH v Poprade, Smer-SD dostal obrovskú moc, má absolútnu väčšinu a vládu, ktorej sami dali meno „vláda istôt“. „V jeden deň sa rozhodnú pre zmenu zákona, na druhý to vo vláde prijmú, na tretí deň v parlamente v zrýchlenom konaní uzákonia. Problém je však v tom, že Smer-SD boľavé problémy Slovenska účinne riešiť buď nevie alebo nechce. Istoty si podľa volebných bilbordov ľudia zaslúžia, ale dostávajú ich len vyvolení podnikatelia a finančníci, len vybraní primátori a župani,“ zdôraznil s tým, že KDH odmieta rozdávanie štátnych peňazí podľa straníckeho kľúča, ako to bolo nedávno v Žiline.

Kresťanskí demokrati odmietajú klientelizmus, zvlášť stranícky. „Je to súdružská pomoc, no za cudzie peniaze. Vláde, ani tej súčasnej, nepatrí žiadne euro. Verejné financie patria občanom, patria daňovníkom. Pre národ je v skutočnosti najdrahšie to, čo vláda zadarmo rozdáva zo spoločného,“ upozornil Figeľ.

Vláda jednej strany nemá podľa Figeľa rada kontrolu. Potvrdil to podľa neho príbeh pri generálnom prokurátorovi, obsadení postu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie i stav okolo NKÚ. „Smeru nedostatok kontroly očividne vyhovuje. A ovocie? Pochybné tendre, pre štát nevýhodná privatizácia v CARG-u, nevýhodné prevzatie stratovej časti SPP, miliónové stimuly pre vyvolených, korupčné agentúry hromadného obstarávania typu Horné Plachtince, superúspešné firmy vyhrávajúce všetko, povrchné audity a strata stoviek miliónov eur z eurofondov,“ uviedol.

Na druhej strane podľa Figeľa rastú zisky nebankových subjektov, existuje rozsiahla úžera, obrovský nárast počtu exekúcií voči fyzickým osobám, hlavne dôchodcom, rozšírené je neplatenie faktúr a tým aj likvidácia živnostníkov a malých firiem. Keď politiku a moc v štáte zachváti populizmus, nekompetentnosť a nezodpovednosť, sprava či zľava, treba podľa Figeľa ľuďom ponúknuť odvahu a schopnosť k ozdravným riešeniam, odhodlanie ich presadiť a udržať tak, aby priniesli potrebný tvorivý pokoj a rozvoj. 

Kto bude lídrom pravice, rozhodnú podľa Figeľa ľudia vo voľbách, nie premenlivé či špekulatívne prieskumy. „Preto si vážime dôležité postavenie KDH, ktoré podľa počtu mandátov bolo druhé v parlamentných voľbách 2012, druhé v regionálnych voľbách 2013 a druhé v eurovoľbách 2014. Chceme toto postavenie upevniť aj v nadchádzajúcich komunálnych voľbách,“ vyhlásil Figeľ. Miestna samospráva je podľa neho dôležitý základ demokracie. Preto KDH ponúka takmer 6000 kandidátov na posty primátorov, starostov a poslancov.

„Podporujeme skúsené osobnosti so zmyslom pre politiku ako službu vo verejnom záujme. KDH ponúka vlastných kandidátov v štyroch krajských mestách: Andreu Turčanovú v metropole Šariša v Prešove, Petra Belinského pre dominantu severného Považia Žilinu, Petra Lačného v srdci Slovenska – v Banskej Bystrici, a Jána Žitňanského v slovenskom Ríme – v Trnave. Výsledok komunálnych volieb bude dôležitým východiskom aj pre parlamentné voľby 2016,“ povedal Figeľ. Zároveň pripomenul, že keď ho pred piatimi rokmi prvýkrát zvolili za predsedu hnutia, vyjadril presvedčenie, že sa KDH musí stať lídrom prorodinnej politiky. “Vyjadril som tiež odhodlanie zaradiť hnutie medzi trojicu rozhodujúcich politických strán na Slovensku. Tieto ambície sa viditeľne napĺňajú,” vyhlásil. 

Niektorým stranám stačia podľa Figeľa volebné heslá, alebo zaujímavé slogany a lákavé sľuby. Upozornil, že novotvary, alebo politické eseročky ako účelové alebo jednorazové politicko-ekonomické projekty nepotrebujú pre svoj cieľ hĺbkový program. Žiaľ, na Slovensku takáto povrchnosť pre účasť v politike často stačí. “My povrchnosť a oportunizmus odmietame. KDH je ľudové, zdola budované, hodnotovo ukotvené a programovo zamerané hnutie. Je dnes otvorené pre nových ľudí a pripravené na spoluprácu s inými subjektami na báze spoločných hodnôt a programu,” povedal. Pripomenul, že bez ponuky KDH by nebola po voľbách 2012 vznikla Ľudová platforma ako voľné zoskupenie troch strán. “Béla Bugár ponuku hneď prijal a navrhol zostaviť Memorandum o zodpovednej politike. Dnes je aj bez vysvetľovania každému jasné, prečo trio Ľudová platforma nemohlo dobre fungovať,” uviedol s tým, že KDH nemá vo všetkom s Mostom totožné názory, ale na čom sa zhodneme, to platí. 

Dnešný programový snem zvolali podľa Figeľa s cieľom formovať spolu s odborníkmi víziu tvorivého, rozvinutého a prosperujúceho Slovenska a zároveň s cieľom pozvať ľudí k spolupráci na takejto ceste pre Slovensko. Preto pracuje KDH na dlhodobom, základnom programe pre budúce desaťročia. “Základný program, ktorého tézy prerokujeme a schválime dnes, je pozvaním pre občanov a pre odborníkov, aby sme spolu definovali kroky a opatrenia na ceste k perspektíve prosperujúceho Slovenska,” uviedol. Prosperita Slovenska je podľa Figeľa potrebná a možná, ale príde len ako výsledok usporiadanej slobody, etiky zodpovednosti, otvorenia a rozvinutia nášho ľudského, kultúrneho a hospodárskeho potenciálu. “Nepríde cez etatizmus, zadlžovanie, korupciu, zlyhanie práva, cez aroganciu moci,” dodal. 

KDH sa sústredí v programe na tri oblasti. Rodinu, právo a spravodlivosť. „Naším cieľom je tvorivá a solidárna spoločnosť a spravodlivý štát,“ zdôraznil Figeľ. Kresťanskí demokrati chcú po zmene Ústavy postupne a systematicky pracovať na opatreniach, ktoré rodinám pomáhajú riešiť podmienky bývania, výchovy a vzdelávania detí, medzigeneračnej solidarity, sociálnych a zdravotných služieb. “Preto sme predložili zákon o rodinnom podnikaní, o troch grošoch, preto bránime efektívne a spravodlivé financovanie školstva,” upozornil šéf KDH. 

Do konca roka chce Figeľ spolu s vedením KDH predstaviť novú stratégiu hnutia pre obdobie do volieb. “Naším cieľom je získať takú podporu občanov, aby v marci 2016 Slovensko ukončilo obdobie vlády jednej strany, zmenilo súčasné ľavicové smerovanie a aby dôležité body základného programu KDH sa stali súčasťou vládneho program,” vyhlásil Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu