Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska: V roku 1989 som na ulici štrngal kľúčmi a želal si skutočnú zmenu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasný prezident SR Andrej Kiska bol v novembri 1989 podobne ako tisícky jeho spoluobčanov v uliciach a štrngal kľúčmi.

"Želal som si ako mladý 27-ročný inžinier, aby zmena bola skutočná. Som veľmi rád, že drvivá väčšina z týchto snov sa podarila," zaspomínal si na začiatok demokratických zmien vo vtedajšom Východnom bloku. Kiska je dnes spolu s ostatnými prezidentmi Vyšehradskej štvorky v Lipsku na oslavách 25. výročia pádu komunizmu, na ktoré ich pozval ich nemecký partner Joachim Gauck. Práve 9. októbra 1989 sa v Lipsku konala tzv. pondelková demonštrácia za účasti 70.000 ľudí, ktorá o deväť dní neskôr viedla k demisii vtedajšieho prvého muža niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) Ericha Honeckera.

"Tu sa pred 25 rokmi začal pád komunizmu v Nemecku. Masové demonštrácie a protesty nesmierne pomohli k tomu, aby sme aj my vo vtedajšom Československu dostali odvahu a išli do ulíc," konštatoval Kiska. Poukázal na to, že mierové zmeny vo vtedajších postkomunistických štátoch veľmi prispeli k súčasnej podobe Európskej únie. "A práve my z týchto krajín by sme mali byť prví, ktorí majú dbať na zachovanie hodnôt demokracie, a kdekoľvek vo svete sa tieto zásady porušujú, mali by sme byť medzi prvými, ktorí sa ozvú," podčiarkol najvyšší slovenský ústavný činiteľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu