Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nečakaný zvrat v megakauze Figeľovho brata: Miliónový podvod súd zmietol zo stola!

Brat Jána Figeľa lieta v poriadnych problémoch.
Brat Jána Figeľa lieta v poriadnych problémoch. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdá sa, že brat Jána Figeľa môže otvárať šampanské. Ako as Topkám podarilo zistiť, súd, ktorý riešil jeho obhajobu z niekoľko miliónového podvodu, zhodil celú vec zo stola. Politikov brat to avizoval ešte v čase, keď ho obžalovali. Ako je to možné?

Figeľa aj jeho spoločníka, českého podnikateľa Vaclaviaka, súdili na slobode. Podľa vyšetrovacieho spisu vylákal Anton počas rokov 1998 až 2006 od 24 ľudí až 60 miliónov vtedajších korún (1,99 milióna eur). Väčšiu časť z nich, 1,36 milióna eur, mal politikov brat zaslať Vaclaviakovi na český účet. Zvyšok si mal nechať Figeľ.

Polícia ho po dlhom vyšetrovaní obvinila a prokuratúra následne obžalovala, pretože dôkazy podľa vyšetrovateľov dokazovali jeho vinu. Zaujímavý zvrat nastal na súde vo Vranove nad Topľou. Ten v tomto roku zasadal trikrát, naposledy koncom júla.

No odvtedy sa nič neudialo, čo vyvoláva veľké otázniky. Keď sme zisťovali, ako je to možné, zo súdu prišla šokujúca správa.

„Okresný súd Vranov uznesením v predmetnej trestnej veci obžalobu odmietol a vrátil vec prokurátorovi do prípravného konania, pričom určil, čo bude úlohou orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní po vrátení veci prokurátorovi,“ reagoval krajský súd v Prešove. Čiže celá vec sa odznovu vracia na začiatok a polícia celú vec zase musí prešetrovať.

Ľudia však už svoje stratené peniaze nevideli. Obete podviedol tak, že im ukazoval falošné dokumenty a sľuboval vysoké úroky. Brat predsedu KDH podľa niekoľkých výpovedí svedkov musel vedieť, že ide o sfalšované dokumenty a to minimálne od roku 2002.

Anton sa podľa svedkov vyjadril, že nie všetky doklady sú „košér“ , resp., že „už stráca prehľad, ktoré doklady sú pravé alebo ľavé“. V spise sa píše, že „neustále chodil a presviedčal ľudí o výhodnosti celej operácie a rýchlej návratnosti“.

Anton Figeľ veľa nasľuboval, ale nič z toho nesplnil. „Ako protislužbu za pôžičku sľuboval okrem úrokov aj to, že po odblokovaní účtu im požičia peniaze na rozbehnutie vlastných projektov. Pri týchto jednaniach sa Figeľ preukazoval rôznymi dokumentmi, pričom práve takto viacerých poškodených presvedčili o reálnosti celej transakcie,“ píše sa v spise.

Rozhodnutie vranovského súdu však ešte nie je právoplatné. Na prešovskej prokuratúre sa ani po troch mesiacoch k vrátie veci zo súdu nevedeli vyjadriť. Celý prípad tak zaváňa veľkými nejasnosťami, nie je vôbec isté, že si obvinený odpyká svoj trest.

Anton ešte v roku 2010 veril, že ho súd očistí. „Verím, že súd ma očistí, vyhlasoval. Obvinenia sú podľa neho nepravdivé, nikdy neoperoval s falošnými dokumentmi a cíti sa byt obeťou. Celá kauza je podľa neho útokom na jeho známeho súrodenca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu