Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ zhabala pri medzinárodnej operácii vyše milión falšovaných výrobkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Viac ako 1,2 miliónov falšovaných výrobkov a 130 miliónov kusov cigariet zhabali počas spoločnej medzinárodnej colnej operácie, ktorú koordinoval Úrad EÚ pre boj proti podvodom (OLAF). Operácia s kódovým označením REPLICA bola zameraná na dovoz falšovaného tovaru po mori.

Pod dozorom úradu OLAF colné orgány vykonali cielené fyzické alebo skenovacie kontroly niekoľkých stoviek vybraných lodných kontajnerov. Kontroly odhalil širokú škálu falšovaného tovaru, vrátane cigariet, parfumov, náhradných dielov pre bicykle a automobily, hračiek, módnych doplnkov a elektrických zariadení.Zhabané množstvo cigariet zabránilo ekonomickým stratám v podobe ciel a daní vo výške 25 miliónov eur. Množstvo zhabaných nepravých cigariet sa rovná množstvu, ktoré by 17.000 ľudí fajčiacich jednu škatuľku denne spotrebovalo za jeden rok.Z čisto ekonomického prínosu operácie REPLICA možno konštatovať, že hodnota podobných originálnych výrobkov sa odhaduje na viac ako 65 miliónov eur. Eurokomisár pre colnú politiku a boj proti podvodom Algirdas Šemeta uviedol, že operácia REPLICA dokázala podstatu spoločného úsilia colných orgánov, medzinárodných partnerov a predstaviteľov priemyslu v boji proti falzifikátom.

"Falšovaný tovar je podvodom na spotrebiteľoch, poškodzuje legitímne podnikanie a spôsobuje obrovské straty vo verejných príjmoch. Falšované cigarety okrem toho podkopávajú našu politiku v oblasti verejného zdravia. Keď falzifikáty zaplavia naše trhy, jedinými príjemcami sú podvodníci a zločinci," upozornil Šemeta. OLAF v prípade tejto operácie sprostredkoval spoluprácu medzi všetkými členskými štátmi EÚ a Nórskom, Švajčiarskom, 11 medzinárodnými partnermi, ale aj Interpolom, Europolom a Svetovou colnou organizáciou (WCO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu