Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ROZHOVOR s predsedom SDKÚ Frešom o kríze v SDKÚ: Nikdy sme nerobili kastingy, Fico je agent!

Pavol Frešo rieši krízu v strane Zobraziť galériu (3)
Pavol Frešo rieši krízu v strane (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred mimoriadnym snemom SDKÚ je v strane dusno. Na súboj o predsedu vyzve Pavla Freša Ondrej Matej, bývalý poradca Ivety Radičovej. Vnútrostranícke problémy chcel Frešo riešiť diskrétne, ale kolegovia mu nedali na výber. O Ficovi hovorí ako o ruskom agentovi, ktorý škodí Slovensku. Toto sú odpovede Pavla Freša na aktuálne politické otázky.

Volič SDKÚ je sklamaný z politiky. Kde ste urobili chybu?

Povedal by som, že voliči pravicových strán sú sklamaní. Snažil som sa zabrániť tomu, čo ich odrádzalo najviac. Vnútrostranícke spory, či chuť po často nereálnych ambíciách niekoľkých členov. Vždy som sa snažil vyriešiť tieto problémy vo vnútri strany a vždy kultivovaným spôsobom. To bola asi moja najväčšia chyba.

Málo kritizujete vládu, prečo ste sa na to takto vykašľali?

Pomery na politickej scéne sa zmenili. Na opozičnej barikáde nie sú dve ale sedem preferenčne skoro rovnakých strán s podobným ekonomickým názorom, s podobným voličom a podobným slovníkom. Tieto strany súťažia o rovnakého voliča. Priestor pre SDKÚ-DS sa objektívne zmenšil a preto viem, že máme pred sebou omnoho ťažšiu cestu ako v roku 2002, 2006 či 2012.

Po dnešnej tlačovke je vidieť, že chystáte zmeny. O aké zmeny ide? Čo je ich podstata?

Nie sme strana, kde vládne neomylnosť jedného človeka. Také tu už boli a vieme ako skončili. Práve preto si neuzurpujem právo byť v roku 2016 volebným lídrom strany a na to miesto som navrhol Martina Fedora. S ním som celé leto pracoval na príprave novej programovej a personálnej ponuky. Našim cieľom je vrátenie perspektívy strednej vrstve.

Po odchode Mikloša s Dzurindom to vyzeralo, že nemáte v strane protivníkov. Teraz sa to zmenilo – nevedeli ste si rozpory vydiskutovať interne?

Vždy som to tak robil. Na vydiskutovanie problémov potrebujete obidve strany. Časť členov a funkcionárov ide na to verejne. Vtedy musíte aj vy rovnako verejne zaujať stanovisko.

Zľava: Viliam Novotný, predseda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Staré známe tváre odišli, nové, ktoré by mohli voličov zaujať, neprišli (okrem Babitzovej). Bojíte sa konkurencie?

SDKÚ nikdy nerobila verejné kastingy na známe a populárne tváre. Čelní predstavitelia boli a sú vždy nositeľmi programu a myšlienok. Každý šikovný človek, ktorý má nápady a víziu, a najmä chuť pracovať, má dvere do strany otvorené. Ak má niekto chuť na vedúce pozície, musí presvedčiť o svojich kvalitách delegátov a uchádzať sa o ich dôveru na straníckych platformách.

O SDKÚ sa už dlho hovorí ako o bratislavskej strane. Čím chcete osloviť ľudí z regiónov mimo Bratislavy?

Ak by to platilo, potom si treba položiť otázku prečo sa o post predsedu uchádzajú kandidáti z regiónov kde je SDKÚ-DS posledné dva roky na hranici 5%  a nie z Bratislavského kraja, kde máme okolo 12-15%. Chuť a ambície ukazovať ako sa má robiť politika v hlavnom meste a naopak to je to, čo stranu v skutočnosti oslabuje. Výsledky eurovolieb sú jasným dôkazom toho, že SDKÚ-DS vie urobiť slušný celoslovenský výsledok.

Ako by ste vyhodnotili postavenie Slovenska v EÚ a NATO z postojov a správania Roberta Fica k ukrajinskej kríze?

Nepoviem nič nové. Na Ukrajine je vojnový konflikt, nech to nazveme ako chceme. Slovensko je členskou krajinou EU a NATO a sme nositeľmi a reprezentantami  hodnôt, ktoré tieto entity zdieľajú a ku ktorým sa členské krajiny ako aj Slovensko slobodne prihlásili. Premiérovi ako osobe zväzujú naše členstvá v týchto organizáciách ruky a bránia v rozlete verbálne sa pridať sa na stranu Ruska oveľa úprimnejšie a odhodlanejšie tak ako za čias RVHP.

Fico hovorí, že sankcie sú zbytočné a iba nám poškodia. Čo si o tom myslíte?

To je smutné. Sankcie majú donútiť strojcov a podporovateľov konfliktu hľadať neozbrojené a nenásilné riešenia konfliktu. Po ekonomickej stránke vláda priznala, že na Slovensko majú tieto opatrenia minimálny dopad.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

O čo ide premiérovi, keď sa takto vyjadruje?

Premiér len vyjadruje svoj úprimný vzťah a obdiv k mocenskopolitickému smerovaniu Ruska za vlády Vladimíra Putina, nehľadiac na dôsledky pre Slovensko.

Dokonca zazneli obvinenia, že Fico je ruský agent, čo Vy na to?

Pamätáte si jeho nedávne slová? Keď niečo kváka ako kačka, chodí ako kačka, vyzerá ako kačica, tak čo to je?

Keby ste boli premiérom alebo ministrom zahraničných vecí, aký postoj by ste zaujali? Kto by bol Váš najväčší spojenec? Nemecko? V4? Brusel? USA?

Dajú sa tieto štyri oblasti oddeliť? Nemecko ako náš najväčší obchodný partner, krajiny V4 ako združenie štátov, ktoré dokážu efektívnejšie presadzovať svoje regionálne záujmy, Brusel ako Únie, ktorej sme plnoprávnym členom a vďaka ktorej sme súčasťou najrozvinutejšej časti sveta a na záver USA, ktoré sú, či chceme alebo nie, garantom našej bezpečnosti? Je však choré urobiť z niektorého z našich partnerov nepriateľa!

Súhlasili by ste so základňou NATO v Poprade?

Túto ponuku dala priamo slovenská strana, nebola to požiadavka NATO. Ak takúto ponuku dávam musím vedieť prečo a musím to myslieť vážne. V tomto prípade ide o logistický sklad a nevidím v tom problém. Okrem toho sme členskou krajinou NATO nie RVHP.

Ako vnímate výrok premiéra Fica o okupácii v roku 1968 a vojskách NATO?

Úplne zapadajú do kontextu jeho vyjadrení za uplynulé mesiace.

Môžu takéto výroky poškodiť postavenie SR v zahraničí? Keď áno, tak ako?

Poškodzujú, a výrazne! Slovensko sa stáva nespoľahlivým partnerom západného sveta. Bude mať niekto chuť spolupracovať s krajinou, investovať v nej či vytvárať pracovné miesta keď si nie je istý, že aj o pár rokov ostane civilizovaným a demokratickým štátom?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu