Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krajiny skupiny G4 pozdvihli v New Yorku opäť hlas za rozšírenie BR OSN

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ministri zahraničných vecí Brazílie, Indie, Japonska a Nemecka dnes na stretnutí v dejisku Valného zhromaždenia OSN v New Yorku opäť volali po zásadnej reforme Bezpečnostnej rady svetovej organizácie a po jej rozšírení.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa nechal počuť, že v orgáne prijímajúcom významné bezpečnostnopolitické rozhodnutia by mali mať férové zastúpenie všetky regióny planéty a zloženie BR OSN by malo byť odrazom "dneška a nie včerajška". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Návrh skupiny krajín známej aj pod označením G4 predpokladá rozšírenie grémia, v ktorom zasadá v súčasnosti päť stálych a desať nestálych členov (na rotačnom princípe vždy na dvojročné obdobie, a to podľa geografickej polohy), na 25 členov. Takmer 70 rokov po vzniku BR OSN by sa v jej zložení mali odzrkadliť aj zmeny, ktorými prešlo medzinárodné spoločenstvo za tento čas, a to v podobe stáleho členstva spomínaných štyroch krajín v grémiu.

Krajiny G4 sa o to usilujú už celé desaťročie. Argumentujú okrem iného poukazovaním na skutočnosť, že ide o tretiu (Japonsko), štvrtú (Nemecko), piatu (Brazília) a desiatu (India) najsilnejšiu ekonomiku planéty. Tokio a Berlín sú navyše druhým a tretím najvýznamnejším prispievateľom svetovej organizácie, z čoho vyplýva, že Japonsko a Nemecko nemožno vynechať s dôležitých rozhodnutí globálneho významu.

Nimi navrhované reformné kroky však viacero zo súčasných piatich stálych členov BR OSN (Čína, Francúzsko, Ruská federácia, USA a Veľká Británia) neakceptuje. Hovorí sa aj o tom, že i teraz - v dôsledku sporov a využívania práva veta - nezriedka ochromený orgán by sa v prípade rozšírenia stal ešte menej efektívnym. Prípadná reforma si vyžaduje nielen dvojtretinovú podporu všetkých členských krajín, ale aj súhlas všetkých stálych členov BR OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu