Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska opäť delil svoj plat: Rozdal ho týmto rodinám, ich príbehy hovoria za všetko!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska venoval svoj plat tak ako dva mesiace predtým na pomoc ľuďom v núdzi. Aj svoju augustovú čistú mzdu rozdelil medzi 10 rodín.

Každá z nich dostala po 525,09 eura. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta. Adresátov pomoci vybral na základe návrhov neziskových organizácií - Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Peniaze pomôžu rozvedenej matke 14-ročného ťažko postihnutého dievčaťa pripútaného na lôžko. Sama je onkologickou pacientkou. Obe žijú v spoločnej domácnosti s otcom dievčaťa, ktorý sa však o ne nestará. Osamostatniť sa pre ťažkú finančnú situáciu nemôžu. Pomoc poputuje aj dôchodkyni starajúcej sa o tri vnúčatá, ktoré jej boli zverené do náhradnej starostlivosti. Žijú veľmi skromne zo starobného dôchodku a detských prídavkov. Napriek tomu im babka mnohokrát nedokáže zabezpečiť základné veci potrebné pre život. Deti sa výborne učia a babka by im chcela poskytnúť kvalitné vzdelanie.

Medzi adresátmi pomoci je tiež rodina s otcom, ktorý trpí amytrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Ľudia s týmto typom ochorenia strácajú kontrolu nad pohybom svalstva a sú odkázaní na pomoc druhých a rôzne pomôcky. Ochorenie má zhoršujúci sa priebeh a je nevyliečiteľné. Muž je úplne imobilný, leží na polohovacej posteli a je napojený na dýchací prístroj. V domácej starostlivosti sa oňho stará manželka, starobná dôchodkyňa, spolu so synom. Vypomáhať však musí aj ošetrovateľská služba.

Podobne je na tom matka s ochorením ALS, ktorej stav si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Žije v domácnosti so synom, ktorý je po mozgovej príhode, a dcérou, ktorá zabezpečuje kompletnú starostlivosť. Ďalšia je rodina s troma dcérami, pričom najstaršia má onkologické ochorenie pravej ramennej kosti. Otec nemá zamestnanie, keďže sa o ňu stará. Rodina je odkázaná na sociálnu pomoc štátu.

Prezident venoval peniaze aj matke šiestich maloletých detí. Z nich najmladší - štvormesačný je v profesionálnej rodine. Staršie pravidelne navštevujú školu. Bývajú v provizórnych podmienkach. Napriek ťažkej situácii sa matka dokáže o deti starať, spolupracuje s odborníkmi a snaží sa zmeniť svoju životnú situáciu. Je nezamestnaná, poberá dávku v hmotnej núdzi a zúčastňuje sa na aktivačných prácach obce.

Dcére v štvorčlennej rodine diagnostikovali nádor ľavej obličky. Žijú vo veľmi skromných podmienkach. Matka poberá rodičovský príspevok a prídavky na dieťa. Otcovi sa napriek veľkej snahe nedarí nájsť prácu. Ďalšia štvorčlenná rodina býva v prenajatom jednoizbovom byte. Trojročná dcéra trpí mozgovou obrnou s obojstranným hydrocefalom. Otec je zamestnaný ako robotník, mama poberá rodičovský príspevok.

Matka, ktorá býva s 3-ročnou dcérou v nájomnom byte, vyrástla v detskom domove a nemá blízkych príbuzných. Otca dieťaťa - cudzinca, zo Slovenska vyhostili. Matka má chronickú chorobu pohybového aparátu. Kým bola zdravá, stále pracovala a nemala finančné ťažkosti. Teraz jej hrozí, že príde o strechu nad hlavou.

Peniaze pomôžu i rozvedenej matke s piatimi deťmi. Žijú v sociálnom centre, kde sa presťahovali po tom, ako ich požiar pripravil o bývanie. S manželom sa rozviedla pre jeho psychické problémy a správanie sa k deťom. Matke chýba akákoľvek podpora jej rodiny. Napriek veľkej snahe si zatiaľ nedokáže zohnať zamestnanie a finančne rodinu stabilizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu