Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA dali prezidentovi Kiskovi sľub: Ak vás napadne Rusko, Nato vás ochráni!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/ BRATISLAVA - Americký viceprezident Joe Biden v telefonickom rozhovore ubezpečil slovenského prezidenta Andreja Kisku platnosťou záväzkov USA, pokiaľ ide o princíp kolektívnej obrany NATO. Podľa agentúry AP Kiska Bidena informoval o spustení dodávok zemného plynu spätným tokom na Ukrajinu.

AP podčiarkla, že Slovensko je jedným členom NATO, ktorý zároveň priamo susedí s Ukrajinou. Utorkový rozhovor medzi Bidenom a Kiskom sa pritom odohral pred summitom Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok vo Walese a ktorého sa zúčastní americký prezident Barack Obama a medzi ďalšími šéfmi štátov a vlád tiež Kiska. Očakáva sa, že jedným z hlavných tém summitu bude situácia na Ukrajine, ktorej najvýchodnejšie regióny čiastočne ovládajú, zjavne s podporou Moskvy, proruskí separatisti.

V súvislosti s vývojom a ruskou agresiou na Ukrajine dali najavo obavy z ďalšieho postupu Moskvy predovšetkým pobaltské krajiny NATO a Poľsko a aliancia už urobila niektoré kroky, ktoré majú zmierniť obavy jej východných členov.

Kiska v utorkovom rozhovore podľa AP poznamenal, že začal prúdiť zemný plyn zo Slovenska na Ukrajinu s cieľom pomôcť pokryť energetické potreby postsovietskej krajiny.

Medzi Slovenskom a Ukrajinou bol v utorok uvedený do prevádzky modernizovaný menší plynovod, ktorým bude môcť Kyjev dovážať plyn zo západu. Týmto spôsobom Ukrajina zníži svoju energetickú závislosť na Rusku.

Preprava plynu zo Slovenska na Ukrajinu je súčasťou európskej reakcie na prerušenie dodávok suroviny z Ruska pre ukrajinského odberateľa. Rusko sa k tomuto kroku odhodlalo v polovici júna po tom, čo Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dlh za predchádzajúci odber suroviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu