Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hororový návrat z dovolenky, exminister Galko v rukách rakúskej polície: Podvod s eurami!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nepríjemnú dovolenkovú skúsenosť má za sebou exminister obrany Ľubomír Galko. Posledné prázdninové dni trávil so svojou manželkou, mladšou dcérou a jej priateľom na šesťdňovom výlete v Taliansku. Pri návrate na Slovensko sa zastavili na benzínke v Rakúsku natankovať. Na veľké počudovanie zistili, že platia falošnou stoeurovkou. Skončili na policajnej stanici, kde museli všetko vysvetliť.

Ľubomír Galko počas dovolenky v Taliansku navštívil so svojou rodinou malý štát San Marino. Pri prehliadke historických budov a uličiek sa zastavili v jednom obchodíku, kde si nakúpili suveníry. "Platili sme päťstoeurovkou, ktorú nám vrátil švagor, pretože celý pobyt na začiatku cesty hradila moja rodina," povedal pre Topky. Za drobnosti zaplatili miestnej žene okolo tridsať eur a zvyšné peniaze im vydala v papierových bankovkách, medzi ktorými bola i stoeurovka.

Na druhý deň sa Galko vybral s rodinou do Benátok a po prezretí malebného mestečka smerovala ich cesta na Slovensko. V pondelok podvečer sa po prekročení taliansko-rakúskych hraníc zastavili na benzínovej pumpe natankovať.

"Manželka vytiahla z mojej peňaženky sto eur a podala ich dcérinmu priateľovi, aby vyplatil účet," hovorí bývalý šéf rezortu obrany. Na veľké prekvapenie ostal mladík v šoku. Zamestnanec benzínky mu po tom, čo bankovku skontroloval v špeciálnom prístroji, oznámil, že je falošná. Na miesto dorazili rakúski policajti a celú rodinu predviedli na policajnú stanicu na výsluch, kde spísali zápisnicu.

Ako Galko povedal, napriek nepríjemnej situácii boli rakúski muži zákona slušní. Na prvý pohľad sa nedalo rozoznať, že bankovka nie je pravá. Bol to veľmi dobrý falzifikát. Až keď policajti poukázali na to, v čom sa líši od originálu, Galko zbadal rozdiel. Pri bežnom kontakte s bankovkou ide o prehliadnuteľnú záležitosť. "Som z toho veľmi nešťastný a znepokojený. Bol to pre nás všetkých nepríjemný zážitok,“ hovorí.

Exminister účet na benzínovej pumpe uhradil a potom sa už so svojou rodinou vybral do Bratislavy, kde dorazili približne o druhej hodine v noci.

"Každému odporúčam, aby si poriadne skontroloval bankovky. Policajti mi totiž povedali, že v obehu je obrovské množstvo falošných peňazí, najmä 50 euroviek. Podobné prípady zaznamenávajú veľmi často," upozorňuje Galko na základe vlastnej skúsenosti a dodáva: "Vyhnete sa tak nepríjemnému zážitku, ktorý sme museli podstúpiť my."

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu