Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústava SR zažila už 12 zmien, poslanci pridajú ďalšiu už v septembri

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústava SR nie je trhací kalendár, hovoria často politici z opozície či koalície. Za 22 rokov od jej prijatia sa menila 12-krát, povedala pred pár dňami podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

Poslanci sa občas pokúšajú meniť základný zákon nášho štátu, či ústavné zákony. Na septembrovej schôdzi parlamentu je niekoľko návrhov na zmenu Ústavy SR z dielne opozície. Medzi nimi napríklad zníženie kvóra pre platnosť referenda či nezlučiteľnosť funkcií poslancov Národnej rady SR či europoslancov s funkciami starostu, primátora či predsedu samosprávneho kraja. 

Pracuje sa aj na vládnej novele, ktorá má posilniť ústavnú ochranu vody pred vývozom do zahraničia. Naposledy schválená novela Ústavy SR umožnila justičné zmeny a zadefinovala manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Táto novela vstúpila do účinnosti práve dnes.

Most-Híd pred pár dňami predstavil svoje nápady na úpravu základného zákona. Chcel by otvoriť diskusiu o zmene jednokomorového parlamentu na dvojkomorový. Upraviť by sa mala podľa bugárovcov aj preambula, ktorá dnes hovorí o národe slovenskom a nie o občanoch. Mostu-Híd v nej chýba občiansky princíp.

Rovnako by strana chcela, aby výsledky platného referenda boli právne záväzné, dnes totiž neplatí povinnosť pretaviť ich do zákona. Bugárovci by tiež prijali, keby niektoré veci v Ústave SR nebolo možné meniť. Hovoria o tzv. ochrane materiálneho jadra.

Upravili by aj kompetencie prezidenta a jeho postavenie v ústave a myslia aj na právo ľudí na dobrú správu vecí verejných. Bugárovci svoje návrhy ešte nedpredložili do parlamentu. Sformulovali ich vo svojom programovom dokumente Občianska vízia 2016.

OĽaNO navrhuje ústavné zmeny vrátane nižšieho kvóra pre platnosť referenda 

Oddelenie verejných funkcií, jeden plat pre verejných činiteľov vo viacerých funkciách, ale aj nižšia účasť pre platnosť referenda. To sú niektoré z návrhov zmien, ktoré na septembrovú schôdzu predložili poslanci Národnej rady SR za OĽaNO.

Matovičovci sa snažia upraviť aj obyčajné zákony, v prípade uvedených zmien ide o novelizáciu ústavy a ústavných zákonov. Na ich prijatie je potrebných 90 poslaneckých hlasov. Obyčajní navrhujú zmeniť Ústavu SR tak, aby poslanci Národnej rady SR nemohli byť súčasne aj predsedami samosprávnych krajov a starostami.

Úpravou ústavného zákona o ochrane verejného záujmu sa obyčajní usilujú o to, aby verejní funkcionári, ktorí sedia na viacerých stoličkách, mohli poberať plat len za výkon jednej funkcie. Mohli by si vybrať, ktorý plat chcú dostávať.

Ďalšou ústavnou zmenou, ktorú obyčajní navrhujú, je zníženie kvóra pre platnosť referenda. V súčasnosti je kvórum na úrovni 50 percent. Matovičovci chcú, aby bolo len 20-percentné. Výsledky referenda by tak boli platné vtedy, ak by sa na ňom zúčastnilo 20 percent voličov. Rozhodnutie by muselo byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Matovičovci sa o zníženie, dokonca o zrušenie kvóra, usilovali už niekoľkokrát, dosiaľ neúspešne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu