Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenka položila život v boji proti nacistom: Stala sa hlavnou hrdinkou komiksu!

Chaviva bola inšpiratívnou osobnosťou počas druhej svetovej vojny, rovnako je aj teraz. Zobraziť galériu (3)
Chaviva bola inšpiratívnou osobnosťou počas druhej svetovej vojny, rovnako je aj teraz. (Zdroj: Múzeum SNP)

BANSKÁ BYSTRICA – V ťažkých časoch sa najlepšie spozná charakter človeka. Tými najhoršími v minulom storočí boli určite svetové vojny. Meno máloktorého z tých každodenných hrdinov sa stalo vo svete známe. Aj na Slovensku sme mali osobnosť, ktorá si zaslúži minimálne obdiv. Pri príležitosti výročia narodenia ženy menom Chaviva Reiková vyšiel komiks, ktorý bude aj budúcim generáciám pripomínať jej odvahu a oddanosť.

Chaviva Reiková, vlastným menom Marta Reicková, krycie meno Adela Robinsonová, sa v roku 1914 narodila v Nadabule, dnes časť Rožňavy. Stala sa bojovníčkou proti fašizmu, sama bola totiž dôstojníčkou židovského pôvodu. Okrem komiksu, ktorý má popularizovať túto tému, vznikol aj dokument s názvom „Návrat do horiaceho domu“, ktorý mala premiéru na Slovensku.

Chaviva bola inšpiratívnou osobnosťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Múzeum SNP)

Chaviva bola spolu s ďalšími tromi dobrovoľníkmi vysadená v okupovaných územiach a zajatá v akcii nazvanej Čierny november. Spolu so svojimi kolegami parašutistami bola ku koncu vojny, v novembri 1944 popravená. Týmto udalostiam sa v lete venovalo Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, v ktorej Chaviva vyrástla a zomrela.

Minulý mesiac sa tam spolu akademickou konferenciou konala aj premiéra dokumentárneho filmu, ktorý produkovala Mirka Molnárová a režírovala/napísala Anna Grusková. Komiks ilustroval Viliam Slaminka a do angličtiny preložila Janet Livingstonová. Komiks sa v anglickom jazyku volá „Haviva Reik: A Kibbutz Pioneer´s Mission and Fall Behind Nazi Lines“.

Chaviva bola inšpiratívnou osobnosťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Múzeum SNP)

Pred desiatimi rokmi vznikla aj kniha, ktorú z hebrejčiny preložili až tento rok. Každému z týchto projektov išlo o to, aby aj súčasných mladých ľudí inšpirovali a ukázali, že všetky dobrodružné príbehy majú svoj pôvod v skutočných udalostiach. Komiks bude opisovať celých tridsať rokov, ktoré Chaviva na svete strávila.

Prvá scéna komiksu však je napínavá a akčná. Mladá žena ide na motorke, Slovenskom z roku 1931. Poľnohospodári jej kývajú, opilci na ňu pískajú, no ona ide ďalej za svojimi snami pomáhať zachraňovať nielen slovenských židov, za čo obetovala aj vlastný život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu