Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Návrh rozpočtu pre SIS len v obmedzenej miere zodpovedá skutočným potrebám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu pre Slovenskú informačnú službu (SIS) na budúci rok len v obmedzenej miere zodpovedá skutočným potrebám SIS na plnenie si základných povinností.

"Hoci ide stále len o návrh rozpočtu na rok 2015, ktorý doposiaľ nebol predmetom rokovania Národnej rady Slovenskej republiky, aktuálna požiadavka na poskytnutie rozpočtových prostriedkov len v obmedzenej miere zodpovedá skutočným potrebám Slovenskej informačnej služby na plnenie základných povinností a úloh pri ochrane bezpečnosti štátu a jeho občanov. Požiadavka navýšenia prostriedkov zo strany SIS sa pri každom návrhu rozpočtu pravidelne počas viacerých rokov opakuje a vždy sa spája výlučne s potrebou a nutnosťou investícií do technických prostriedkov a informačných systémov s cieľom zabezpečenia minimálneho štandardu modernizácie týchto zariadení tak, ako si to vyžadujú záväzky Slovenskej republiky v tejto oblasti," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

Práve táto oblasť bola z dôvodu nepriaznivého vývoja verejných financií dlhodobo zanedbávaná a potreba modernizácie v tejto oblasti je vzhľadom na aktuálny veľmi dynamický vývoj informačných technológií nutná.

"SIS si pochopiteľne uvedomuje, že v čase, keď sú verejné financie následkami doznievajúcej hospodárskej krízy stále napäté, nemôže požadovať finančné zabezpečenie na úrovni významných partnerských spravodajských služieb, potrebuje však finančné prostriedky zodpovedajúce jej postaveniu spravodajskej služby operujúcej v strategicky a geopoliticky významnej stredoeurópskej oblasti, v ktorej plní záväzky nielen voči SR aj jej občanom, ale aj voči partnerom v NATO a EÚ. Napriek tejto nezávideniahodnej situácii, SIS v rámci svojej činnosti prijíma primerané opatrenia, aby bola schopná si plniť úlohy v súlade so zákonom," dodal na záver hovorca SIS.

SIS by mohla na rok 2015 počítať s príspevkom zo štátneho rozpočtu vo výške 44,3 milióna eur, čo pre tajnú službu znamená nárast takmer o 1,4 milióna eur. Vyplýva to z prvého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý v piatok 15. augusta zverejnilo Ministerstvo financií SR.

V tejto rozpočtovej kapitole stúpli najmä kapitálové výdavky, a to o 101 percent. Podľa rezortu financií je dôvodom práve potreba zabezpečenia nevyhnutnej modernizácie informačných systémov SIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu