Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rezort školstva by mal budúci rok dostať 1,465 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu by malo v budúcom roku hospodáriť so sumou 1,465 miliardy eur. Táto čiastka je v porovnaní s odhadovaným stavom rozpočtu na tento rok približne o 100 miliónov eur nižšia.

Vyplýva to z prvého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. Prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavujú 1,032 miliardy eur, zo štrukturálnych fondov 433 miliónov eur.

Výdavky kapitoly na rok 2015 oproti schválenému rozpočtu roku 2014 klesajú o 16,6 milióna eur. Na regionálne školstvo je na budúci rok v návrhu vyčlenených 462,630 milióna eur, na vysoké školy 455,804 milióna, na šport 42,878 milióna eur.

Budúci rok budú verejné vysoké školy na financovanie svojej činnosti okrem prostriedkov poskytnutých rezortom školstva používať aj vlastné zdroje vo výške 144 miliónov eur. Tiež budú mať k dispozícii zdroje zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu z operačných programov Vzdelávanie a Výskum a vývoj v objeme 59,5 milióna eur na rok 2015. Okrem toho budú mať školy k dispozícii prostriedky z 3. programového obdobia operačného programu Výskum a inovácie a operačného programu Ľudské zdroje v sume 27 miliónov eur.

Celkové výdavky na podporu športu v budúcom roku v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok vzrastú o 1,29 milióna eur. Na rekonštrukcie a modernizácie futbalových štadiónov je v návrhu určených 4,5 milióna eur, na Národný futbalový štadión deväť miliónov eur a na iné športy 29,378 milióna eur. Na športovú reprezentáciu Slovenska sú okrem výdavkov z rezortu školstva určené aj výdavky ministerstiev obrany a vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu