Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pavlis potvrdil ďalšie meškanie a predražovanie elektrárne Mochovce

Pavol Pavlis
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis po pondelňajšom rokovaní vlády potvrdil, že dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) bude mať ďalšie meškanie.

Taktiež uviedol, že dostavba mochoveckých blokov si vyžiada viac ako 3,8 mld. eur. Minister však nechcel byť konkrétnejší, keďže analýzu o dostavbe Mochoviec, ktorú vypracovali akcionári Slovenských elektrární, stále analyzujú.

Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa mala podľa aktualizovaných termínov ukončiť na konci tohto roka, štvrtého bloku potom v roku 2015. Pôvodne sa však hovorilo o termínoch koniec roka 2012 a jeseň 2013.

Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať približne tisíc megawattov. Ich dostavba si mala vyžiadať 3,8 miliardy eur, čiže asi o jednu miliardu viac, ako sa pôvodne počítalo. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu