Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hlina predloží zákon na zníženie DPH na potraviny z 20 na 10 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA b- Znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny v čerstvom stave z 20 na 10 percent navrhuje v novele zákona o DPH nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Právnu normu predloží do parlamentu dnes a poslanci o nej budú diskutovať na septembrovej schôdzi. "Je lepšie mať lacnejšie potraviny ako cestovať vlakom zadarmo," povedal dnes novinárom Hlina. Nižšia sadzba dane by sa týkala základných čerstvých potravín v nespracovanom stave - ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka, prírodnej vody a minerálok, vajec, masla a chleba.

"Ľudia na Slovensku sa ničím neprevinili za to, aby museli platiť jednu z najvyšších DPH za čerstvé potraviny v Európe," konštatoval opozičný poslanec. Nižšia DPH na nespracované potraviny podľa neho pomôže spotrebiteľom, keďže ceny základných potravín by sa znížili, rovnako by pomohla aj výrobcom a spracovateľom potravín. "V dlhodobom horizonte to môže pomôcť aj zdravotnému stavu obyvateľstva," poznamenal poslanec.

Hlina už nižšiu DPH na potraviny presadzoval na júnovej schôdzi prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o DPH, nenašiel však dostatočnú podporu poslancov. Jeho návrh podporilo 44 opozičných zákonodarcov, proti boli z opozície iba zákonodarcovia strany SaS a časť SDKÚ-DS. Hlina to považuje za povzbudivý výsledok, hlasovanie podľa neho dokazuje, že vládny Smer sa nemusí báť hysterickej reakcie opozície, ak by nižšiu DPH na potraviny podporil.

Hlina chce s vládnou stranou diskutovať o podpore pre svoju právnu normu. Na septembrovú schôdzu chce pred parlament zavolať výrobcov a spracovateľov čerstvých potravín aj s ich výrobkami, aby dokumentovali, že zníženie DPH na základné potraviny je dôležité. Nezaradený poslanec zdôraznil, že všetky okolité štáty poznajú zníženú sadzbu na potraviny, napríklad v Poľsku sú dve sadzby DPH na potraviny, päť a osem percent, v Rakúsku 10 percent, v Česku 15 percent a v Maďarsku je na mliečne výrobky a cereálie DPH 18 percent.

"Nedá sa nájsť chyba na tomto návrhu. Jediná chyba je, že ho predložil niekto iný ako Smer," uzavrel Hlina na margo zámeru znížiť DPH na čerstvé potraviny z 20 na 10 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu